Как да си направим домашен препарат за почистване на тапицерия

Бял оцет, препарат за съдове и сода за хляб са някои от елементите, за да си направите домашен почистващ препарат за тапицерия. Научете как тук!
Как да си направим домашен препарат за почистване на тапицерия

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 09 април, 2023

Мебелите, стените, подовете и стъклата се оцветяват. Това е неизбежен факт при ежедневното използване на всички части на дома. Общото почистване помага да се поддържат елементите в добро състояние, но има петна, които изискват специално третиране. Особено когато става въпрос за текстил. Възможно е да си направите домашно средство за почистване на тапицерия с материали, които често имаме в чекмеджето за почистване или в шкафа за лекарства.

Въпреки че има търговски варианти, химичните формули могат да съдържат елементи, които са нежелани за различните тъкани или опасни при контакт с хора. Освен това е важно да знаете състава на всяка тапицерия: не всички са подходящи за едни и същи методи за дезинфекция.

Открийте най-лесните начини да си направите домашен почистващ препарат за тапицерия и да премахнете петна от храна, мастило или домашни любимци.

Разпознайте тъканите, за да направите подходящ домашен препарат за почистване на тапицерии

Най-добрият начин да почистите тапицерията е да знаете кои продукти са подходящи за нанасяне върху повърхността й и кои да избягвате. Тази информация е изрично посочена върху самия плат. По принцип има маркировка с букви на дъното на възглавниците или тапицерията.

В случаите, когато не се намери такава, е необходимо да се търси в интернет според модела на дамаската. От друга страна, можете да направите тест на незабележимо място, за да оцените как реагира на вода или други разтворители.

Изберете подгъва на възглавница и напръскайте с продукта. Оставете да изсъхне и ако няма следи, продължете с процеса.

Индикациите върху тапицерията са маркирани с една или две букви:

 • W. Тази буква означава, че може да се дезинфекцира с почистващи препарати на водна основа. Това са най-лесните за работа влакна, върху които са подходящи всички формули.
 • С. Почистването трябва да се извършва със сухи разтворители. Тоест не с формули с разтворители на водна основа. Влакната не реагират добре на тази течност.
 • WS или SO. В тези случаи е възможно да се прилагат както продукти на водна основа, така и разтворители за химическо чистене.
 • X. Рядък, но с важно значение етикет. Подсказва, че продуктът не може да се пере, така че не трябва да се прилага формула и е препоръчително да оставите почистването на професионалист.

Как да си направим домашен препарат за почистване на тапицерия

Домашните почистващи препарати ви позволяват да създавате решения, адаптирани към всеки тип влакна или упоритостта на петното. Освен това така избягвате използването на промишлени продукти, при които може да бъде сложно да се открият техните компоненти и методът на изработване.

Според проучване на Испанската асоциация по токсикология те могат да бъдат опасни, ако бъдат объркани с течности за пиене. Затова винаги е препоръчително да етикетирате всеки контейнер, за да избегнете интоксикации.

Необходими материали за направата на домашен препарат за почистване на тапицерии

Има много варианти за изработване на препарати за почистване на тапицерии у дома. Обработката на кожата не е същата като тази на микрофибъра.

По същия начин петната, генерирани от домашни любимци, не се почистват по същия начин като тези, получени от мастило или храна. За всички случаи е добре да имате следните материали:

 • Четка
 • Прахосмукачка
 • Сухи кърпи
 • Зехтин
 • Кастилски сапун
 • Газирана вода
 • Сапунени люспи
 • Изопропилов спирт
 • Топла или гореща вода
 • Сода бикарбонат
 • Препарат за миене на чинии
 • Спрей
 • Дестилиран бял оцет
 • Етерично масло от лимон
 • Микрофибърна кърпа

Направете домашно средство за общо почистване на тапицерия

Ефективна формула за всеки текстил и всяко петно е тази на базата на сапунена пяна. Ако нямате време да прецените конкретната ситуация, смесете пет супени лъжици сапунени люспи с половин литър гореща вода. Оставете да се охлади и след това разбийте, докато се образува много пяна.

Вземете четка и нанесете пяната върху тапицерията. Важно е да използвате мехурчетата и пяната, без течността. Разтрийте върху петното и след това отстранете излишното с влажна кърпа.

Остатъци от сапун
Сапунените люспи могат да служат като съставка за почистващ препарат с широко приложение.

Микрофибърна тапицерия

За тапицерия от микрофибър или синтетична кожа също се препоръчва пенообразуващ разтвор, който използва по-малко течност. Първата стъпка е да дезинфекцирате района чрез прахосмукачка, за да премахнете възможно най-много прах и мръсотия. Това се отнася за всяка тапицирана повърхност.

Поставете половин литър топла вода в купа и този път смесете с пет големи супени лъжици препарат за съдове. При разбиване това ще предизвика същия ефект на разпенване, така че повторете действието с четка и нанесете добре върху тапицерията.

Почистете четката с чиста вода и я напълнете с пяна толкова пъти, колкото е необходимо. Накрая отстранете излишното с влажна микрофибърна кърпа и оставете да изсъхне.

Формула за кожена тапицерия

В този случай трябва да използвате различни продукти, тъй като това е специфичен материал. Като цяло кожената тапицерия реагира добре на дестилиран бял оцет.

