Как да почистите кожените си чанти и портфейли

Кожените аксесоари имат няколко години полезен живот и могат да се комбинират с дрехи. Въпреки това, за да запазите блясъка им и да удължите издръжливостта им, е необходимо да следвате някои съвети за почистване.
Как да почистите кожените си чанти и портфейли

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кожените изделия обикновено са скъпи и изискват специални грижи. Поддържането им в добро състояние е важно за удължаване на полезния им живот, без загуба на естетика и функционалност. Въпреки че това не е сложна задача, е необходимо да следвате някои препоръки как да почистите кожените си чанти и портфейли.

Тези аксесоари са предназначени за ежедневна употреба и за пренасяне на предмети на различни места. Поради това те са постоянно изложени на мръсотия и петна. За да гарантирате, че ще издържат с години (което е целта, за която са произведени тези вещи), е важно да ги поддържате чисти и да се грижите за тях.

Следвайте тези препоръки за почистване на кожени чанти и портфейли

Кожените изделия обикновено са естетическо допълнение за комбиниране с дрехи. Те обаче трябва да бъдат добре обгрижвани и полирани.

Това е още по-вярно, ако се използват като работен аксесоар. Поради тази причина е важно да ги почиствате, като следвате някои специфични съвети.

1. Отстранете праха

Преди да приложите какъвто и да е почистващ продукт, трябва да разклатите добре чантата, за да отстраните всички следи от прах и мръсотия. При някои чанти отстраняването на праха е по-сложно, така че е важно да извадите всички предмети вътре и да обърнете чантата  надолу.

В противен случай прахът може да проникне във вътрешните части и да стане още по-трудно за почистване. Може да се използва и прахосмукачка за почистване на по-малките замърсявания.

2. Нанесете сапун и вода

След като цялата суха мръсотия е отстранена, смесете една чаша вода с една супена лъжица течен сапун. Накиснете кърпа и почистете кожените си чанти и портфейли с този препарат.

Не забравяйте джобовете и по-малките зони. Там обикновено се натрупва повече мръсотия.

Сапун за почистване на кожени чанти

3. Спирт

Въпреки че нанасянето на спирт не винаги е препоръчително, то може да бъде чудесна идея за някои специфични петна по кожения продукт. Например тези от мастило или кал.

В този случай използвайте памучен тампон, навлажнен в спирт, и го прекарайте върху мастилото, за да го разтворите. След това попийте останалата течност със суха кърпа.

4. Полировка за мебели за почистване на вашите кожени чанти и портфейли

Добър съвет за придаване на блясък и цвят на кожените изделия е нанасянето на лак за мебели. Същите продукти, които придават блясък на библиотеките или шкафовете, могат да третират и вашите кожени изделия.

Въпреки това, трябва да се използва само малко и отвън, за да премахнете мръсотията в тази област. Просто го нанесете със суха кърпа.

5. Почиствайте редовно чантите си

Ако целта ви е да поддържате обекта блестящ, трябва да почиствате кожените си чанти и портфейли поне на всеки три дни. Най-малкото, почиствайте бързо праха. Тоест извадете цялото съдържание вътре и изтупайте чантата добре, за да премахнете праха.

Що се отнася до основното почистване и обработка на кожата, опитайте се да правите това на всеки три месеца, ако използвате аксесоара всеки ден.

Почистете кожените си чанти и портфейли според тяхната обработка

Освен общите препоръки за почистване на кожени аксесоари, има различни начини за обработка и довършителни работи на материала. Следователно специфичното почистване варира в зависимост от вида на кожата.

Лак

Кожените изделия с лаково покритие имат боя на водна основа, към която се добавят лакове. Докато изсъхнат, те се втвърдяват и защитават кожата. Следователно те са по-устойчиви на мръсотия и някои видове петна, като мазнини.

Въпреки това, този тип кожа остава чувствителна към контакт с вода, боя или разтворители. Можете да я почистите със специфичен почистващ крем, който се нанася със сухо парче плат.

Естествена кожа

Естествената кожа е материал, боядисан с анилини – тоест органично съединение, което придава естествен вид на кожата. Тя е малко по-деликатна от другите видове кожа.

За почистване е добре да използвате гумичка за повърхността и, ако е необходимо, да нанесете цветни или неутрални мазни кремове.

Велур

Това е вид кожа, която също е боядисана с анилини. Това е най-деликатният материал за чанти или портмонета, тъй като е чувствителен към мръсотия, мазнини или петна.

Следователно, това е и най-трудният тип кожа за почистване. Добра идея е да използвате малка четка, като например четка за нокти, за да премахнете праха от повърхността.

След това смесете водата и сапуна, за да я нанесете върху велура със същата навлажнена четка. Минете кожата деликатно и след това я разтрийте с влажна кърпа с кръгови движения, за да премахнете остатъците. Оставете да изсъхне за един ден.

Бели кожени чанти

Ясно е, че поради цвета си бялата кожа има по-деликатен цвят, което изисква често почистване. Необходимо е да я избърсвате със суха кърпа на всеки 4 или 5 дни, за да предотвратите натрупването на прах и мръсотия. Важно е никога да не използвате продукти като оцет или белина.

Мебели от бяла кожа

Някои последни съвети за грижа за вашите кожени чанти и портфейли

И накрая, имайте предвид следните препоръки, когато става въпрос за грижа за вашите чанти и портфейли:

  • Дръжте ги далеч от други предмети. За да не се налага да преминавате през премахването на петна, най-добре е да предотвратите появата им. Дръжте кожената си дамска чанта или портфейл далеч от други предмети, които могат да я изцапат. Например крем за ръце.
  • Съхранявайте ги в торбичка. Използването на гумена обвивка за съхранение на кожения артикул, когато не се използва, помага да се пази от прах и мръсотия. Освен това го предпазва от влага в околната среда.
  • Погрижете се за нещата, които държите в чантата. Обичайно е да държите предмети в чантата, които, ако бъдат отворени, могат да причинят замърсяване и увреждане на кожата. Например химикалки, храна или козметика могат да причинят петна. Уверете се, че са плътно затворени, за да предотвратите появата на упорити петна от вътрешната страна на чантата.
  • Поддържайте реда в чантата. Грижете се за кожения портфейл ежедневно. Подредете добре съдържанието му, така че когато трябва да извадите нещо, да не създадете бъркотия.
  • Подновяване. Някои видове кожа, като велур, могат да възвърнат блясъка си с специални продукти за освежаване на цвета. Освен това има хидроизолационни продукти, които осигуряват защита срещу петна и замърсявания.
  • Защита срещу слънцето. Никога не оставяйте кожена чанта да съхне, като я излагате на пряка слънчева светлина.

Въпреки че съветите по-горе са за това как да почиствате кожените си чанти и портфейли, същото важи и за широка гама аксесоари, изработени от същия материал. Например обувки или колани. Възползвайте се от съветите ни!

Може да ви заинтересува ...
5 съвета за почистване на завесите за баня и отстраняване на мухъла
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
5 съвета за почистване на завесите за баня и отстраняване на мухъла

Запознайте се с тези 5 съвета за почистване на завесите за баня. Те ще бъдат като нови, без мухъл, гъбички и миризми, само с помощта на сода и оцет...