5 натурални алтернативи на белина

Накиснете замърсената дреха за няколко часа в мляко и изплакнете добре
5 натурални алтернативи на белина

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Белите дрехи сякаш са предразположени към появата на петна по тях, независимо с какво влизат в контакт. Честото им носене също води до пожълтяване на места. Поддържането на белия цвят на дрехата включва употребата на препарати, които се продават във всеки един съвременен магазин. Тези препарати често съдържат белина; те обещават универсално решение за възстановяване на яркия бял цвят, неутрализирайки всякакви петна.

Истината е, че този тип продукт са ефикасни и лесно избелват дрехите. Проблемът се състои в химикалите в състава им. Те са нездравословни, като вредят както на човека, така и на околната среда.

За да избегнете всякакви домакински инциденти вследствие на употребата на белина и продукти, които я съдържат, в днешната статия ще споделим 5 трика за пране на бели дрехи по по-екосъобразен начин. Как? Чрез употребата на натурални продукти, които са на една ръка разстояние за домакинята във всеки дом. Те ще отстранят петната от материите и ще възвърнат яркостта на белия цвят.

Натурални алтернативи на белина

1. Бял оцет

Освен че е продукт, полезен за отстраняване на петна и мазнини, белият оцет е много подходящ за избелване на дрехите и възвръщане на мекотата им. Той прави ненужна употребата на омекотители, съдържащи химикали.

Начин на употреба:

 • Добавете между ½ и 1 чаша дeстилиран бял оцет към обичайния препарат за пране, който използвате. След това пуснете програмата за изплакване.
 • Ако по дрехата са налице петна в зоната на врата и подмишниците, потъркайте с малко бял оцет. Оставете продукта да подейства около час, след което изперете.

2. Сода бикарбонат

Хлебна сода вместо белина

Този натурален продукт е ефисен и евтин. Той прониква в дълбочината на материите, отстранява петната и оставя дрехите меки.

Начин на употреба:

 • Сложете ½ чаша сода бикарбонат в отделението за перилния препарат. Пуснете програмата, която обичайно използвате. Запомнете, че трябва да отделяте цветните от белите дрехи.
 • При устойчиви петна нанесете малко сода бикарбонат в комбинация с лимонов сък директно върху замърсените зони.

3. Въглероден пероксид

Въглероден пероксид вместо белина

Въглеродният пероксид е прекрасен продукт за грижа за белите дрехи с натурални средства. Той не съдържа белина.

Начин на употреба:

 • Сложете ½ чаша въглероден пероксид 3% в отделението за препарата за пране. Можете и да нанесете течността директно върху петната.

4. Лимонов сок

Лимонов сок като алтернатива на белина

Лимоновият сок е натурален адстрингент, който почиства тъканите в дълбочина. Той елиминира мръсотията и прави дрехите бели.

Начин на употреба:

 • Напълнете тенджера с вода. Сложете в нея няколко резена лимон. Кипнете водата и потопете дрехата във лимонената вода. Нека се накисне в нея за час преди обичайното пране.
 • Друг лесен начин за използване на свойствата на лимоновия сок е като приготвите разтвор от сапун, 1 супена лъжица сол и сока от 2 лимона. Накиснете дрехите в тази смес. След това изплакнете и изсушете на слънце.

5. Мляко

Тази съставка определено ще ви изненада, особено когато узнаете, че тя е подходяща за поддържане на белия цвят на дрехите. Употребата на прясно мляко се препоръчва при деликатни или памучни дрехи.

Начин на употреба:

 • Сложете дрехата в съд, пълен с мляко. Накиснете за няколко часа. След това изплакнете добре.

Съвети как да поддържате цвета на белите дрехи

Белите дрехи изискват специална грижа, за да бъдат поддържани в добро състояние.

Ако бялото е любимият ви цвят, когато става дума за облекло, обърнете внимание на следните съвети:

 • Избягвайте употребата на избелващи препарати, когато перете дрехи от полиестер или комбинация от полиестер и памук, тъй като предизвиквате реакцията между белината и полиестера, която провокира пожълтяване на тъканите.
 • Обърнете внимание на водата, с която перете дрехите, тъй като ако е мътна, тя е способна да допринесе за пожълтяването на дрехите.
 • Когато перете бели дрехи, добавете малко боракс, разтворен във вода. Той ще омекоти дрехите и няма да ги оцвети.
 • За да избегнете появата на петна по белите дрехи, уверете се, че не нанасяте върху тях парфюми, дезодоранти или други продукти, които влизат в пряк контакт. Обикновено точно такива ежедневни навици водят до пожълтяване на белите дрехи.
 • Опитайте се да изсушавате белите дрехи на пряка слънчева светлина. UV-лъчите допринасят за поддържането на белия цвят на дрехите.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.