31 препоръки за избягване на алергии в дома

Има редица фактори и елементи, които могат да влошат или предизвикат алергии у дома. Прочетете, за да разберете кои са те и как да се предпазите.
31 препоръки за избягване на алергии в дома
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 20 декември, 2022

Борбата с алергиите у дома не означава само да приемате лекарства, когато започнете да изпитвате симптоми. Напротив, както в много други ситуации в живота, превенцията е от първостепенно значение. Прочетете и открийте нашите препоръки за предотвратяване на алергии в дома ви.

В този смисъл трябва да идентифицираме и след това да контролираме факторите, които биха могли да бъдат свързани с алерген, на всяко място и елемент от нашия дом: завеси, чаршафи, мебели, кухня, баня, спалня, растения, домашни любимци и др.

Борбата започва с почистването, което е може би най-важното нещо, но не спира дотук, трябва да обърнете внимание на много детайли. В тази статия ще ви предоставим серия от прости, но ефективни препоръки, които можете да имате предвид, за да предотвратите алергии в дома си.

Алергии и алергени

За да предотвратите неприятни симптоми, като хрема и дори по-опасни ситуации (анафилаксия и анафилактичен шок), трябва да стоите далеч от агента, който предизвиква алергичната реакция.

Този фактор, наречен алерген, може да присъства в различни елементи и под различни форми в дома ни, като мухъл, прах, прахови акари и полени. Те също могат да се крият във влажни стени, килими и растения, в косми и пърхот от домашни любимци, в постелки и дори в храна.

Някои хора страдат от сезонни алергии, които се засилват през определени периоди от годината. Много хора обаче живеят със симптомите през цялата година, тъй като алергените са в дома им.

Въпреки че в някои случаи е необходимо да се вземат антихистамини, за да се намалят симптомите, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да идентифицирате провокиращите фактори на алергиите и да намалите контакта с тях. Ето защо, първото нещо, което трябва да направите, е да посетите алерголог.

Това ясно ще ни помогне да се съсредоточим върху това какво да правим и накъде трябва да насочим превантивните мерки, които предприемаме, за да предотвратим алергиите у дома.

31 препоръки за предпазване от алергии в дома ви

За тези, които живеят на места с висок процент на алергени, задачата може да изглежда сложна. Въпреки това, няма съмнение, че е възможно да се борим с факторите, които предизвикват алергии, у дома. Ето някои препоръки, които можете да приложите в дома си.

Затворете вратата за алергени

Избягване на алергиите в дома
Оставете палта, обувки и други предмети в коридора, за да сведете до минимум контакта с алергени, като полени.

Поленови частици или други алергени могат да полепнат по обувките или дрехите. Добре е да поставите килим или изтривалка за почистване на подметките при влизане или преди влизане.

Друг вариант е да имате зона за събуване на обувки и събличане на някои дрехи: якета, шапки, палта и шалове; и ги оставете в кош, докато дойде време да ги изперете.

Предотвратете навлизането на алергени през прозорците

В сезона, когато полените се увеличават в околната среда, дръжте прозорците затворени колкото е възможно повече, особено в часовете, когато има повече полени или по-силен вятър.

Препоръки за избягване на алергии в дома – обърнете внимание на влажността

Мухълът и някои акари виреят във влажна среда. Излишната водна пара трябва да се елиминира чрез поддържане на относителна влажност под 50%. За тази цел може да се използва смукателен вентилатор, други вентилационни системи или влагоуловител.

Контролирана температура

Друг фактор, допринасящ за акарите и мухъла, е топлината, която от своя страна повишава влажността. В идеалния случай температурата трябва да се поддържа под контрол, между 21°C и 24°C, чрез климатични системи.

Препоръки за избягване на алергии в дома – сменете въздушните филтри

В системите за отопление или охлаждане се препоръчва използването на филтри HEPA (високоефективно задържане на частици). Те обаче трябва да се сменят редовно, според спецификациите на производителя.

