Как да лекуваме наранявания и заболявания на пръстите на краката

Вани с розмарин или лавандула ще предпазят ходилата от възпаление и са прекрасни релаксиращи терапии след дългия работен ден.
Как да лекуваме наранявания и заболявания на пръстите на краката
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 10 декември, 2018

Много е важно да избирате добре обувките. Те не трябва да притискат пръстите на краката твърде много. Когато се прибирате у дома ги свалете веднага, за да може краката да си починат добре.

Често забравяме пръстите на краката. Не се сещаме за тях, докато не започнат да ни болят, или докато не възникнат деформации на ставите, които са много болезнени.

И така, какво може да направите? Какъв тип предпазни мерки може да предприемете?

Днес искаме да се съсредоточим върху тези видове проблеми и увреждания на пръстите на краката, които са толкова често срещани, особено при жените, както и начина, по който трябва да ги лекуваме.

Най-честите травми и проблеми на пръстите на краката

По-голяма част от деня пръстите на краката са затворени и притиснати в обувки, които не винаги са най-подходящи.

Може да не сме наясно с това, но не е необичайно, че след дългогодишно използване на неподходящи обувки пръстите на краката ще се деформират и атрофират поради липсата на движение.

Днес ще говорим не само за вида обувките, които носите, но също така и какви малки упражнения за пръстите на краката може да правите, за да ги предпазите от атрофиране.

Така че нека отделим малко време, за да анализираме какви са най-честите проблеми, свързани с пръстите на краката.

1. Бурсит на големия пръст (халукс валгус)

Много хора казват, че бурсит се причинява от използване на грешен тип обувки за дълъг период от време, но това не е съвсем вярно.

Известно е също така, че хора, които “никога не са носили обувки” също имат тази деформация . Така че какво го причинява?

 • Някои хора са предразположени към развитие на това състояние. Тази аномалия често е наследствена и следователно вродена, като се предава от майка на дъщеря.
 • Ако сте генетично предразположени и използвате неподходящи обувки, проблемът ще се влоши, или ще се появи много скоро.
 • Плоско стъпало: особено ако големият пръст стърчи по-далеч от другите. Прекалено големият палец на крака е най-честата причина за формиране на бурсит на големия пръст.

Това е така, защото той е най-дългият. Той завършва притиснат от обувките и се изкривява. С течение на времето това ще доведе до бурсит.

Как може да се лекува бурсит?

 • Ясно е, че това състояние не винаги могат да се предотврати. Така че, ако членовете на семейството ви страдат от бурсит на големия пръст (майка, баба или леля), би било добра идея да избягвате обувки със затворени пръсти от ранна възраст.
 • Важно е да правите упражнения, които насърчават движението на пръстите на краката като ходене. Опитайте да вземете неща от пода с пръстите на краката (кърпи и т.н.).
 • Ако вече имате бурсит на големия пръст, важно е да предпазвате пръстите от възпаление. Правете релаксиращи вани за краката и добавете розмарин или лавандула във водата.
 • И накрая бурсит на големия пръст може да попречи да ходите правилно, което би могло да се превърне в проблем на гръбначния стълб. Това означава, че с течение на времето, може да се наложи да прибегнете до хирургическа намеса.

2. Врастнали нокти на краката

Врастнали нокти на краката

Врастналите нокти са често срещани и болезнени. Имали ли сте такива?

 • Врастналите нокти на краката са причинени от използването на обувки, които са прекалено тесни и това почти винаги се отразява на големия пръст на крака.
 • Начинът, по който режете ноктите на краката също би могло да доведе до врастнали нокти на краката. Понякога може да ги отрежете прекалено дълбоко, или може да оставите краищата квадратни, вместо да ги закръглите. Това създава участък, който се впива в кожата.
 • Също така трябва да имате предвид, че много хора са родени с нокти на краката, които са изкривени надолу и се впиват в кожата. Това би могло да ги накара по-лесно да страдат от тези проблеми често.

Как да предотвратим появата на врастнали нокти на краката

 • Накиснете краката в топла вода.
 • Не режете ноктите прекалено къси и не ги оставяйте с остри ръбове, които биха могли да увредят кожата.
 • Избягвайте да използвате прекалено тесни обувки, които могат да стискат палеца на крака.

3. Мазоли, възпаление и болка в пръстите на краката

Релаксираща вана за крака ако пръстите на краката ви болят.

Кой не е страдал от мазоли на краката? Това е често срещано явление и може да бъде много досадно.

Стъпалата имат 26 кости и 14 от тях са в пръстите на краката. Ако пръстите на краката ви болят, не може да ходите добре и това означава, че не може да посрещнете деня уверено или с усмивка.

Какви са причините за този вид проблем?

 • Носенето на високи токчета или стегнати чорапи
 • Сухи стъпала
 • Липса на ексфолиация
 • Мазолите обикновено се появяват върху петите или отстрани на големия или малкия пръст на крака, причинено от триене. Това може да стане по-болезнен проблем.

Какво можем да направим за лечение на мазоли или триенето?

 • Ако често прекарвате няколко часа със затворени обувки, направете релаксираща вана за краката, когато се приберете у дома и се опитайте да ексфолирате петите добре. Масажирайте пръстите на краката и сложете върху тях етерично масло от шипки преди да си легнете. Носете удобни чорапи, докато спите.
 • За премахването на мазоли, пригответе отвара от 1 л. вода и 100 гр. коприва. След това изсипете получената течност във ваната и потопете краката в нея в продължение на 20 минути.
 • След това изтъркайте петите с пемза.
 • Накрая масажирайте стъпалата и пръстите на краката с етерично масло от лайка.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.