Как да почистите кожените си чанти и портфейли

Кожените аксесоари имат няколко години полезен живот и могат да се комбинират с дрехи. Въпреки това, за да запазите блясъка им и да удължите издръжливостта им, е необходимо да следвате някои съвети за почистване.
Как да почистите кожените си чанти и портфейли

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 14 декември, 2022

Кожените изделия обикновено са скъпи и изискват специални грижи. Поддържането им в добро състояние е важно за удължаване на полезния им живот, без загуба на естетика и функционалност. Въпреки че това не е сложна задача, е необходимо да следвате някои препоръки как да почистите кожените си чанти и портфейли.

Тези аксесоари са предназначени за ежедневна употреба и за пренасяне на предмети на различни места. Поради това те са постоянно изложени на мръсотия и петна. За да гарантирате, че ще издържат с години (което е целта, за която са произведени тези вещи), е важно да ги поддържате чисти и да се грижите за тях.

Следвайте тези препоръки за почистване на кожени чанти и портфейли

Кожените изделия обикновено са естетическо допълнение за комбиниране с дрехи. Те обаче трябва да бъдат добре обгрижвани и полирани.

Това е още по-вярно, ако се използват като работен аксесоар. Поради тази причина е важно да ги почиствате, като следвате някои специфични съвети.

1. Отстранете праха

Преди да приложите какъвто и да е почистващ продукт, трябва да разклатите добре чантата, за да отстраните всички следи от прах и мръсотия. При някои чанти отстраняването на праха е по-сложно, така че е важно да извадите всички предмети вътре и да обърнете чантата  надолу.

В противен случай прахът може да проникне във вътрешните части и да стане още по-трудно за почистване. Може да се използва и прахосмукачка за почистване на по-малките замърсявания.

2. Нанесете сапун и вода

След като цялата суха мръсотия е отстранена, смесете една чаша вода с една супена лъжица течен сапун. Накиснете кърпа и почистете кожените си чанти и портфейли с този препарат.

Не забравяйте джобовете и по-малките зони. Там обикновено се натрупва повече мръсотия.

Сапун за почистване на кожени чанти
Смесването на сапун и вода е полезно за почистване на кожените чанти, стига първо да сте отстранили праха.

3. Спирт

Въпреки че нанасянето на спирт не винаги е препоръчително, то може да бъде чудесна идея за някои специфични петна по кожения продукт. Например тези от мастило или кал.

В този случай използвайте памучен тампон, навлажнен в спирт, и го прекарайте върху мастилото, за да го разтворите. След това попийте останалата течност със суха кърпа.

4. Полировка за мебели за почистване на вашите кожени чанти и портфейли

Добър съвет за придаване на блясък и цвят на кожените изделия е нанасянето на лак за мебели. Същите продукти, които придават блясък на библиотеките или шкафовете, могат да третират и вашите кожени изделия.

Въпреки това, трябва да се използва само малко и отвън, за да премахнете мръсотията в тази област. Просто го нанесете със суха кърпа.

5. Почиствайте редовно чантите си

Ако целта ви е да поддържате обекта блестящ, трябва да почиствате кожените си чанти и портфейли поне на всеки три дни. Най-малкото, почиствайте бързо праха. Тоест извадете цялото съдържание вътре и изтупайте чантата добре, за да премахнете праха.

Що се отнася до основното почистване и обработка на кожата, опитайте се да правите това на всеки три месеца, ако използвате аксесоара всеки ден.

Почистете кожените си чанти и портфейли според тяхната обработка

Освен общите препоръки за почистване на кожени аксесоари, има различни начини за обработка и довършителни работи на материала. Следователно специфичното почистване варира в зависимост от вида на кожата.

Лак

Кожените изделия с лаково покритие имат боя на водна основа, към която се добавят лакове. Докато изсъхнат, те се втвърдяват и защитават кожата. Следователно те са по-устойчиви на мръсотия и някои видове петна, като мазнини.

Въпреки това, този тип кожа остава чувствителна към контакт с вода, боя или разтворители. Можете да я почистите със специфичен почистващ крем, който се нанася със сухо парче плат.

Естествена кожа

Естествената кожа е материал, боядисан с анилини – тоест органично съединение, което придава естествен вид на кожата. Тя е малко по-деликатна от другите видове кожа.

За почистване е добре да използвате гумичка за повърхността и, ако е необходимо, да нанесете цветни или неутрални мазни кремове.

Велур

Това е вид кожа, която също е боядисана с анилини. Това е най-деликатният материал за чанти или портмонета, тъй като е чувствителен към мръсотия, мазнини или петна.

Следователно, това е и най-трудният тип кожа за почистване. Добра идея е да използвате малка четка, като например четка за нокти, за да премахнете праха от повърхността.

След това смесете водата и сапуна, за да я нанесете върху велура със същата навлажнена четка. Минете кожата деликатно и след това я разтрийте с влажна кърпа с кръгови движения, за да премахнете остатъците. Оставете да изсъхне за един ден.

Бели кожени чанти

Ясно е, че поради цвета си бялата кожа има по-деликатен цвят, което изисква често почистване. Необходимо е да я избърсвате със суха кърпа на всеки 4 или 5 дни, за да предотвратите натрупването на прах и мръсотия. Важно е никога да не използвате продукти като оцет или белина.

Мебели от бяла кожа
Ако имате мебели от бяла кожа, вече знаете, че е трудно да поддържате този материал чист. Същото важи и за дамските чанти и портфейли.

Някои последни съвети за грижа за вашите кожени чанти и портфейли

И накрая, имайте предвид следните препоръки, когато става въпрос за грижа за вашите чанти и портфейли:

  • Дръжте ги далеч от други предмети. За да не се налага да преминавате през премахването на петна, най-добре е да предотвратите появата им. Дръжте кожената си дамска чанта или портфейл далеч от други предмети, които могат да я изцапат. Например крем за ръце.
  • Съхранявайте ги в торбичка. Използването на гумена обвивка за съхранение на кожения артикул, когато не се използва, помага да се пази от прах и мръсотия. Освен това го предпазва от влага в околната среда.
  • Погрижете се за нещата, които държите в чантата. Обичайно е да държите предмети в чантата, които, ако бъдат отворени, могат да причинят замърсяване и увреждане на кожата. Например химикалки, храна или козметика могат да причинят петна. Уверете се, че са плътно затворени, за да предотвратите появата на упорити петна от вътрешната страна на чантата.
  • Поддържайте реда в чантата. Грижете се за кожения портфейл ежедневно. Подредете добре съдържанието му, така че когато трябва да извадите нещо, да не създадете бъркотия.
  • Подновяване. Някои видове кожа, като велур, могат да възвърнат блясъка си с специални продукти за освежаване на цвета. Освен това има хидроизолационни продукти, които осигуряват защита срещу петна и замърсявания.
  • Защита срещу слънцето. Никога не оставяйте кожена чанта да съхне, като я излагате на пряка слънчева светлина.

Въпреки че съветите по-горе са за това как да почиствате кожените си чанти и портфейли, същото важи и за широка гама аксесоари, изработени от същия материал. Например обувки или колани. Възползвайте се от съветите ни!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.