Това, от една страна, позволява на оборудването да продължи да поддържа своята ефективност при отстраняване на алергени от въздуха. От друга страна, проучванията са установили, че ако не се сменя често, филтърът може да се превърне в източник на микроби, които дори могат да навлязат обратно във филтрирания въздух.

Проветрете дома

Ако времето позволява и броят на полените не е твърде висок, някои прозорци трябва да се отворят за няколко минути (5 до 15 минути), за да се намали концентрацията на алергени във въздуха в къщата. Препоръката е отворените прозорци или врати да са от различни или противоположни страни, за да циркулира въздухът.

Често почистване

Жена чисти диван.
Редовното почистване е от съществено значение за минимизиране на алергиите в дома.

Почистването е вашият основен съюзник в борбата с праха, мухъла и акарите. За да бъде този процес ефективен, за да помогнете за намаляване на алергиите у дома, трябва да имате предвид следните препоръки:

 • Някои помещения изискват по-често почистване, като хола, а други имат врати или прозорци, които гледат към улицата.
 • Не разклащайте предметите, защото може да погълнете праха, което ще причини повече щети.
 • Използвайте микрофибърна кърпа за почистване, която попива по-добре.
 • Ако ще бършете прах, трябва да носите маска или подбрадник, защото идеята е да поддържате дома чист, но без да се излагате в същото време.
 • Освен това носете ръкавици, ако страдате от кожни алергии.
 • Преместете мебелите близо до стената, за да почистите всички ъгли.

Препоръки за избягване на алергии в дома – използването на килими

Колкото и ефектни и декоративни да изглеждат, избягвайте използването на килими и пътеки. За да намалите шансовете за алергии у дома, за предпочитане е подът да е дървен, с теракота или гранитогрес. Ако това не е опция, използвайте килим с къс косъм или материали, които могат да се перат. Или ако не, често почиствайте с прахосмукачка.

Чисти прозорци

Прозорците трябва да се почистват не само за да се избегне натрупването на прах, но и мухъл от конденз, както на влажни, така и на студени места.

Пердета или щори

За предпочитане е да не се използват завеси, тъй като там се събира по-лесно прах. Те могат да бъдат заменени с миещи се щори. Ако не е възможно да свалите завесите, обикновените памучни или синтетични тъкани са за предпочитане пред плътните тъкани. И ги почиствайте често, поне веднъж седмично.

Предмети, които събират прах

Картини, вази, рамки за картини и много други неща придават автентична нотка на вашата декорация, но също така са и прахоуловители. Най-добре е да нямате толкова много предмети, за да предотвратите появата на алергии у дома. Ако не искате да се отървете от всички тези предмети, включително стари списания и т.н., съхранявайте ги в килер или в пластмасови контейнери.

Играчки и плюшени животни

Играчките и особено плюшените животни са предмети, които събират прах, мухъл и косми от домашни любимци. Перете ги или ги почиствайте често и, когато децата ви не ги използват, също ги поставяйте в контейнери.

Препоръки за избягване на алергии в дома – книги

Книгите могат да ни научат на много неща. Те са най-добрите ни съюзници. Така обаче мислят и акарите. Не спете с книги в стаята и се уверете, че четете на проветриво място.

Спалня

Често прекарваме повече време в спалнята, отколкото в други части на къщата. Ето защо е важно да я превърнете в среда без алергени. Нека започнем със смяна на завесите, премахване на килими и често почистване. Разбира се, трябва да се избягват продукти с много силна миризма, тъй като също могат да причинят алергии.

От друга страна, отворете и проветрете дрешниците, извадете дрехите и ги изперете, дори и да не сте ги носили. Дрехите, съхранявани дълго време, са склонни да образуват мухъл.

Пречиствател на въздуха в стаята

Помислете за закупуване на стаен филтър или пречиствател. Това е добър вариант за улавяне на прахови частици и други алергени във въздуха. Въпреки това, той не може да направи нищо, след като частиците са попаднали върху повърхностите.

Спално бельо

Жена на легло.
Изберете тъкани против акари за вашето спално бельо.

