7 адаптогенни растения за борба със стреса

Адаптогенните растения имат свойства, които спомагат за подобряване на реакцията на организма към ефектите от стреса. Кои са най-препоръчителните?
7 адаптогенни растения за борба със стреса
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 12 октомври, 2022

Така наречените „адаптогенни растения“ или просто „адаптогени“ привличат вниманието на много потребители поради техните свойства, които могат да се борят с ефектите от стреса. По-специално, техните компоненти предизвикват повишена устойчивост към физическите и психическите симптоми, причинени от повишения кортизол.

Всъщност скорошно проучване, публикувано в списание Nutrients, обяснява, че тези растения осигуряват ползи при лечението на хронична умора, когнитивно увреждане и имунна защита. Поради това те се считат за добра добавка за насърчаване на здравето. И така, кои са най-добрите избори? Нека погледнем?

Най-добрите адаптогенни растения за борба със стреса

Стресът се определя като състояние на физическо или емоционално напрежение. За да бъдем по-точни, това е реакцията на тялото към ситуации, които включват значително предизвикателство или усилие.

По някакъв начин появата му може да помогне да се предотвратят опасни ситуации или да ни помогне да реагираме правилно. Ако обаче е прекомерно, това може да повлияе на здравето ни не само на емоционално ниво, но и на органично ниво.

И както е подробно описано в преглед в EXCLI Journal, постоянното му присъствие увеличава производството на хормони като кортизол, свързано с риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и неврологични проблеми, наред с други.

Оттук и необходимостта да се научите да управлявате стреса правилно, особено ако има тенденция да се появява редовно. За да направите това, има голямо разнообразие от стратегии, включително използването на адаптогенни растения.

Разберете всичко за тях днес с нас!

1. Адаптогенни растения – корейски женшен

Корейският женшен (наричан още китайски женшен, азиатски женшен или Panax ginseng) е едно от най-популярните адаптогенни растения в традиционната медицина. Използва се както за борба със стреса, така и за повишаване на енергийните нива.

Във връзка с това, изследване, споделено в Journal of Ginseng Research, съобщава, че растението стабилизира функционирането на симпатиковата нервна система и подобрява когнитивните способности при хора с високи нива на стрес.

Междувременно друго проучване, споделено през 2017 г., обяснява, че този сорт действа като терапевтичен агент срещу заболявания, предизвикани от стрес (диабет, сърдечно-съдови заболявания, тревожност, депресия и други).

Адаптогенни растения.
Женшенът е класическа съставка в природната медицина, която има за цел да се бори със стреса.

Как да го приемате

 • Добавките от корейски женшен се предлагат под формата на прах и като екстракти, тинктури и чайове. Често производителите предлагат дози между 5 и 8 грама на ден.
 • Това количество обаче може да варира. Ето защо е важно да се консултирате с етикета на продукта.

2. Eleutherococcus senticosus

Разговорно се нарича сибирски женшен, но не е разновидност на женшена като такъв. Това е дървесен храст, който често се използва като адаптогенно растение.

В рандомизирано контролирано проучване, споделено от Китайския журнал по физиология, добавките с това растение се свързват с повишена издръжливост, повишена сърдечно-съдова функция и контролиране на гликогена при мъже, трениращи за развлечение.

Въпреки че изследванията все още са ограничени, откритията досега показват, че Eleutherococcus senticosus наистина подобрява способността на тялото да реагира на стрес.

Как да го приемате

 • Понастоящем няма надеждна информация за това каква е безопасната доза сибирски женшен. Добавките често са смес с други билки като Andrographis и Echinacea. Важно е да се консултирате с етикета за препоръки за консумация.

Забележка: тази добавка трябва да се избягва, ако са налице предварително диагностицирани сърдечни заболявания или хормонални нарушения. Такъв е и случаят, ако приемате лекарства.

