6 техники за по-добра стойка

Жените често страдат от изместване на тазобедрената става. Как се случва това?
6 техники за по-добра стойка

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Неправилната стойка може да има негативни последици върху гръбначния стълб. Ще ви покажем как да постигнете по-добра поза на тялото.

Ако прекарвате часове пред компютъра всеки ден или това е работното ви място, има голяма вероятност да получите гръбначни изкривявания.  Добрата поза е от жизнено важно значение за общото здравословно състояние и за избягване на болките в гърба (нещо много често срещано днес).

В тази статия ще споделим някой от най-добрите техники, с помощта на които ще получите по-добра стойка на тялото.

Какво въздейства върху позицията на гръбначния стълб?
Болка в гърба

Всичко. Гръбначният стълб е основна двигателна опора в организма и поради това е важно да се грижите за него. Лошата поза може да доведе до тежки, дори необратими последици като дискова херния и хронична умора. Това не е просто дискомфорт. Състоянието се причинява от неправилно седене, стоене или вървене.

Жените често страдат от изместване на тазобедрената става. Как се случва това? Когато сме в състояние на покой, често отпускаме цялото си тежест на единия крак. Използването на високи токчета или тежки чанти за едно рамо може да задълбочат проблема.

Лошата поза е все по-често срещана поради естеството на работата, която повечето хора днес имат. В допълнение може да споменем и нарастващия брой хора, страдащи от затлъстяване, липса на движение и прекалената употреба на комуникационни технологии (телефони, таблети и лаптопи).

Когато наведете главата си надолу, за да пратите съобщение или да проверите пощата или социалните мрежи, леко се прегърбвате и тялото се накланя напред. Знаете ли, че това е една от причините хората да страдат от болки във врата?

Каква трябва да е идеалната стойка?

Някои хора внимават за стойката на тялото си (гърба и раменете), когато тренират във фитнес залата или вдигат тежести. Трябва обаче да обръщаме внимание на стойката си по всяко време, където и да се намираме. Дали сме в магазин за хранителни стоки, возим се в метрото или гледаме телевизия у дома, трябва да държим тялото си изправено.

По-долу ще представим някои моменти от ежедневието, когато често пренебрегваме положението на тялото си.

При седене

Седене

Стъпалата ви трябва да заемат успоредно на пода положение, гърбът да е изправен, а раменете да са надолу и назад. Ако кръстосате краката си, може да нарушите кръвообращението, което ще доведе до подуване и умора.

При стоене

Коленете трябва да бъдат леко свити и коремните мускули готови за разширяване при вдишване. Разпределете тежестта между краката и гърдите си.

При ходене

Трябва да държите врата и главата си изправени. Не гледайте надолу, защото това може да причини болки във врата. Първо трябва да стъпите с петата си, последвана от пръстите на краката.

Когато спите

Спане

 

Най-добрата поза за сън е на една страна със сгънати колене. Това помага да поддържате гръбначния стълб изправен. Добре е също да ползвате висококачествен матрак и възглавници (важно е да ги сменяте периодично).

При шофиране

Добрата поза е от полза не само за гръбнака, но и за безопасността ви. При изправено положение, опасността от контузия в случай на инцидент е по-малка. За да постигнете това, не се облягайте на седалката и не отпускайте глава върху облегалката. Регулирайте седалката така, че да можете да стигате до педалите без да се навеждате.

Как да придобиете по-изправена стойка?

Има няколко техники, които могат да ви помогнат да поддържате гърба си изправен през целия ден. В началото ще ви се стори невъзможно да мислите постоянно, че трябва да “седите изправени”. Гръбначният стълб и мускулите на гърба може да станат болезнени поради “неестествената” стойка на тялото. То просто все още не е свикнало с правилната поза. Дискомфортът, който ще чувствате в началото, си заслужава заради ползата, която ще имате в края. Ето някои ефикасни упражнения:

Представете си, че сте вързани с въже

Това упражнение често се изучава в йога или в класовете по Пилатес. Представете си, че за главата ви е вързано въже, което тегли тялото ви нагоре към тавана.

Поставете лента на гърба си

За целта ще ви трябва помощта на приятел. Направете Х на гърба си с помощта на самозалепващо тиксо. Свържете лявото рамо с дясната тазобедрена кост, като преминете през кръста и обратното. Това ще ви помогне да поддържате добра поза. Важно е, когато слагате тиксото, да държите назад раменете си.

Задръжте книга върху главата си

Тази техника е била ползвана много години с цел младите момичета да се научат как да ходят. Идеята е да държите врата и главата си добре изправени и да не гледате надолу. Това упражнение прогонва апатичното настроение и отпуснатите рамене.

Обърнете внимание на вашите прасци

Разтягане за по-добра стойка

Неправилната поза на тялото не засяга единствено гръбначния стълб, но афектира цялото тяло. Краката ви поемат цялата тежест, като прасците се натоварват най-много.

Седнете на пода, опънете краката си и се наведете напред, като докоснете пръстите на краката си. Така ще разтегнете добре гърба, раменете и врата, като същевременно ще тренирате мускулите на прасците и корема.

Ползвайте почивките

Ако по-голямата част от деня ви сте седнал пред бюрото, се опитайте от време на време да ставате и да се разхождате. Всеки път когато ставате, обикаляйте бюрото няколко пъти, като раздвижвайте раменете и таза, докато вървите. Когато седите, наместете краката си и дръжте гърба си изправен, а раменете отпуснати.

Гледайте се в огледалото

Чудесен начин да разберете дали стойката ви е правилна или не е да се погледнете в огледалото. Застанете пред него, седнете изправени и вижте как изглеждате. Това ще ви помогне да разберете как се справяте.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.