Съвети за поддръжка на диван от изкуствена кожа

С влажна кърпа, малко топла вода и следните съвети, можете да почистите прекрасно дивана си от изкуствена кожа.
Съвети за поддръжка на диван от изкуствена кожа

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 06 октомври, 2023

Лачената кожа е синтетичен материал, направен да симулира естествена кожа. Разбира се, няма връзка с животните, тъй като е съставен от синтетични влакна, като полиестер или поливинилхлорид (PVC). С този елемент се тапицират и покриват множество предмети. Само с няколко съвета е възможно ефективно да поддържате диван от изкуствена кожа.

Това е материал с много предимства, включително лесна поддръжка. Независимо дали става въпрос за ежедневно почистване или специфични петна, поддръжката на диван от изкуствена кожа изисква само кърпа и топла вода. От друга страна трябва да се избягват химикали и пряко излагане на слънчева светлина.

Какво е изкуствена кожа?

Изкуствената кожа, leather touch или escape, е синтетичен материал, направен от различни влакна и полимери. Целта му е да имитира естествена кожа, затова се използва широко за тапицерия и във висшата мода. Може да се открие и в автомобилните седалки, дрехи и тапицерия на домашни мебели.

Сред основните му предимства е цената, тъй като е синтетичен материал, който не изисква никакъв вид експлоатация на животни. Производството на изкуствена кожа обикновено е много по-евтино от обработката на естествена кожа. Следователно столовете и диваните, покрити с този материал, са много по-достъпни.

Въпреки че има различни нива на качество, като цяло изкуствената кожа е отлична имитация на естествената кожа. Някои модели трудно се различават от оригиналната кожа. Те са много лесни за поддръжка и имат добра устойчивост на абразия, надраскване, драскотини и други щети от ежедневна употреба.

Различни покрития от изкуствена кожа

Синтетичната кожа се произвежда като имитация на естествена кожа, така че има различни варианти:

  • Разтеглива изкуствена кожа: Използва се за плътно прилепнали дрехи, като чорапогащи и клинове.
  • Животински принт: Животинският принт се прилага широко в различни области на модата. Ето защо има варианти на изкуствена кожа, които се стремят да имитират тази тенденция.
  • Металик: Това е стил, който се стреми да симулира метални сиви тонове за модерни настройки.
Почистване на тапицерията на дивана
Кожената тапицерия е по-скъпа и изисква по-задълбочена грижа, за да не се повреди с времето.

Как да поддържаме дивана от изкуствена кожа

Една от областите, в които синтетичната кожа се използва най-често, е в производството на мебели за дома. Така изкуствената кожа може да се намери в тапицерията на столове, фотьойли и дивани.

Освен че е икономична, тя се поддържа лесно. Това може да стане с поредица от лесни за следване съвети.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: 31 препоръки за избягване на алергии в дома

Качеството има значение

Въпреки че е материал, който имитира естествена кожа, качеството на кожата не трябва да се пренебрегва. По-нискокачествената изкуствена кожа има тенденция да се напуква по-бързо и нейната издръжливост е намалена.

Действайте бързо за поддръжката на диван от изкуствена кожа

Основен аспект в грижата за тази тапицерия е да действате бързо, когато се образува упорито петно. Ако се отстрани незабавно, няма почти никакви затруднения с почистването на изкуствена кожа. Въпреки това, когато петната проникнат по-дълбоко в материалите, могат да бъдат трудни за отстраняване.

Кърпа и вода

Ключът към поддържането на диван от изкуствена кожа е да работите с двата най-основни елемента за почистване: топла вода и кърпа. Като цяло, чрез триене с влажна кърпа по повърхността е възможно да се премахнат всякакви петна от тази тапицерия, стига да се отстранят бързо.

Грижа за блясъка

Най-важната стратегия за поддържане на блясъка е избягването на химикали върху повърхността на изкуствената кожа. Въпреки че са ефективни за други случаи на дезинфекция, терпентин, алкохол, универсални обезмаслители и белина трябва да се държат далеч от тази тапицерия.

Разбира се, блясъкът се запазва, ако освен това се извършва често почистване и петната се отстраняват своевременно.

Други мебели от изкуствена кожа и специфични петна

Процедурите за почистване са подобни на всяка тапицерия от изкуствена кожа – независимо дали на дивани, столове или седалки за велосипеди и автомобили.

От друга страна, има набор от сложни петна, за които трябва да се използва малко спирт. Това са тези от домати, сода, шоколад и мастило.

Ако те са станали сложни за отстраняване, било то с течение на времето или поради дълбочината на петното, процедурата е да се постави памучен тампон, натопен в спирт. Трябва обаче да е само напоен и опората на повърхността да е мека, без да се търка енергично. Когато приключите, веднага подсушете с кърпа.

Други по-малко корозивни продукти, които могат да се прилагат за упорити петна, са почистващо мляко, неутрален сапун и бял оцет. Винаги внимателно смесвайте с топла вода и отстранявайте остатъците със суха кърпа.

Какво ще кажете за кожените дивани?

Диваните от естествена кожа имат подобен процес на почистване като диваните от изкуствена кожа. Затова тяхната поддръжка и дълготрайност се постигат чрез пазене от слънчевите лъчи, често почистване на прах и премахване на петна с влажна кърпа.

Има обаче разлики по отношение на блясъка. Поддържането на това състояние изисква периодично нанасяне на специални кремове, които подхранват и овлажняват повърхността.

Спирт за почистване на дома
Спиртът не може да бъде в контакт с изкуствената кожа за дълго време, защото я поврежда.

Врагове в поддръжката на дивана от изкуствена кожа

Има два основни аспекта, които трябва да се избягват, за да се удължи полезният живот на дивана от синтетична кожа. От една страна трябва да се обърне внимание на слънчевата светлина, тъй като не е препоръчително тя да има пряко въздействие върху материала.

UV лъчите изсушават влакната, което води до загуба на еластичност на изкуствената кожа. Следователно позицията на дивана трябва да се пази от слънчевите лъчи.

Другият аспект, който трябва да се избягва, е прекомерната влажност, състояние, което ускорява влошаването му. Това е така, защото засилва разлагането на материала и му придава износен вид.

Може да изглежда противоречиво, че почистването му трябва да става с влажна кърпа, така че е важно да го търкате и със суха кърпа. Целта е да се отстранят остатъците от влага в края на процеса.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Неокласически стил на декорация: Какво включва този стил?

Поддръжка на повреден диван от изкуствена кожа

Въпреки че можем да се погрижим за мебелите с всички препоръки, е възможно износването и времето да причинят щети по тях. В такъв случай има някои ефективни продукти за ремонт на диван от изкуствена кожа. Например лепенки.

Това е артикул, който залепва за мебелите и е много ефективен за покриване на дупки или петна. За по-дълбоки разкъсвания има кожена паста, която може да запълни зоната. Има и възстановяваща боя, която възвръща цвета и блясъка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.