Теносиновит: възпаление на ръцете и краката

Това състояние може да е много изтощително, затова е важно да се диагностицира и лекува навреме.
Теносиновит: възпаление на ръцете и краката

Последна актуализация: 27 ноември, 2018

Името теносиновит може да звучи малко странно, но всъщност това е проблем, с който много от нашите читатели ще се запознаят в някакъв момент от живота си.

Теносиновит е възпаление на лигавицата на защитната обвивка на сухожилиетоСъстоянието е болезнено, води до чувство за слабост и е фокусирано върху ръцете и краката.

То може да се появи като подуване на кожата, като може да има и зачервяване на кожата. Въпреки че не е имало никаква травма, болката е интензивна и изтощителна дори и в състояние на покой.

Експертите казват, че е важно диагнозата да се постави рано. Това ще попречи на възпалението да продължи да уврежда сухожолията и техните защитни обвивки и да причинява други проблеми.

Ако изпитвате дискомфорт, консултирайте се със специалист. По-долу ще ви изложим всички основни факти за теносиновита.

Теносиновит: изтощителни болки в ставите

За да разберете какво е теносиновит, нека погледнем сухожилието. Тази перфектна структура закрепва мускулите на ръцете към костите.

Сухожилието е покрито с обвивка, синовиална мембрана, която защитава и изолира сухожилията. Точно там възникват възпалението и болката.

Това, което веднага се забелязва при теносиновита, е че той засяга флексорните мускули, което означава, че първите симптоми на това състояние се появяват при движение на ръцете и при ходене. 

Всичко започва като лек дискомфорт, но постепенно преминава във възпаление, подуване и дори треска.

Теносиновит - болки в китките

Кой е изложен на риск от теносиновит?

Теносиновитът на горните крайници засяга повече жени. Също и спортистите или хората, които извършват ръчен труд, като шивачи, месари и дори стоматолози.

Какви са симптомите на теносиновит?

 • Болка в китката, глезена, стъпалото или петата.
 • Зачервяване или подуване, което продължава с дни. Когато това стане, болка има дори в състояние на покой.
 • Пръстите на ръцете и краката “скърцат” при движение.
 • На пръстите на ръцете и краката може да се появят малки подутини заради инфекцията.
 • Работата с предмети, ходенето и извършването на ежедневни задачи отнема много усилия и причинява голям дискомфорт.
Теносиновит диаграма
Теносиновит засяга и краката

Какво причинява теносиновит?

Основните причини за възпалението на синовалната обвивка са повртарящите се движения на ръцете и краката, както и неправилната стойка, която имат много хора, без да го осъзнават.

Всяко от тези повтарящи се и продължителни движения причинява прекомерно триене между сухожилието и костта, към която то е прикачено. Повтарящите се движения и малките наранявания на обвивката, която обгражда сухожилието, може постепенно да доведат до възпаление.   

Синдром на Де Кервен

Едно от най-честите наранявания, свързани с теносиновита, е синдромът на Де Кервен.

Синдромът на Де Кервен е болезнено възпаление на сухожилията на палците.

 • Ежедневни задачи, като вдигане на малко дете, шиене, писане на клавиатура и дори свирене на пиано може да доведат до този вид теносиновит.
 • Той може да е резултат и от физическо нараняване на палеца, като малко, незабележимо разкъсване на сухожилието. То може да е болезнено, но с времето тъканта зараства.
 • Тази съединителна тъкан може да попречи на правилното функциониране на сухожилието. Това е нещо, което може да причини синдрома на Де Кервен, на което трябва да се обърне внимание.
Теносиновит синдром на Де Кервен

Лечение на хроничен теносиновит

Основната цел на лечението на теносиновит е да се намали възпалението. Лекарят ще ви препоръча най-доброто лечение за вас.

Комбинирането на лекарства с физическа рехабилитация е най-честият курс на лечение.

 • Трябва да държите ръката или крака неподвижни няколко дни с шина или превръзка.
 • Терапията с топло и студено също е ефикасна.
 • Потопяването на засяганата част в топла вана с вода с розмарин отпуска мускулите и облекчава възпалението.
 • Чаят от джинджифил също е силно препоръчителен. Той намалява болката и възпалението.
 • Физиотерапията е от огромна помощ при лечението теносиновит. Ще научите и упражнения, които може да правите у дома, за да си възвърнете силата и подвижността.

Тези основни лечения имат за цел да намалят стреса и напрежението върху сухожилията.

Накрая е важно да се помни, че теносиновитът може да се появи отново, затова трябва да обръщате внимание на своята стойки и движения. 

Потърсете професионално лечение, избягвайте да работите прекалено много и помнете, че вашите стави и сухожилия са невероятни структури, които имат нужда от повече грижи, отколкото си мислите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.