Домашни средства срещу треската

Пригответе смес от бял равнец, мента и бъз или стъпвайте с боси крака върху нарязан лук
Домашни средства срещу треската

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Треската е състоянието, което кара хората да бъдат нащрек, особено когато се проявява при малки деца. Треската е по-често срещана при децата, отколкото при възрастните, тъй като тяхната имунна система все още се доразвива. Детският организъм не отговаря толкова бързо на инфекцията, както се случва при един зрял човек.

Според определението треска се наблюдава, когато температурата на тялото надхвърли 37 градуса. Настъпва заради отсъствието на достатъчно антитела, които да се борят с вируса, бактерията или друг тип микроорганизъм. Чрез повишаването на температурата организмът става способен да се бори със заболяването. Той елиминира заплахата чрез процеса на потене. Поради тази причина треската трябва да се възприема като симптом на здравословен проблем, който може да наложи посещението на лекар, особено ако е съпроводена от други симптоми като диария, затруднено дишане или гърчове.

Много хора решават, че най-доброто нещо, което могат да направят при треска, е да приемат медикамент, който ще понижи температурата. Неумерената употреба на такъв тип лекарства може да доведе до сериозни странични ефекти върху здравето, а някои от тях могат да се проявят мигновено.

Какво е добре да направите, когато имате треска?

Първото нещо, което следва да направите, когато имате треска, е да я проследите във времето. Ако телесната ви температура остане под 37,8 градуса, препоръчваме ви да се отдадете на почивка и да пиете повече течности. Напълно възможно е треската да бъде “преборена” чрез процеса на потене. Тялото ви ще се освободи от токсините, които остават. Когато това се случи, преоблечете се и сменете спалното бельо, за да избегнете допълнително излагане на изведените от тялото ви вредни вещества.

Ако телесната ви температура прехвърли 37,8 градуса, добре е да намерите начин да я понижите. Ако не успявате ,задължително потърсете мнението на лекар. Когато става дума за бебета под 3-месечна възраст, телесната температура трябва да се поддържа под 37,8 градуса.

Начини за понижаване на телесната температура

Средства срещу треската

Съществуват лесни и безопасни природни начини за понижаване на телесната температура. Ето някои от тях:

Бял равнец (Achillea millefolium)

Белият равнец е познат от векове като отлично средство за понижаване на телесната температура. Освен че я понижава, той оказва положително въздействие върху храносмилателния процес, подпомагайки процеса на борба с паразитите и други бактерии. В случай на треска препоръчително е да приготвите смес от бял равнец, мента и бъз.

Лук

Лук срещу треската

Лукът може да бъде използван като понижаващо температурата средство, ако го нарежете и поставите резените на пода. Човекът, който има треска, трябва да стъпи върху тях с боси крака. Нека да постои така половин час. Ако искате да приложите това средство за деца, поставете лучените резени в чорапите им и им ги обуйте.

Градински чай

Друг начин да регулирате температурата на тялото е като използвате градински чай. За да го приготвите, кипнете 200 мл. вода и добавете 1 супена лъжица пресен градински чай, 1 чаена лъжица мед и 3 супени лъжици лимонов сок.

Картофи

Картофите съдържат природни противовъзпалителни свойства и ензими, които облекчават състояния като треската. За да извлечете полза от тях, намачкайте ги и ги рендосайте. Смесете ги с малко студена вода, преди да ги наложите върху челото на болния. Нека процедурата трае 10-15 минути.

Консумирайте достатъчно течности

Вода срещу треската

Без значение кой природен метод за понижавате на телесната температура решите да използвате, важно е да консумирате достатъчно течности, за да поддържате тялото си добре хидратирано. Винаги когато ви е възможно, пийте вода и пресни сокове, чайове и бульони.

Лимонова кора и ечемик срещу треската

Това е последното средство, което ще ви представим. Препоръчваме ви да го използвате след преодоляване на треската, тъй като подпомага възстановяването на нивото на течностите в организма. За да го приготвите, необходими са ви кората на 1 лимон и 2 супени лъжици ечемик в 1 литър кипнала вода. Оставете сместа да се охлади и да кисне в продължение на 12 часа. Когато средството е готово, консумирайте го в продължение на цял ден, като отпивате по малко.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.