5 стъпки за препрограмиране на вашето подсъзнание

Може да не сте в състояние да контролирате подсъзнанието си, въпреки че можете да го препрограмирате, за да използвате интуицията си, за да насочите към настояще, в което можете да се насладите на живота максимално.
5 стъпки за препрограмиране на вашето подсъзнание
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 03 ноември, 2023

Може веднага да се сетите за психоанализа, когато чуете, че трябва да „препрограмирате своето подсъзнание“. Това е така, защото то е двигател за много от нещата, които правим. То ръководи нашите ежедневни реакции и начин на взаимодействие с хората около нас. Но това, което може би не знаете е, че можете да програмирате подсъзнанието си.

Когато ни запознаят с нов човек, например, не ни отнема много време бързо да преценим дали го харесваме или не. Когато слезем по стълбите и пропуснем стъпало, обикновено реагираме за част от секундата, за да възстановим баланса си.

Има много неща, които правим автоматично и много отговори, които даваме, без да ги анализираме и рационализираме. Като цяло има много видове поведения, които са свързани с тази подсъзнателна структура.

Но какво ще стане, ако ви кажем, че има начин да влезем в тази черна кутия в ума си, за да я опознаем по-добре и дори да я контролираме? Това би било невероятен начин да действате с повече увереност и по-малко страх. В резултат на това можем да направим себе си по-освободени и по-щастливи хора.

Вашето подсъзнание е автопилотът на ума ви

Нищо, което намирате в подсъзнанието си, не е произволно или случайно. Вашето подсъзнание съдържа същността на всичко, през което сте преминали, видели и почувствали. Това е един вид “чекмедже за боклуци”, където се съхранява компасът на вашето същество и всичко, което ви се е случило.

Всичко, което сте преживели, оставя емоционална следа според това как сте го обработили. Следователно, вие изграждате определени асоциации, правилни или не, въз основа на неща, които сте преживели. Например:

 • Хората, които ме гледат в очите, заслужават доверие, защото майка ми ме е гледала така.
 • Мъжете, които избягват да ме гледат, когато ми говорят, са опасни, защото първото ми гадже направи това и той наистина ме нарани.

Следователно всичко, през което сте преминали, оставя следа в подсъзнанието ви. Така вероятно интерпретирате реалността си според информацията, която сте съхранили.

Вашето подсъзнание е това, което ви позволява да реагирате бързо, когато нямате време да мислите за нещата. Има няколко неща, на които може да реагира. Например: „Трябва ли да приема предложението за работа?“ „Добра идея ли е да дам телефонния си номер на новия си приятел?“ “Кой път да следвам? Този отляво? Или този отдясно?”

Причини да препрограмирате своето подсъзнание

Почиваща жена, която може да програмира подсъзнанието ви.
Ако решите да програмирате подсъзнанието си, това може да ви помогне да се превърнете в човека, който наистина искате да бъдете.

Има много причини, поради които може да искате да програмирате подсъзнанието си, като например, за да опознаете себе си по-добре, да коригирате лошите навици като тютюнопушене, стрес, тревожност, депресия и самоувереност и да създадете реалност, която отговаря на вашите желания по-добре.

Ако решите да програмирате подсъзнанието си, това може да ви помогне да се превърнете в човека, който наистина искате да бъдете.

Какво трябва да имате предвид, преди да препрограмирате подсъзнанието си

Разбира се, никой не може да промени интериорната декорация на дома си, ако не знае какво има в къщата, като начало. Най-честата ситуация е, че има тъмни стаи, които светлината не е докосвала от дълго време. Това са места, където са скрити вашите страхове и ограничаващи мисли. Именно те ви пречат да бъдете щастливи.

Ето защо е жизненоважно да научите за проблемните зони в подсъзнанието си, за да можете да ги излекувате. Само тогава ще сте готови да се ориентирате към здраве и постижения. За да стигнете до там, ще трябва да направите следното и това ще бъде изключително полезно.

