Как да разпознаете силната влага в дома си

Редица знаци ще ви подскажат, че в дома ви има силна влага. Хигиената и планирането на добрата поддръжка ще ви помогнат да предотвратите появата на този проблем.
Как да разпознаете силната влага в дома си

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 27 юли, 2023

За да разпознаете силната влага в дома си, трябва да знаете кои са нейните признаци. Бързото справяне с тях ще ви помогне да избегнете по-големи проблеми.

Във всеки дом има влага. В крайна сметка всички извършваме определени дейности, които водят до това. Ежедневно в един дом се използват поне 15 литра вода. Независимо дали това става в банята, в кухнята, на мивката или при почистване, всички използваме тази течност, което от своя страна поражда появата на влага.

Ако всичките ви електроуреди и водопроводната ви система работят правилно, водата би трябвало да се изпарява и да не причинява проблеми. Ето защо поддръжката е толкова важна.

Силната влага в дома ви

Причини

Силната влага е голям проблем, който може да нанесе щети върху здравето и дома ви.

Влагата може да се дължи на недостатъчната проветривост в дома ви или ако живеете на място с влажен климат. Освен това, ако не проветрявате жилището си през зимата, това може да доведе до появата на силна влага. Стените, покривът, терасите и гаражът могат да станат жертви на влагата. Като това може да настъпи внезапно.

За щастие има признаци, показващи, че в дома ви има прекомерна влага и че трябва бързо да действате.

Как да разпознаете силната влага в дома си

Ако влагата се появява на леснодостъпни места, бързо ще я разпознаете: мухлясалите и почернели стени са ясен знак, че имате проблем. Но понякога тя се появява на невидими места и отнема известно време докато ги откриете.

Неприятната миризма може да ви помогне да разпознаете къде се крие влагата. Въпреки че миризмата може да е различна, най-често тя подсказва за наличието на мухъл и плесен на тъмни, влажни места.

Когато спорите се разпространят, те издават характерна миризма, която ще привлече вниманието ви. Трябва да внимавате, тъй като те са опасни за здравето и могат да предизвикат появата на алергии и други респираторни заболявания или да ги влошат.

Постоянно наблюдение

Old wooden pallet plank texture background

Дървените повърхности, както и стените и таваните, са местата, на които лесно ще откриете влагата.

Постоянното наблюдение е изключително важно. Местата, на които се натрупват водните пари, трябва да бъдат редовно проверявани.

Кухнята и банята са изключително предразположени към силната влага. Кондензът върху повърхността показва наличието на влага.

Тъй като мазетата и избите са в постоянен контакт със земята, също са предразположени към появата на влага. Тя е позната като “повишаваща се влага”. Дължи се на отсъствието на стабилни бетонови основи, което позволява на влагата от почвата да прониква в тези помещения.

Ако боята по стените започне да пада, може да става въпрос за малко петно. Този вид влага се свързва със строителни пропуски. Пропускащите вода покриви, стени, мазета, както и спуканите плочки в банята са сред най-честите причини.

Помощни средства срещу силната влага

Можете да използвате редица помощни средства в борбата със силната влага в дома си. Лентите индикатори при контакт с вода променят цвета си, когато открият влага. Не са скъпи, лесно се използват и са за еднократна употреба.

Хигрометърът е инструмент, който се използва за измерване на влагата. Има различни видове, включително и цифрови, показващи данните от измерването на екран.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 много прости трика за премахване на плесен

Предотвратете появата и се преборете със силната влага в дома си

lifestyle

Правилното проветряване намалява натрупването на влага в резултат на конденз. Затова проветряването на дома ви ще ви предпази от силната влага. Това важи най-вече за кухнята и банята. Ето защо абсорбаторите са изключително полезни.

Поддържането на умерена температура в дома ви също е полезно. Най-добре е тя да бъде в границите 18-23°C, за да предотвратите появата на конденз. Ако бюджетът ви позволява инвестирайте в големи прозорци, позволяващи циркулирането на въздуха.

Запомнете, че многото стайни растения, както и сушенето на мокрите дрехи вътре в дома ви, също спомагат повишаване нивото на влагата.

Ако причината за появата на влага е теч, трябва веднага да извършите необходимите ремонтни дейности. Най-добре е те да бъдат направени от професионалист..

Проблемът с влагата може лесно да бъде предотвратен, открит и решен. Трябва да вземете необходимите мерки срещу появата на прекомерна влага в дома ви, тъй като тя може да навреди на здравето ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.