7 причини за болка в ставите

Ставите са изключително важна част от тялото, която ви помага да се движите. Открийте вероятните причини за болката в ставите.
7 причини за болка в ставите

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ставите са част от опорно-двигателната система на човешкото тяло и вие можете да се движите именно благодарение на тях. Понякога обаче се появяват някои проблеми в ставите, които причиняват силен дискомфорт и е от голямо значение да разбрем какви са причините за болка и как да ги лекуваме. 

Първото, което трябва да знаете, е, че причината за това вероятно не е една, а може всъщност да бъдат няколко.

В днешната статия ще ви представим най-често срещаните сред тях.

1. Инфекции

Инфекциите са една от най-често срещаните причини за болка в ставите

Това е една от най-често срещаните причини за болка в ставите.

Ако имате рана, която не е била почистена добре, тя може да бъде заразена с бактерии като Стафилококи Ауреус или Стрептококи.

Първоначално ще изпитате болка, след това ще се появят висока температура и втрисане, предизвикани от инфекцията. В такъв случай е необходима медицинска намеса. Лекарят ви най-вероятно ще ви предпише антибиотици интравенозно, за да се преборите с бактерията.

Важно е да потърсите помощ от специалист. Ако не го направите, инфекцията може да се влоши и да се разпространи в останалата част от тялото, причинявайки сепсис, който може да бъде фатален.

Добрата новина е, че медицинското лечение е просто, лесно за изпълнение и евтино, ако бъде приложено навреме.

2. Подагра

Когато консумирате твърде много протеини, организмът синтезира пикочна киселина като част от метаболитния процес, за да ги елиминира.

За жалост, ако приемът ви на протеини е наистина висок, те няма как да бъдат правилно премахнати от организма. Това означава, че протеините ще се натрупат, което ще доведе до подуване на ставите.

Това състояние се нарича подагра. Симптомите му са:

 • Топлина в засегната зона
 • Подуване
 • Чувствителност при допир
 • Зачервяване в засегнатата зона

Важно е да знаете, че прекомерният прием на протеини не е единствената причина за това състояние, но е една от главните.

Други фактори, свързани с подаграта и с болка в ставите, са консумацията на алкохол, приемът на твърде много захар и наднорменото тегло.

За да избегнете този проблем, просто трябва да се храните правилно и да водите здравословен начин на живот.

3. Лаймска болест

Лаймската болест е друга причина за болка в ставите. Това е инфекциозно заболяване, което се разпространява чрез ухапване от заразен кърлеж.

Тази болест възниква, когато кърлежът, пиейки от кръвта, пренася бактерии.

Симптомите включват:

 • Обрив
 • Треска
 • Болки в тялото
 • Скованост във врата
 • Умора или отпадналост

Ако смятате, че може би имате този проблем, трябва да отидете на преглед при лекар, за да ви постави правилната диагноза.

За щастие, лечението с антибиотици е достатъчно, за да премахнете инфекцията и да предотвратите разпространението й в ставите и вътрешните органи.

4. Лупус

Лупусът е автоимунно заболяване и също може да е причина за болка в ставите.

Лупусът се определя като автоимунно заболяване и също може да е причина за болка в ставите.

Освен това, ако не бъде лекувано правилно, то може да засегне всичките ви стави.

Това е типично последствие от тази болест, тъй като имунната система атакува различни части от тялото сякаш са външни вредни агенти.

Това означава, че лупусът може да засегне ставите, кожата, кръвта, бъбреците, сърцето, белите дробове и другите органи.

Хората, страдащи от това заболяване, могат да получат:

 • Обриви
 • Косопад
 • Афти в устата
 • Проблеми с дишането
 • Проблеми с паметта

5. Гонорея

Гонореята е заболяване, предавано по полов път, което засяга гениталиите и ставите и причинява така наречения гонококов артрит.

Ако страдате от тази болест и имате болки в ставите, трябва да кажете на гинеколога си, за да разбере дали имате нужда от промяна в лечението.

Ако не сте сигурни дали имате този проблем и водите или сте водили активен сексуален живот без предпазни мерки, трябва да обърнете внимание на следните симптоми:

 • Треска
 • Болки в долната част на корема и ставите
 • Болки в ръцете и китките, дължащи се на подуване
 • Парене при уриниране
 • Обриви

6. Ревматоиден артрит като причини за болка в ставите

Ревматоидният артрит е друга възможна причина за болка в ставите.

Този вид артрит е автоимунно заболяване, характеризиращо се предимно с подуване и сутрешна скованост в ставите.

Другите му симптоми включват треска, умора и загуба на тегло.

Ревматоидният артрит обикновено започва леко и с течение на времето може да доведе до деформации в ръцете.

Лечението продължава дълго време и включва:

Най-добрият вариант е да го лекувате от самото начало, така че ефектите му да бъдат сведени до минимум.

7. Повтарящи се движения

Повтарящи се движения понякога са причина за болка в ставите

Възможно е гореспоменатите причини за болка в ставите да не се отнасят за вас.

В такъв случай трябва да обърнете внимание на движенията си. Това ще ви помогне да разберете дали извършвате едни и същи движения в зоната, в която изпитвате болка или неудобство.

Понякога привикваме до такава степен към определени дейности, че дори не ги забелязваме. Освен това е малко вероятно да ги свържем със здравословните проблеми, които имаме.

Повтарящите се движения могат да причинят:

 • Тендинит. Той се характеризира с подуване на сухожилията, свързващи мускулите с костите. Това пречи на ставите да се движат правилно.
 • Подуване на сухожилията. Сухожилията са част от опорно-двигателната система и тяхното увреждане може да възпрепятства движението на ставите.

Ако изпитвате болка в ставите, съветваме ви да се консултирате с лекаря си, за да установите причината и да намерите решението.

В началото може да си мислите, че няма да има последствия. След време обаче проблемите, които имате, може да ескалират и дори да повлияят на ежедневието ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.