Научете как да се свържете с подсъзнанието си

 • Обърнете внимание на интуицията си. Предчувствията са съобщения, които вашето подсъзнание изпраща на съзнателния ви ум. Следователно тези части от информация могат да ви подскажат какво се крие вътре и на какво трябва да обърнете внимание.
 • Водете си дневник на сънищата. Поставете тетрадка на нощното си шкафче и пишете за всяка своя мечта. Направете го веднага щом се събудите, преди да забравите. По-късно анализирайте написаното и се запитайте какво може да означава сънят.
 • Практикувайте медитация. Намерете спокоен момент в деня си, който да посветите на това здравословно упражнение. Мислете за това като за половин час, който можете да използвате, за да се свържете със себе си.
 • Рисувайте мандали. Това е начин да се съсредоточите върху тук и сега, за да можете да се свържете и със себе си.
 • Водете личен дневник. Запишете своите мисли, спомени и чувства. Това е идеалният начин да създадете литературна структура, където вашата същност и частица от вашето подсъзнание могат да излязат наяве.

Харесва ли ви тази статия? Смятаме, че може да прочетете и: Микромедитацията: какво представлява, ползите от нея и как да я практикуваме

Препрограмирайте своето подсъзнание в пет стъпки

Жена, която медитира.
Едва когато откриете своите слепи петна и слабости, можете да започнете този процес на вътрешна промяна.

Важно е да работите върху предишната стъпка, себеоткриването, преди да преминете към тази фаза. Едва когато откриете слабостите си, можете да започнете този процес на вътрешна промяна.

Трябва да запомните едно ключово нещо: бъдете последователни. Тези упражнения трябва да се правят ежедневно, така че бъдете търпеливи. Промените няма да се случат за седмица или дори за месец.

Обърнете внимание какви задачи можете да изпълнявате.

1. Практикувайте визуализация, за да препрограмирате своето подсъзнание

Практикувайте визуализация всеки ден. Представете си, че сте в колата си. Вие сте на шофьорското място, на волана и знаете точно къде трябва да отидете.

 • Усещате приятен бриз върху лицето си и виждате успокояващия изгрев над хоризонта, който ви дава надежда.
 • Тази точка на хоризонта е мястото, където са вашите цели. Шофирате към него уверено и безстрашно. Нищо не може да ви спре.

2. Използвайте положителни утвърждения, за да си дадете сили

Първо, измислете фрази или мантри, които работят за вас: “Заслужавам да бъда щастлив и нищо не може да ме спре. Най-лошите ми врагове са в ума ми и вече съм ги победил.” След това повтаряйте тези утвърждения често, особено преди да заспите.

3. Живейте „тук и сега“

Бъдете свързани с това, което се случва в настоящия момент. Ако фокусирате вниманието си върху миналото или бъдещето, вашето подсъзнание ви предава. Това е така, защото вратите на възможностите се отварят тук и сега.

4. Правете само едно нещо

Препрограмирайте подсъзнанието си, за да избегнете многозадачността. Стресът от извършването на стотици неща едновременно ще се повиши и ще се превърне в чудовище за вашия вътрешен мир.

Освен това, научете се как да се съобразявате с всяко нещо, което правите в настоящето. Там трябва да насочите цялата си енергия.

Смятаме, че може да искате да прочетете и: Какво означава да имате психотичен срив?

5. Спрете ума си да блуждае

Като цяло имате три основни цели: да бъдете щастливи, да бъдете себе си и да станете човекът, който наистина искате да бъдете.

И така, знаете ли кой може да ви попречи да стигнете там? Вие, с блуждаещите ви мисли. Не трябва повече да си мислите: „Не мога, защото съм се провалил в миналото“ или „Няма да го направя, защото със сигурност ще бъда разочарование за някого“.

Поддържайте мислите си в ред и се радвайте на по-уверено, зряло, мощно подсъзнание, което ви води там, където искате да отидете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Stajkovic, A.D., Locke, E. A., & Blaire, E. (2006). “A first examination of the relationships between primed subconscious goals, assigned conscious goals, and task performance”. Journal of Applied Psychology5: 1172–1180
 •  Henri F. Ellenberger, The Discovery of the Unconscious (1970)
 • Laplanche, Jean & Jean-Bertrand Pontalis (1967). Diccionario de Psicoanálisis, Paidós, B. Aires 9ª. Edición 2007, p. 414
 • Kasala ER, Bodduluru LN, Maneti Y, Thipparaboina R, “Effect of meditation on neurophysiological changes in stress mediated depression”, Complement Ther Clin Pract. 2014 Feb;20(1):74-80.
 • Dahl CJ, Lutz A, Davidson RJ, “Reconstructing and deconstructing the self: cognitive mechanisms in meditation practice”, Trends Cogn Sci. 2015 Sep;19(9):515-23.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.