Синдром на препускащите мисли: какво представлява и какво го причинява?

Да имате препускащи мисли е все едно да сте качени на скоростен влак, от който не можете да слезете. Всичко се случва в главата ви.
Синдром на препускащите мисли: какво представлява и какво го причинява?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 15 март, 2023

Имате чувството, че главата ви се движи на бързи обороти, сякаш всичките ви мисли се движат бързо и дори да се опитате да ги спрете, те не спират? Тази ситуация е типична за синдрома на препускащите мисли.

Този тип мислене се преживява като “потоп” от идеи. Въпреки това, в някои случаи това може да доведе до креативност и да подобри нашата производителност, този ефект се постига само когато се случи през ограничен период от време. В противен случай настъпва прегаряне.

Какво представлява синдромът на препускащите мисли?

Синдромът на препускаща мисъл е свързан с наличието на постоянно активен ум, с хиперпродукция на идеи. Известно е още като тахипсихия. Въпреки това, има професионалисти, които препоръчват да се разграничи последното понятие от ускореното мислене, тъй като е по-характерно за случаите на шизофрения и биполярни разстройства.

От друга страна, струва си да се отбележи, че може да засегне всяка възрастова група. Може би сме свързвали този тип дискомфорт с етапа на зряла възраст, между 35 и 45 години. Въпреки това, с днешните натоварени графици, има и ускорено мислене още в детството.

Причините за ускореното мислене са множество. Те могат да варират от обсесивна, контролираща личност до културните норми, които засилват идеята, че се придава стойност на хиперпродуктивността.

Симптомите

Някои от симптомите на бързо развиващо се мислене са следните:

 • Умора и изтощение
 • Дефицит на паметта
 • Промени в настроението
 • Нарушения на съня
 • Безпокойство, нервност
 • Трудности да се концентрирате, да завършите задача
 • Психосоматични симптоми: Алергии, кожни обриви и косопад
Жена с препускащи мисли
Ускореното мислене може да се дължи на културните норми, които ни принуждават към свръхпроизводство.

Какви са последствията от препускащите мисли?

Важно е да се отбележат последствията от този синдром. Ако имаме предвид, че мислите, емоциите и поведението вървят ръка за ръка, може да се очаква, че и другите нива ще бъдат засегнати. Например, ще бъдем раздразнителни и вероятно ще имаме затруднения със съня.

Тъй като възникват изтощение и прегаряне, това се отразява на производителността. В крайна сметка да правиш или мислиш повече не е синоним на това да се справяш добре или по-добре.

Това влияе върху нашите междуличностни отношения и нас самите. Започваме да се съмняваме в смисъла и целта на това, за което правим нещата. Губим и ентусиазъм.

Как да избегнем синдрома на препускащите мисли

Някои от препоръките за избягване на ускореното мислене са следните:

 • Научете се да прекъсвате връзката и да уважавате времето за почивка: Трябва да можем да се отделим от екраните, контрола на имейлите и натрапчивото потребление на новини и мрежи. Трябва да намираме моменти просто да гледаме небето без никаква друга грижа, да се разхождаме и да вършим дейности, които ни носят полза. В същия дух практиката на дишане и медитация също са здравословни и възстановяващи.
 • Правете почивки през целия ден и между дейностите: Избягвайте напрегнатите работни дни. Почивките не трябва да са дълги – просто трябва да ги има.
 • Избягвайте да завършвате деня си със списък със задачи: По този начин се стресираме и заспиваме притеснени. Не е необичайно понякога дори да сънуваме тези неща. Напротив, най-доброто нещо, което можете да направите, е да започнете деня и да организирате списък с това, което трябва да се направи.
 • Йерархизиране и приоритизиране: Когато изпълнявате упражнението от предишната точка, препоръчително е да изберете откъде да започнете. Точно както времето е ограничено, така и нашата ефективност, внимание и здраве.
 • Научете се да управлявате емоциите и изискванията: Установете здравословни граници. Много пъти нашите ускорени мисли се дължат на несигурност, перфекционизъм и синдром на самозванеца. Ето защо е необходимо да идентифицираме основата на тези идеи и да ги поставим под въпрос, за да ги заменим с по-функционални.
 • Консултирайте се с професионалист: По този начин ще работите върху безпокойството си и ще научите техники, които да ви помогнат да управлявате мислите си.
Списък със задачи
Организирайте задачите си сутрин, а не вечер. Така ще заспите по-спокойни.

„Инфоксикацията“ и дигиталния свят също са виновни

Логиката на света 2.0 е тази на непрекъснато потребление на информация, реклама и видео. Така за кратки периоди от време мозъкът е изложен на огромно количество аудиовизуални стимули. Постепенно свикваме и трудно „забавяме ритъма“.

В много случаи нормализираме и представяме работата под напрежение като умение. Често обаче пропускаме дългосрочните последици, които това има върху здравето ни. В обратната посока е въпрос на намиране на баланс. Трябва да научим, че в определени ситуации сме по-стресирани и притиснати, но това не може да бъде норма в живота ни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ramírez, Luis H. (1977). La técnica del control del pensamiento en terapia comportamental. Revista Latinoamericana de Psicología, 9(2),213-229.[fecha de Consulta 16 de Septiembre de 2022]. ISSN: 0120-0534. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=80590204
 • Zubeidat, Ihab, & Sierra, Juan Carlos, & Ortega, Virgilio (2003). Ansiedad, angustia y estrés: tres conceptosa diferenciar. Revista Mal-estar E Subjetividade, 3(1),10 – 59.[fecha de Consulta 16 de Septiembre de 2022]. ISSN: 1518-6148. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=27130102

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.