3. Адаптогенни растения – корен от марал

Коренът от марал (Rhaponticum carthamoides) се използва в народната медицина поради богатата си концентрация на антиоксиданти и хранителни вещества. Изследванията на фитохимията показват, че неговите екстракти спомагат за укрепване на дългосрочната устойчивост на стрес. Освен това стимулира тялото да се възстанови след физическо натоварване.

Как да го приемате

 • Растението се предлага под формата на добавка: на капсули, тинктури или течни екстракти. Често е в комбинации с Rhodiola Rosea, което е друго адаптогенно растение, което се бори със стреса.
 • Дозировката трябва да се консултира с билкаря или производителя.

4. Шизандра

Шизандра (Schisandra Chinensis) е едно от адаптогенните растения, използвани в традиционната китайска медицина срещу стрес и разстройства на настроението. Плодът му се нарича магнолия. Изследване върху животни, споделено в Scientific Reports, подкрепя ефектите му срещу тези симптоми.

По-специално, изследователите отбелязват, че добавките с екстракт от това растение спомагат за намаляване на депресията и когнитивните увреждания, предизвикани от хроничен непредсказуем лек стрес (CUMS).

Как да го приемате

 • Растението се предлага под формата на тинктури, капсули и чай. Плодовете му могат да се приготвят и като запарка. За целта сварете 5 грама от тях в чаша вода (250 милилитра).

5. Буфера или индийски женшен

Буфера, или индийски женшен, или ашваганда е може би един от най-известните билкови адаптогени. Консумацията му се свързва с намаляване на стреса, хроничната умора и безсънието.

Проучване, споделено в The Cureus Journal of Medical Science, заключава, че водният екстракт от корен на Ashwagandha е полезен за намаляване на стреса и тревожността. Също така се смята за естествен енергизатор.

Как да го приемате

 • Растението може да се закупи на капсули, прах или чай. По принцип максималната препоръчителна доза е 3 грама на ден. Освен това се препоръчва разумна консумация за не повече от 2 месеца наведнъж.
Растение Ашваганда.
Това растение има силно присъствие в аюрведическата медицина до такава степен, че се смята за съставка за подмладяване на тялото.

6. Адаптогенни растения – мака

Мака (Lepidium meyenii) е корен, който произхожда от Перу. В народната медицина се използва като естествен сексуален и енергиен ревитализатор. Нарича се още перуански женшен.

Всъщност, чрез Доказателствено базираната комплементарна и алтернативна медицина беше съобщено, че той има голям потенциал като адаптоген и притежава свойства, които го правят обещаващ като хранителен продукт в превенцията на различни заболявания.

Как да го приемате

 • Мака на прах се консумира в дози, вариращи от 5 до 15 грама на ден. Може да се разрежда във вода, сокове или шейкове. Междувременно капсулите обикновено се приемат по 3 до 5 единици на ден. Всяка капсула съдържа около 500 мг.

7. Родиола

Родиола (Rhodiola Rosea) расте в по-студените райони на Европа и Азия. Отличава се със своите хранителни качества и биоактивни съединения, които й придават адаптогенни свойства.

Консумацията му стимулира функциите на нервната и имунната системи, което означава, че може да подобри способността за реакция срещу стресови фактори. В допълнение, той помага за регулиране на производството на кортизол.

Как да го приемате

 • Това растение се предлага под формата на таблетки. Препоръчително е да приемате по една на ден, около 15 минути преди закуска. Възможно е също така да се приема под формата на екстракт (1 ml на ден) или на чай (който е подходящ за приемане 2 или 3 пъти на ден).

Препоръки за безопасна консумация на адаптогенни растения при стрес

Средствата за лечение на стрес с адаптогенни растения не са лишени от възможни странични ефекти и противопоказания. Те могат да варират от един човек до друг.

Като цяло обаче трябва да се внимава, ако вече има диагностицирано заболяване. Ако е така, лекарят ще определи дали е безопасно или не да се приемат добавките.

Трябва да се внимава и ако приемате наркотици. Понякога растенията могат да засилят ефектите си или да ги намалят, което е опасно.

