Кои са причините за болката в дланите и китките?

Дланите са едни от най-сложните части от тялото ви!
Кои са причините за болката в дланите и китките?
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Болката в дланите е много често срещано оплакване, особено при жените. Ръцете и китките ви може би изтръпват нощем или се подуват, изпитвате слабост и понякога дори не можете да ги използвате. Ще ви обясним причините, които обикновено пораждат този проблем и възможните мерки, които бихте могли да предприемете.

Следният факт може да ви изненада, но вашата длан е една от най-сложните части на тялото: тя има 19 кости, 17 стави и 19 мускула. Ако някоя от тези части е увредена, това определено ще се отрази на всички движения, които правите. Това са причините за тази болка.

Болката в дланите и китките: защо е по-честа при жените?

причини за болката в дланите и китките

Това е относително често срещан проблем: болка в дланта и китката, болки в ставите и непоносимо изтръпване и мравучкане през нощта. Всичко това се дължи на дегенеративно заболяване, към което жените са по-уязвими. Нашите хрущяли, кости и стави се износват преди тези на мъжете. Жените са склонни да страдат от недостиг на калций, а хормоните може да предизвикат тази болка с наближаването на менопаузата.

Наследственият фактор също играе значителна роля. Дланите ни винаги се движат и преди да започнат да се износват, дори най-малкият проблем възпрепятства доброто функциониране на дланта. Това, разбира се, се дължи на анатомичната й сложност.

Защо се появява болката в дланите и китките?

Артрит на палеца

Болката в дланите може да се дължи на артрит.

Това се случва, когато е налице възпаление поради артроза на ставата на китката и в основата на палеца. Обичайна е когато станем на около 40 г., но причината за появата й може и да се крие в работата ви, от натиск върху ставата, който я износва или даже от стрес. Болезнено е и нарушава подвижността ви.

Синдром на карпалния канал

синдром на карпалния канал и болката в дланите

Синдромът на карпалния канал обикновено започва с необяснима болка или дискомфорт в китката. Постепенно обхваща цялата длан и тръгва нагоре по ръката. Причинява изтръпване и мравучкане в пръстите нощем. Може да почувствате слабост, когато вдигнете някакъв предмет или да изгубите фината си моторика (трудно държите или местите малки предмети).

Синдромът на карпалния канал е често срещан при жените. Понякога се дължи на продължителна работа на клавиатурата, на действия, свързани със стискане на ръцете или чести движения с пръстите. Обикновено е плод на наследствеността – наследяваме склонността към преждевременно износване на ставите.

Киста на ганглиите

кистите на ганглиите и болката в дланите

Появяват се малки подутини, пълни с течност в ставите на китките или пръстите. Те обикновено са разположени по сухожилията и въпреки че не са изключително болезнени, биват неудобни и водят до слабост. Причината за ганглийните кисти не е известна, но се свързва с артроза или малки лезии на ставите или сухожилия.

Лечението зависи от конкретния случай. Понякога се прилагат противовъзпалителни медикаменти, а друг път проблемът изчезва от само себе си. В трети случаи се изисква лека хирургическа интервенция, за да се премахне течността, въпреки че това не е гаранция, че няма да се появи отново.

Щракащ пръст

Щракащият пръст е една от причините за болката в дланите и китките.

Това е много често срещано и болезнено явление. Случва се, когато един пръст остава в свито положение и не можете да го изправите. Това се дължи на втвърдяване на покритието или обвивката на сухожилието на пръста.

Щракащият пръст се появява често при хора, които се занимават с физическа работа и извършват повтарящи се задачи, при които дланта се уврежда. Тъй като сте по-склонни да се разболеете от артрит или да получите възпаление на мускулите и сухожилията, този проблем често се появява в пръстите.

Тендинит на китката

тендинит на китката и болката в дланите

Симптомите са толкова чести, че почти всеки се е сблъсквал с тях: подуване на около 1 см под основата на палеца, болка при притискане на пръстите един в друг или каквито и да е други движения. Тендинитът обикновено се дължи на неправилни движения, вдигане на тежко, т.н. Възпалението е много болезнено и понякога се усеща в цялата ръка.

Препоръчваме ви да прочетете и: Облекчете тендинита с тези 7 средства

Препоръки и лечение на болката в дланите и китките

Болката в дланите и китките трудно се лекува, ако се дължи на ставни проблеми, свързани с артрит. Понякога само хирургическата интервенция може да ви даде желания резултат. Дори и в този случай можете да се радвате на по-добра функционалност и качество на живот.

Вашият лекар трябва да бъде този, който ще диагностицира проблема и ще ви даде нужните препоръки. Можем единствено да ви предложим прости съвети за диетата, която би трябвало да спазвате, за да облекчите болката и възпалението.

Ленено масло

Това е натурален продукт, който ще спомогне намаляването на възпалението. Според експерти е добре да приемате една супена лъжица ленено масло всяка сутрин в продължение на един месец, за да облекчите възпалението.

Витамин B6

Витамин В6 е от огромно значение за вашите стави, кости, и сухожилия. Той предотвратява възпалението и облекчава много симптоми, както и болката в дланите и китките. Можете да ядете банани, листни зеленчуци и пилешки гърди, за да си го набавите по естествен начин. Можете да намерите витамин В6 и под формата на таблетки в аптеките и магазините за природни продукти. Вземайте по 2 мг на ден.

Омега 3

Рибата съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини. Поради изключителното си противовъзпалително действие те са от съществено значение за естественото лечение на остеоартрозата. Също така намалят болките в ставите.

Череши

Редица изследвания доказват, че яденето на череши намалява болката при остеоартроза, което на свой ред подобрява подвижността (ако ги ядете в продължение на два месеца). Препоръчва се да ядете по десет череши на ден.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Swigart CR, Fishman FG. Hand and wrist pain. In: Firestein GS, Budd RC, Gabriel SE, McInnes IB, O’Dell JR, eds. Kelley and Firestein’s Textbook of Rheumatology. 10th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 50.
  • Calandruccio JH. Carpal tunnel syndrome, ulnar tunnel syndrome, and stenosing tenosynovitis. In: Canale ST, Beaty JH, eds. Campbell’s Operative Orthopaedics. 13th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 76.
  • Gaston RG, Robinson EP, Lourie GM. Hand and wrist diagnosis and decision making. In: Miller MD, Thompson SR, eds. DeLee and Drez’s Orthopaedic Sports Medicine: Principles and Practice. 4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 71.
  • Gaston RG, Robinson EP, Lourie GM. Hand and wrist diagnosis and decision making. In: Miller MD, Thompson SR, eds. DeLee and Drez’s Orthopaedic Sports Medicine: Principles and Practice.4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 71.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.