Кои са полезните качества на вкусните моркови?

Умерената консумация на моркови може да подобри кръвообращението и да понижи кръвното налягане. Затова вкусните моркови са отлично средство за подобряване здравето на сърцето като цяло.
Кои са полезните качества на вкусните моркови?
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Вкусните моркови са здравословна храна, независимо дали ги хапваме сурови или сготвени. Те крият редица полезни качества.

Ако се чудите как този оранжев зеленчук се грижи за здравето, прочетете следващите редове!

Хранителните вещества в морковите

Морковите са богати на бета каротин, който им придава характерния оранжев цвят. Освен това в състава им откриваме витамини A, C, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, холин и минерали като калий, магнезий, желязо, калций и фосфор.

Този зеленчук съдържа основно въглехидрати. Освен това е чудесен източник на диетични фибри. Не съдържа наситени мазнини и холестерол.

И не накрая – вкусните моркови съдържат едва 40 калории на 100 грама. Поради тази причина те са идеално и здравословно допълнение към всяка една балансирана диета.

Многобройните полезни качества на вкусните моркови

Морковите осигуряват на организма антиоксиданти

Морковите съдържат голямо количество антиоксиданти като витамин А, който се грижи за здравето на тялото. Освен това понижават риска от сърдечни заболявания и определени видове рак като рак на дебелото черво, на устата и езика.

Освен всичко изброено, вкусните моркови съдържат и фитовеществото фалкаринол, което е мощен антиоксидант.

Морковите са изключително полезни за зрението, особено по отношение на виждането през нощта. Това се дължи на благотворното действие на бета каротина и витамин А върху ретината.

Полезните качества на морковите спомагат понижаването на кръвното налягане

Можете да понижите кръвното си с редица натурални средства.

Този зеленчук оказва положителен ефект върху кръвното налягане.

Не може да не споменем и полезното въздействие на вкусните моркови за регулирането на кръвообращението и осигуряването на сърцето и белите дробове с необходимите им за правилното им функциониране хранителни вещества.

Морковите понижават риска от появата на сърдечно-съдови заболявания и спомагат понижаването на кръвното налягане. Това се дължи на калия, който понижава действието на натрия и позволява на кръвоносните съдове да се отпуснат.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да приготвяте винаги вкусни зеленчуци

Не прекалявайте с консумацията

Въпреки многобройните полезни качества на морковите, прекомерната им консумация може да доведе до нежелани странични ефекти.

Пример за това е заболяването каротеноза, когато дланите и ходилата, както и други части на тялото, придобият оранжев или жълтеникав цвят. Това се дължи на по-голямата концентрация на каротин в кръвта. Само по себе си това състояние е безобидно. Просто трябва да намалите консумацията си на моркови, за да се справите със ситуацията.

Друг проблем, който може да се появи поради по-голямата консумация на моркови, е прекомерният прием на витамин А за дълъг период от време. В резултат на това човек може да се оплаква от гадене, виене на свят, повръщане и главоболие.

Ако приемът на витамин А не бъде намален, може да се стигне до заболяване познато като хипервитаминоза А. Това е много сериозно заболяване, което се причинява от натрупването на споменатия витамин в токсични нива в черния дроб. Заболяването изисква медицинско наблюдение и лечение.

Трябва да отбележим, че хипервитаминозата А рядко се появява единствено в резултат от прекаляване с консумацията на храни богати на витамин А. Обикновено причината за това е продължителен прием на добавки, съдържащи този витамин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Eliassen AH, Hendrickson SJ, Brinton LA, Buring JE, Campos H, Dai Q, Dorgan JF, Franke AA, Gao YT, Goodman MT, Hallmans G, Helzlsouer KJ, Hoffman-Bolton J, Hultén K, Sesso HD, Sowell AL, Tamimi RM, Toniolo P, Wilkens LR, Winkvist A, Zeleniuch-Jacquotte A, Zheng W, Hankinson SE. Circulating carotenoids and risk of breast cancer: pooled analysis of eight prospective studies. J Natl Cancer Inst. 2012 Dec 19;104(24):1905-16.
  • Age-Related Eye Disease Study Research Group, SanGiovanni JP, Chew EY, Clemons TE, Ferris FL 3rd, Gensler G, Lindblad AS, Milton RC, Seddon JM, Sperduto RD. The relationship of dietary carotenoid and vitamin A, E, and C intake with age-related macular degeneration in a case-control study: AREDS Report No. 22. Arch Ophthalmol. 2007 Sep;125(9):1225-32.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.