Теносиновит: възпаление на ръцете и краката

Това състояние може да е много изтощително, затова е важно да се диагностицира и лекува навреме.
Теносиновит: възпаление на ръцете и краката

Последна актуализация: 27 ноември, 2018

Името теносиновит може да звучи малко странно, но всъщност това е проблем, с който много от нашите читатели ще се запознаят в някакъв момент от живота си.

Теносиновит е възпаление на лигавицата на защитната обвивка на сухожилиетоСъстоянието е болезнено, води до чувство за слабост и е фокусирано върху ръцете и краката.

То може да се появи като подуване на кожата, като може да има и зачервяване на кожата. Въпреки че не е имало никаква травма, болката е интензивна и изтощителна дори и в състояние на покой.

Експертите казват, че е важно диагнозата да се постави рано. Това ще попречи на възпалението да продължи да уврежда сухожолията и техните защитни обвивки и да причинява други проблеми.

Ако изпитвате дискомфорт, консултирайте се със специалист. По-долу ще ви изложим всички основни факти за теносиновита.

Теносиновит: изтощителни болки в ставите

За да разберете какво е теносиновит, нека погледнем сухожилието. Тази перфектна структура закрепва мускулите на ръцете към костите.

Сухожилието е покрито с обвивка, синовиална мембрана, която защитава и изолира сухожилията. Точно там възникват възпалението и болката.

Това, което веднага се забелязва при теносиновита, е че той засяга флексорните мускули, което означава, че първите симптоми на това състояние се появяват при движение на ръцете и при ходене. 

Всичко започва като лек дискомфорт, но постепенно преминава във възпаление, подуване и дори треска.

Теносиновит - болки в китките

Кой е изложен на риск от теносиновит?

Теносиновитът на горните крайници засяга повече жени. Също и спортистите или хората, които извършват ръчен труд, като шивачи, месари и дори стоматолози.

Какви са симптомите на теносиновит?

 • Болка в китката, глезена, стъпалото или петата.
 • Зачервяване или подуване, което продължава с дни. Когато това стане, болка има дори в състояние на покой.
 • Пръстите на ръцете и краката “скърцат” при движение.
 • На пръстите на ръцете и краката може да се появят малки подутини заради инфекцията.
 • Работата с предмети, ходенето и извършването на ежедневни задачи отнема много усилия и причинява голям дискомфорт.
Теносиновит диаграма
Теносиновит засяга и краката

Какво причинява теносиновит?

Основните причини за възпалението на синовалната обвивка са повртарящите се движения на ръцете и краката, както и неправилната стойка, която имат много хора, без да го осъзнават.

Всяко от тези повтарящи се и продължителни движения причинява прекомерно триене между сухожилието и костта, към която то е прикачено. Повтарящите се движения и малките наранявания на обвивката, която обгражда сухожилието, може постепенно да доведат до възпаление.   

Синдром на Де Кервен

Едно от най-честите наранявания, свързани с теносиновита, е синдромът на Де Кервен.

Синдромът на Де Кервен е болезнено възпаление на сухожилията на палците.

 • Ежедневни задачи, като вдигане на малко дете, шиене, писане на клавиатура и дори свирене на пиано може да доведат до този вид теносиновит.
 • Той може да е резултат и от физическо нараняване на палеца, като малко, незабележимо разкъсване на сухожилието. То може да е болезнено, но с времето тъканта зараства.
 • Тази съединителна тъкан може да попречи на правилното функциониране на сухожилието. Това е нещо, което може да причини синдрома на Де Кервен, на което трябва да се обърне внимание.
Теносиновит синдром на Де Кервен

Лечение на хроничен теносиновит

Основната цел на лечението на теносиновит е да се намали възпалението. Лекарят ще ви препоръча най-доброто лечение за вас.

Комбинирането на лекарства с физическа рехабилитация е най-честият курс на лечение.

 • Трябва да държите ръката или крака неподвижни няколко дни с шина или превръзка.
 • Терапията с топло и студено също е ефикасна.
 • Потопяването на засяганата част в топла вана с вода с розмарин отпуска мускулите и облекчава възпалението.
 • Чаят от джинджифил също е силно препоръчителен. Той намалява болката и възпалението.
 • Физиотерапията е от огромна помощ при лечението теносиновит. Ще научите и упражнения, които може да правите у дома, за да си възвърнете силата и подвижността.

Тези основни лечения имат за цел да намалят стреса и напрежението върху сухожилията.

Накрая е важно да се помни, че теносиновитът може да се появи отново, затова трябва да обръщате внимание на своята стойки и движения. 

Потърсете професионално лечение, избягвайте да работите прекалено много и помнете, че вашите стави и сухожилия са невероятни структури, които имат нужда от повече грижи, отколкото си мислите.

Може да ви заинтересува ...
Как да заздравите сухожилията и ставните връзки
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да заздравите сухожилията и ставните връзки

Сухожилията и ставните връзки са изключително важна част от структурата на тялото, особено когато става дума за гъвкавост на тялото.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.