В обобщение, следните групи от хора не трябва да ги приемат:

 • Деца
 • Лица на химиотерапия
 • Бременни и кърмещи женски
 • Пациенти с бъбречна или чернодробна недостатъчност
 • Хора с хронични сърдечни заболявания
 • Пациенти, на които предстои операция
 • Хора, лекувани с антикоагуланти или антидепресанти.

Най-сигурният начин за приемане на този вид лечебно средство е предварителна консултация с лекар или билкар. Те могат да ви информират подробно за нежеланите ефекти.

Разбира се, необходимо е да се приема само препоръчителната доза. Излишъкът може да доведе до симптоми на интоксикация като стомашно разстройство, гадене и повръщане.

Други стратегии за намаляване на стреса

Адаптогенните растения и производните им добавки са полезни средства за справяне със стреса и повишаване на енергийните нива. В допълнение към това обаче е препоръчително да водите здравословен начин на живот, който включва балансирана диета, физически упражнения и техники за релаксация като йога или медитация.

Всичко това заедно е от решаващо значение за подготовката на тялото и ума за предизвикателни ситуации или промени. Освен това, подобно на растенията, могат да помогнат за предотвратяване на други заболявания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Todorova V, Ivanov K, Delattre C, Nalbantova V, Karcheva-Bahchevanska D, Ivanova S. Plant Adaptogens-History and Future Perspectives. Nutrients. 2021;13(8):2861. Published 2021 Aug 20. doi:10.3390/nu13082861
 • Yaribeygi H, Panahi Y, Sahraei H, Johnston TP, Sahebkar A. The impact of stress on body function: A review. EXCLI J. 2017;16:1057-1072. Published 2017 Jul 21. doi:10.17179/excli2017-480
 • Baek, J. H., Heo, J. Y., Fava, M., Mischoulon, D., Choi, K. W., Na, E. J., Cho, H., & Jeon, H. J. (2019). Effect of Korean Red Ginseng in individuals exposed to high stress levels: a 6-week, double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Journal of ginseng research, 43(3), 402–407. https://doi.org/10.1016/j.jgr.2018.03.001
 • Lee, S., & Rhee, D. K. (2017). Effects of ginseng on stress-related depression, anxiety, and the hypothalamic-pituitary-adrenal axis. Journal of ginseng research, 41(4), 589–594. https://doi.org/10.1016/j.jgr.2017.01.010
 • Kuo J, Chen KW, Cheng IS, Tsai PH, Lu YJ, Lee NY. The effect of eight weeks of supplementation with Eleutherococcus senticosus on endurance capacity and metabolism in human. Chin J Physiol. 2010 Apr 30;53(2):105-11. doi: 10.4077/cjp.2010.amk018. PMID: 21793317.
 • Kokoska, L., & Janovska, D. (2009). Chemistry and pharmacology of Rhaponticum carthamoides: A review. In Phytochemistry (Vol. 70, Issue 7, pp. 842–855). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2009.04.008
 • Yan T, He B, Wan S, et al. Antidepressant-like effects and cognitive enhancement of Schisandra chinensis in chronic unpredictable mild stress mice and its related mechanism. Sci Rep. 2017;7(1):6903. Published 2017 Jul 31. doi:10.1038/s41598-017-07407-1
 • Gonzales GF. Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:193496. doi:10.1155/2012/193496
 • Li Y, Pham V, Bui M, et al. Rhodiola rosea L.: an herb with anti-stress, anti-aging, and immunostimulating properties for cancer chemoprevention. Curr Pharmacol Rep. 2017;3(6):384-395. doi:10.1007/s40495-017-0106-1
 • Anghelescu IG, Edwards D, Seifritz E, Kasper S. Stress management and the role of Rhodiola rosea: a review. Int J Psychiatry Clin Pract. 2018 Nov;22(4):242-252. doi: 10.1080/13651501.2017.1417442. Epub 2018 Jan 11. PMID: 29325481.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.