За предпочитане използвайте органични, несинтетични тъкани както за калъфките за възглавници, така и за чаршафите и завивките. Не използвайте пухени възглавници или вълнени одеяла. В днешно време се предлага спално бельо, както и защитни калъфи за матраци, които са антиакарни, антибактериални и противогъбични.

Препоръки за избягване на алергии в дома – пране на спално бельо

Перете спалното бельо често, особено калъфките за възглавници и одеялата. Използвайте гореща вода, поне 50 °C. Сушете на слънце, когато е възможно. Освен това отстранете защитните калъфи и изтупайте матрака и възглавниците.

Мебели

За спалнята и за цялата къща избягвайте тапицерията от плат. За предпочитане е да изберете столове, маси и други мебели от материали, които са лесни за почистване: дърво, метал или пластмаса.

Домашни растения

Има толкова много положителни неща и толкова много предимства от наличието на растения в къщата. Но ако сте алергични, не е добре да са на закрито. Намерете им нов дом или ги преместете в градината.

Препоръки за избягване на алергии в дома – космати домашни любимци и други животни

Домашните любимци озаряват живота ви. Космите на кучета, котки и други животни обаче не са толкова добри приятели за страдащите от алергии. Същото важи и за птичите пера.

Не е нужно да вземате драстични решения, като например да им намерите нов дом, но трябва да ги държите далеч от спалнята и да се грижите за козината им. Използвайте четка за домашни любимци, за да премахнете излишните косми.

Дим, влага и миризми в кухнята

Едно нещо, което помага да се предотврати разпространението на алергени в къщата, е използването на аспиратор. Не само предотвратява разпространението на дим и миризми, когато готвите, но също така намалява влагата.

Препоръки за избягване на алергии в дома – измиване и сушене на съдове

Когато миете, нивото на влага се увеличава. Понякога пръскаме наоколо, оставяйки мокри чинии след себе си. Това е идеална среда за акари и мухъл. След това трябва да изсушим всичко много добре, включително повърхностите и чекмеджетата и накрая да почистим мивката и дори крановете.

Почистване на кухнята

Почистването на кухнята изисква специално внимание. Имайте предвид следните препоръки:

 • Не оставяйте никъде остатъци от храна
 • Редовно почиствайте хладилника
 • Изхвърлете храната, която е била в хладилник за дълго време
 • Съхранявайте суровата храна в херметически затворени контейнери

Боклукът на мястото си

Ежедневно изхвърляйте боклука. Не го оставяйте да се натрупва. Не само ще премахнете лошите миризми, но и ще избегнете привличането на мишки, хлебарки, мухи и други вредители.

Влага в баните

Ако има влажно място в къщата, това е банята. Трябва да предотвратим появата на мухъл и плесен на всяка цена. За да направите това, имайте предвид следните предложения:

 • Освен вратите, отворете и прозорците на банята (ако има такива), за да я проветрите.
 • Инсталирайте аспиратор, който ще помогне както с влагата, така и с лошите миризми.
 • Ако няма изход навън, обмислете използването на влагоуловител.
 • Избягвайте да използвате постелки за баня и завеси.
 • Не използвайте тапети по стените.
 • Боядисвайте с емайл, устойчив на мухъл.
 • Не оставяйте мокри кърпи или мокри дрехи в банята.

Почистване на бани

Почистване на баня за избягване на алергиите у дома
Редовното почистване на банята ви помага да се предпазите от алергии.

Почистете старателно плочките, тоалетната, мивката, душ зоната и частите на крана. Използвайте продукт, който съдържа белина. Подсушете добре всичко и проветрете след почистване.

Препоръки за избягване на алергии в дома – течове

Трябва да сте много внимателни за появата на течове. Проверете тръбите и стените в близост до банята и кухнята. Освен това погледнете покрива и таваните, за да се уверите, че няма течове или просмукване от горните етажи.

Ако видите такива, повикайте специалист. Проверете и в ъглите на стълбищните клетки, зад мебелите и рафтовете. Трябва да направите всичко възможно, за да премахнете натрупаната влага, така че мухълът и плесента да не се размножават.

Камини и печки

Най-добре е да избягвате камини и печки на дърва. И ако нямате много открито пространство, не правете барбекю, тъй като димът и другите изпарения влошават респираторните алергии.

