6 съвета как да се справите с домашния декор с животински принт

Декорирането на къщата с елементи с „животински принт“ никога няма да излезе от мода. Тази тенденция е приложима за различни елементи във всяка стая, а не само за текстила.
6 съвета как да се справите с домашния декор с животински принт

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 09 май, 2023

Животинските принтове често се срещат в облеклото, но могат да се използват и в декорацията на дома. Тази модна концепция е една от най-впечатляващите за декориране на дома, било чрез мебели, завеси, килими и дори сервизи. И така – как да се справите с декорацията с животински принт у дома?

Много дискретни или доста изразителни, петната, характерни за стила, придават на всяка стая екзотично и нетрадиционно докосване. Разбира се, трябва да внимавате, когато навлизате в орнамента “животински принт”, за да не надхвърлите границите на добрия вкус.

Ако искате да украсите дома си с детайли, загатващи за тенденцията, помислете за предложенията, които ще разкрием и които ще спомогнат процеса. Внимание!

Всичко по темата животински принт

Определението за животински принт, предложено от Речника на неологизмите на текущия испански език, е директно и просто: „касае се за плат, чийто отпечатък имитира животински кожи“.

От друга страна, Държавният университет на Охайо се позовава в статия, че в миналото животинският принт е представлявал символ на власт. Всъщност кралете и кралиците са използвали килими с животински щампи само за да покажат социалния си статус.

Някои хора смятат, че тези непочтителни парчета предават на собствениците си силата на преследваните зверове.

Въпреки това, днес животинският принт се използва в модата и интериорния дизайн, без да се прави дистанция между неговите последователи и социални класи, тъй като във всяка прослойка можете да откриете орнаменти, съответстващи на стила.

Друга разлика между полезността, която е получил в миналото, и съвремието е, че не е нужно да ловувате, за да получите декоративна тъкан; сега те се изработват от синтетични влакна, подобни на животински кожи, за да се избегне страданието, на което са били подложени различните видове.

Декорациите с животински принт преминаха от много ексцентрични към фини и елегантни детайли. Те показват гладки щампи или текстури като козина.

Прочетете и това: Как да украсите фоайето на къщата си според фън шуй

Декорацията тип животински принт все още е на мода.
В наши дни синтетичните тъкани с животински принт позволяват вграждането им в различни пространства на дома.

Тенденции в декорацията с животински принт

Обичайно е първите щампи, за които се мисли, когато се говори за животински принт, да са налеопард и тигър. Да, те може да са най-популярните, но не са единствените. Освен тези класики, има разнообразен каталог от вечни модели. Нека да разгледаме някои от тях по-долу:

  • Крави.
  • Зебри.
  • Жирафи.
  • Гущери.
  • Гепарди.
  • Змии.
  • Пауни.

Към този списък са добавени други тропически рисунки като екзотични птици, както и пастелни цветове, за да скъсате с конвенционалните схеми и да се доближите до фантазията.

Затова не е необичайно да откриете възглавници, килими и други декоративни аксесоари, подобни на кожата на зебра, но съчетаващи сини и бели тонове, например.

Препоръки за успех с декорацията с „животински принт

Животинският принт е приложим за украса на къщата, включително при мебели, килими и керамика. Може да се използва в хола, в трапезарията и в спалните на възрастни и деца. За успешен резултат вземете под внимание следните съвети.

1. Предпазливост при употреба

Има хора, които предпочитат дивата природа на животинския принт в големи количества, но сдържаността ще направи сцената да изглежда елегантна.

Не пълнете цялата къща с кожа, когато можете да използвате само килим в хола или възглавници върху едноцветни мебели. Покривало за диван, пуф или малка стена с тапет с животински принт е достатъчно, за да влезете в тенденцията.

2. Изтънченост в тоновете

Ако цветът на отпечатъка е мек, е допустимо да се покрие по-широка площ. Покрийте няколко стени с тапети в светли тонове, за да не претоварвате пейзажа.

А ако искате да тапицирате мебел, помолете фирмата да изработи десена с обновена палитра, така че да се придържате към боите, но в фина гама.

3. Донесете го в кухнята

Капитониран трапезарен комплект, покривка, плочки и сервизи в животински принт също са начини да внесете стила в кухнята, без да прекалявате.

4. Внимание към детайлите

Картина със снимка на кожа на жираф, рисувани бордюри или спално бельо със зеброви ивици са малки, но подходящи детайли за декорация на животни.

Това означава, че не е необходимо да запълвате пространствата с големи внушителни знаци на въпросното изкуство, понякога с един или няколко предмета постигате целта.

5. Стил в стила

Вместо да смесвате различни щампи, най-добре е да комбинирате стила с това, което върви в същата линия. Моделите вече привличат вниманието, така че не си струва да претрупвате стаята с различни видове шарки.

Ако предпочитате леопард, нека бъде само леопард. Ако изберете стена с шарки на фламинго, не добавяйте други елементи с таби ивици. Има тънка граница между персонализирането и екстравагантността, опитайте се да не я преминавате.

6. Помислете за смесване с други материали

Тъй като идеята не е да се насища, балансирайте декорацията, като включите дървени мебели или аксесоари от влакна като юта или ракита, за да създадете хармония, без да нарушавате животинския вид. Стенните корнизи и мраморните плотове са разумни и допълващи алтернативи на тенденцията.

Красиво декорирана стая
Детайлите с животински принт могат да бъдат интегрирани в спални, дневни и дори в кухнята.

Какво не трябва да правите, когато декорирате с животински принт

Целта на декорациите е оригиналност, но не оставяйте всичко да излезе извън контрол. Въпреки че „животински дух“ е уместен, най-добре е да стоите далеч от декориране с части като котешки глави по краищата, ръце, симулиращи змии или лапи с нокти. Дори да са пресъздадени, включването им е прекомерно и някои хора го смятат за неприятно.

Придаването на превес на шарките е друга грешка, тъй като не винаги изглежда добре. Получаването на съвет от експерт по интериорен дизайн е благоприятно за балансиране на атмосферата с животински принт; но ако се осмелите да декорирате без компания, горните съвети със сигурност ще ви бъдат от голяма полза.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.