Неокласически стил на декорация: Какво включва този стил?

Като декоративна тенденция, която включва антични и модерни елементи, неокласическият декоративен стил никога не излиза от мода. Научете всичко по темата тук.
Неокласически стил на декорация: Какво включва този стил?

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 20 май, 2023

Има много опции в декоративните тенденции, които трансформират пространствата според личния вкус. Има ретро и други по-модерни стилове. Въпреки това, с разглеждания неокласически стил на декориране е възможно да се постигнат изискани и елегантни среди .

Мебели, напомнящи за древна Гърция и Рим, декоративни детайли с прости линии и форми или орнаменти, характерни за класическата епоха. Всички тези аксесоари работят за установяване на неокласически декоративен стил, който се появява през 18 век, но става много популярен през новото хилядолетие.

Какво представлява разглежданият неокласически декоративен стил?

Когато се споменава думата неокласически, обичайно е терминът да се свързва с художествена категория. Неокласицизмът по същество е художествено и литературно движение, което през 18 век се появява, за да изостави формите на френското рококо. Подобно на много други тенденции, влияе и на архитектурата и декорацията.

В наши дни неокласическият стил на декорация е опция за декориране на интериори с прости линии, антични мебели и силни цветове. Основната идея е да се генерира елегантна среда с умерена орнаментика, в която са включени елементи от класическата гръцко-римска епоха.

Подобно на други направления в интериорната декорация, неокласическият стил е изграден от комбинацията от различни култури. Това обаче предполага наличието на някои основни материали, като мрамор или камък.

Прилагането на тази тенденция в дома генерира семпли елементи, макар и заредени със сложни декорации, които постигат атрактивен баланс между древното и модерното.

Древни философи
Вдъхновен от Гърция и Рим, неокласическият стил спасява класическата визия от онази епоха, интерпретирайки я наново.

Произходът на движението

Един много важен исторически факт е ключът към началото на популяризирането на неокласическото движение. Това беше откриването на два древни римски града: Помпей и Херкулан, които бяха необитаеми след изригването на вулкана Везувий през 79 г. сл. Хр. Откриването на руините се приписва на испанския инженер и военен инженер Роке Хоакин де Алкубиер Моралес, през средата на 18 век.

Отвъд историческото събитие, откритието засилва любовта на Европа през този век към класическия гръцко-римски стил. Вкус, който се доказва в неокласическата художествена тенденция, произтичаща от археологическите руини и отварянето на Гърция за пътуващите.

Тези факти бяха допълнени от по-пуристичните детайли на стила, вече инкорпориран през деветнадесети век. Простите линии и пропорционалните структури са приносите, които в крайна сметка оформят неокласическата декорация.

Основни характеристики на въпросния неокласически декоративен стил

Постигането на интериорен дизайн, съобразен със стила, е възможно чрез вграждането на подходящи цветове, мебели и орнаменти. Елегантната неокласическа обстановка не е сложна за изпълнение, но изисква специфична орнаментика и присъствие на материали като камък, дърво или мрамор.

Неокласически декоративен стил – мебели

Има редица мебели, които отговарят на стила. Важно е материалите за обработка да са мрамор и борова или дъбова дървесина. Междувременно дизайнът трябва да е прост и с гръцко-римски детайли.

Някои примери, които могат да се използват, са кръгли или полукръгли маси, столове с ножични крака и табуретки или вдлъбнати седалки. Римски легла или фотьойли с форма на диван също биха свършили работа.

Цветове

Един от най-важните аспекти на декоративния стил е цветовата палитра. В случай на неокласицизъм преобладават неутралните тонове, свързани с бяло, сиво или бежово.

Те внасят спокойствие и елегантност в пространството. За постигане на атмосфера, по-съобразена с тенденцията, те трябва да бъдат съчетани със силни цветове в детайлите, като червено, златно или лилаво.

Стени в неокласически декоративен стил

На стените, освен цветовете, се препоръчва поставянето на декоративна хартия. Възможно е включване на мотиви, щампи и цветове от гръцко-римската епоха. Например щампи с цветя или дамаска.

Разбира се, боядисването на някои стени с цветовата гама на тенденцията е друг ефектен вариант. Въпреки това, може би детайлът, който най-много напомня за древна Гърция и Рим, са колоните и корнизите.

Ако е възможно, добавянето им към ъгъл или стена създава пълното усещане за неокласическия стил. Техниката stucco също се вписва в тази тенденция.

Подова настилка

За цялостна неокласическа декорация е препоръчително да поставите мраморни или каменни подове. Алтернативно, гранитът е друг материал, който може да се комбинира.

Неокласически декоративен стил – аксесоари

В допълнение към големите мебели и стенните облицовки е възможно да допълните стила и с аксесоари като огледала и завеси. Предпоставката на неокласическия стил е да създава пространства с добра осветеност. За това някои хора използват многопластови завеси.

Те трябва да са дълги и да падат на пода, като същевременно създават контрастен ефект. Друга алтернатива е да не поставяте завеси, за да навлизе повече естествена светлина. Огледалата са елементи, които благоприятстват светлинния ефект и могат да включват неокласически покрития в рамките.

Неокласически колони.
Колоните са задължителни в неокласическия стил. Те означават елегантност и се отнасят за Гърция или Рим.

Орнаменти в неокласически стил на декорация

В тази тенденция орнаментиката е централен аспект, тъй като тук могат да бъдат включени най-много препратки към класическата античност. Един от най-добрите начини е чрез инсталиране на мраморни статуи или бюстове.

Като алтернатива може да се използва и камък. Тези орнаменти се отнасят директно към гръцко-римската епоха.

От друга страна могат да бъдат включени следните елементи:

  • Полилей: изтънчен и функционален аксесоар, произлизащ от големите полилеи на средновековните църкви.
  • Вази и керамични предмети: използвани главно в древна Гърция. Ако имате място, можете да включите амфори.
  • Тъкани с щампи: сред гръко-римските щампи можете да откриете типични форми, както и препратки към воини и Олимпийските игри.
  • Сребърни прибори: още един детайл, който добавя елегантност и се отнася за неокласическия период.
  • Пиедестали: този тип стойка може да се използва за различни функции в дома. Формите директно напомнят гръцки колони.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Слоновете в декорацията: какво е значението им?

Адаптиране на класическото към модерното

Неокласическият декоративен стил е тенденция, която включва елементи от древногръцката и римската култура, но съчетани с ренесансови детайли. Важно е да адаптирате елементите към модерните аксесоари, за да постигнете изискан, балансиран и функционален интериорен дизайн.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.