Зона за непушачи

Обявете дома си за зона за непушачи. Не позволявайте пушене на цигари вътре. Не забравяйте, че пасивното пушене не само излага пасивните пушачи на алергии, но и на по-сериозни респираторни заболявания, според експерти.

Препоръки за избягване на алергии в дома – хранителни алергии

Алергиите в дома могат да бъдат предизвикани не само от прах или акари, но и от това, което ядем. Не забравяйте да проверявате етикетите на храните, за да предотвратите реакции при хора с непоносимост към вещества като лактоза или глутен.

Освен това, ако някой във вашия дом страда от някое от тези състояния, внимавайте с приборите и съдовете, за да намалите риска от кръстосано замърсяване на храната.

Ужилвания от насекоми

Тъй като някои хора могат да получат реакции при ужилване от пчели или други ухапвания от насекоми, трябва да се вземат специални предпазни мерки в моменти, когато те се размножават. За предпочитане е да поставите мрежи против комари на прозорците, да нанесете репеленти върху кожата си и да избягвате използването на силни аромати.

Подготовка за появата на алергии в дома

Въпреки всички предпазни мерки, които можем да вземем, все още е възможно да влезем в контакт с алерген, като по този начин можем да предизвикаме съответна реакция.

Затова е препоръчително да сте подготвени да се сблъскате с алергии, ако е необходимо. В този смисъл винаги е добре да имате лекарства под ръка за намаляване на симптомите, като например:

 • Антихистамини: лоратадин, цетиризин или подобни по препоръка на алерголог.
 • Назални деконгестанти: кромогликат или инхалаторни кортикостероидни спрейове; въпреки че с последните трябва да се работи внимателно, поради техните странични ефекти.

И накрая, за хора със склонност да страдат от тежки алергични реакции (анафилаксия), трябва да бъдат под ръка инжекции епинефрин или адреналин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Álvarez M, García I, Castro R, Ronquillo M. Rinitis alérgica y rinosinusitis: Una revisión necesaria. Rev Cubana Med Gen Integr  [Internet]. 2004 ;  20(1). URL disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252004000100007&lng=es.
 • García-Bravo B, Conde-Salazar L, la Cuadra J, et al. Estudio epidemiológico de la dermatitis alérgica de contacto en España. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2004;  95(1): 14-24.
 • Magaña M, Vargas M, Escalon J, et al. Anafilaxia y choque anafiláctico. Revista Alergia de México. 2007;  54 (2): 34-40.
 • Rojas G, López P, Orozco M, et al. Tabaquismo y desarrollo de alergia durante la infancia. Mecanismos fisiopatológicos. Alerg Asma Inmunol Pediatr. 2001; 10(2): 43-52.
 • Salo P, Arbes S, Crockett P, et al. Exposure to multiple indoor allergens in US homes and its relationship to asthma. J Allergy Clin Immunol. 2008; 121(3): 678-684.
 • Terán L, Haselbarth-López M, Quiroz-García D. Alergia, pólenes y medio ambiente. Gac Med Mex. 2009; 145(3): 215-222.
 • Bustamante, R.,  (2021). Anafilaxia y shock anafiláctico. revistachilenadeanestesia.cl. Disponible en: https://www.capacitacionesonline.com/blog/wp-content/uploads/2021/02/Anafilaxia-y-shock-anafilactico-Rev-Chil-Anest-2021.pdf
 • Chuaybamroong, P., Et al. (2010). Eficacia del filtro HEPA fotocatalítico en la eliminación de microorganismos. INDOOR AIR. DOI: 10.1111/j.1600-0668.2010.00651.x
 • Montes, A., Perez, M., Gestal, J. J., (2004). Impacto del tabaquismo sobre la mortalidad en España. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/28302344_Impacto_del_tabaquismo_sobre_la_mortalidad_en_Espana#page=84
 • Cristóbal, E., (2010). Seguridad de los corticoides inhalados en la EPOC. Archivos de Bronconeumología. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0300289610700302

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.