Затова смесете шест големи супени лъжици с половин чаша зехтин. Направете формулата в контейнер със спрей.

По този начин, след като разбъркате добре, напръскайте формулата върху кожата в определени сектори. Нанесете продукта и след това избършете със суха микрофибърна кърпа. Повторете действието върху цялата тапицерия.

Направете домашен препарат за почистване на тапицерии за автомобили

Хората прекарват много време в колата. Някои дори транспортират домашни любимци или се хранят в нея.

Това може да причини петна, подобни на тези по тапицерията на дома. Има обаче специфична смес за третиране на замърсявания върху стелките и плата на тавана, седалките и целия автомобил.

Имайте предвид, че препаратът не е подходящ за кожена тапицерия. За нея, ползвайте продукта от предходната точка. В този случай смесете пет супени лъжици оцет, две супени лъжици препарат за съдове и половин чаша газирана вода.

По желание добавете капки етерично масло с любимия си аромат, за да подобрите вътрешната миризма на автомобила. Смесете и напръскайте със спрей бутилка върху цялата тапицерия.

Оставете да действа пет минути и след това напръскайте с вода. Завършете с прахосмукачка, за да почистите мръсотията и влагата.

Почистване на автомобилна тапицерия с домашни средства
Автомобилните тапицерии също могат да се почистват с тези домашни рецепти.

Препарат за почистване на тапицерии от плат и изкуствена кожа

Много мебели имат синтетична кожа, лен, памук, винил или смес от влакна. За тези случаи е най-добре да нанесете половин чаша дестилиран бял оцет, течен кастилски сапун и топла вода.

Почистете предварително с прахосмукачка и след като разбиете сместа в пулверизатора, напръскайте дамаската отгоре надолу. Завършете с леко влажна микрофибърна кърпа и оставете да изсъхне.

Разтвор с пропанол

Тапицерията, с буквата “S” в етикета си за почистване, изисква специално третиране. За нея използвайте две чаши изопропилов спирт или пропанол, наляти в пулверизатор.

Нанасяйте върху тапицерията винаги с предпазната мярка да няма огън или вентилация наблизо, тъй като в този случай работите със запалим елемент.

Напръскайте малко във всеки сектор на тапицерията и разтрийте внимателно с четка с мек косъм. Почистете с вода, но отстранете колкото е възможно повече, за да не намокрите повърхността много. Оставете да изсъхне за няколко минути и след това почистете с прахосмукачка.

Направете домашен препарат за почистване на тапицерии за упорити петна

Има някои петна, които са много вредни за тапицерията. Например урината на домашни любимци.

Ако се случи такова събитие, важно е да го премахнете възможно най-скоро, за да предотвратите проникването му в тъканта. Първото нещо, което трябва да направите, е да изсушите колкото е възможно повече със сухи кърпи или прахосмукачка, без да натискате или разширявате петното.

След това разредете две супени лъжици оцет в половин чаша вода и намокрете мястото. След няколко секунди го подсушете отново.

Можете също така да използвате сода за хляб, тъй като тя неутрализира киселината. За петна от мастило е препоръчително да напръскате със смес от пропанол и бял оцет и след това да разтриете с гъба.

Ако имате тапицерия с буквата “X” или има петна, които се премахват много трудно, трябва също да се консултирате с професионалист в областта.
[/atomik-in-text].


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Almarza E, Martínez M, , Sánchezde la Torre C.  Análisis químicos realizados en casos de intoxicaciones por detergentes y limpiadores. Revista de Toxicología [Internet]. 2002;19(2):79-84. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=91919205
 • Cáceres Espitia JJ, Caycedo Lozano L, Trujillo Suárez DM. Efecto bactericida del ácido acético presente en el vinagre, una alternativa a desinfectantes sintéticos o químicos. Revisión sistemática. bol.redipe [Internet]. 13 de enero de 2022 [citado 20 de enero de 2023];11(1):440-51. Disponible en: https://revista.redipe.org/index.php/1/article/view/1653
 • Graziano MU, Graziano KU, Pinto FMG, Bruna CQM, Queiroz RQ. Lascala CA. Eficacia de la desinfección con alcohol al 70% (p/v) de superficies contaminadas sin limpieza previa. Rev. Latino-Am. Enfermagem [Internet]. mar.-abr. 2013. Disponible en: https://www.scielo.br/j/rlae/a/CfZMMxxqFn6mgd74MK8m8Sh/?lang=es&format=pdf
 • José Manuel Perdigones Hita. Limpieza del mobiliario interior. IC Editorial, 2021. Extraído de: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=KI40EAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT6&dq=limpieza+tapizados&ots=oEbg9VMK8z&sig=3zZ6dbQqq0jhObz6iNsbAOLQ8V0#v=onepage&q=limpieza%20tapizados&f=false
 • López-Naranjo F, Sosa-Martínez A. B, Altagracia- Martínez M, Ochoa-Chico J. M, , Córdova-Moreno R.  Modelo educativo para el estudio toxicológico de  productos de limpieza de uso comercial. Revista Mexicana de Ciencias Farmacéuticas [Internet]. 2015;46(1):33-40. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=57946147004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.