Как да избегнем болката във врата при каране на велосипед

Колоезденето често е много приятно, но може да причини и дискомфорт. Ето как да избегнете болки във врата, когато карате колело.
Как да избегнем болката във врата при каране на велосипед
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Cristian Minich

Последна актуализация: 09 август, 2022

Карането на колело е удоволствие и носи много ползи за здравето. Има обаче и неудобства и наранявания, които могат да възникнат само при въртене на педалите, освен попадането в инцидент. Болката в цервикалната мускулатура е едно от най-честите състояния. В тази статия ще ви кажем как можете да предотвратите болката във врата, когато карате велосипед.

Болката във врата обикновено е резултат от лоша стойка при колоездене. По принцип този тип болка засяга тези, които прекарват дълго време въртейки педалите, какъвто е случаят с професионалните спортисти или аматьори, които излизат на дълги разходки.

В повечето случаи дискомфортът започва след карането. Ето защо понякога дори не осъзнаваме, че причината за тази болка може да е позата ни на колелото.

Какво да правим при болки във врата при каране на велосипед

Най-общо казано, правилното регулиране на велосипеда и екипировката, както и заемането на правилна стойка, могат да бъдат решението на болката във врата. Ето обаче основните причини за дискомфорт и какво можете да направите, за да ги избегнете.

Според проучване за често срещаните наранявания при колоездене и тяхната превенция, правилното прилягане на велосипеда е от решаващо значение за колоезденето с висока производителност. Трябва да се наблегне на размера на рамката, височината на седалката, предната и задната позиция на седалката, ъгъла на седалката, обхвата и височината на кормилото.

Болките във врата и гърба са много чести и се срещат при до 60% от велосипедистите.

Карането на велосипед е много полезно за здравето.
Ползите от колоезденето са видими на всяка възраст. По-възрастните хора може да имат по-чести проблеми с шийката на матката, когато карат колело.

Позата на тялото е ключова при каране на велосипед

Правилната стойка и използването на правилна техника са от решаващо значение във всеки спорт, когато става въпрос за получаване на ползи и избягване на наранявания. Ако приемем, че моделът и прилягането на велосипеда са идеални за нашите физически характеристики, останалото зависи от нас.

Не става въпрос само за поддържане на правилната стойка на велосипеда, но и за други дейности, които извършваме всеки ден. Лошата стойка, когато прекарваме дълги часове пред компютъра или почистваме у дома, може да се прояви, когато караме велосипед.

Поставете кормилото и седалката на правилната височина

Ако седалката е в правилна позиция, но кормилото е твърде ниско, ще трябва да наведем торса си напред и да напрегнем врата си, за да можем да гледаме напред. Тази позиция може да причини болка след продължителен период на велосипеда.

В такъв случай кормилото трябва да се повдигне, за да се постигне добра стойка. Но може да се случи и обратното – т.е. ако кормилото да е твърде високо.

Ако това се случи, ще бъдем принудени да изпънем ръцете си твърде много, което може да доведе до повишено натоварване на мускулите на раменете и врата. И седалката, и кормилото трябва да са на правилното разстояние един от друг.

Според документ за болки във врата и гърба по време на колоездене, често е необходимо да се облекчи изпънатото положение на ездача, като се използва кормило с по-малък наклон, по-късо удължение или преместване на седалката напред. Проучването също така добавя, че следните обстоятелства допринасят за предотвратяване на дискомфорта:

  • Сменяйте често позицията на ръцете си върху кормилото.
  • Карайте с отключени лакти.
  • Променяйте позицията на главата си.
  • Носете подплатени ръкавици и използвайте кормила с меки накрайници.
  • Използвайте по-широки гуми.

Пазете се от определени видове гуми

Гумите също могат да повлияят на болката във врата. Добра идея е да разберете идеалния тип гуми за вашия велосипед според модела и вашата дейност.

Гумите са ключови за омекотяването и това може да ви помогне да избегнете болки във врата. По принцип за ежедневна употреба се препоръчват широки гуми – поне 25 милиметра. Важно е обаче в този случай да се консултирате със специалист, тъй като за всеки отделен случай може да е различно.

Обърнете внимание на оборудването си, за да избегнете болки във врата, когато карате велосипед

Като начало, самият велосипед трябва да бъде оразмерен според тялото ни. Размерът на превозното средство е важен за осигуряване на необходимия комфорт и безопасност. Специалист ще може да ви посъветва да намерите правилния размер и по този начин да избегнете болката не само във врата, но и в гърба и коленете.

Каската ви също трябва да е добре регулирана. В противен случай това може да повлияе на комфорта и да ви принуди да извършвате някои неправилни движения. От друга страна, колоезденето с непокрит врат в студено време ни оставя изложени на студа. Добър вариант е да поддържате зоната топла, за да предотвратите скованост на мускулите.

Избягвайте болки във врата, когато карате велосипед
Вашият шлем трябва да бъде избран прецизно, с размер според периметъра на черепа и да не е много тежък.

Правете допълнителни упражнения

Колоезденето може да бъде допълнено и с други видове упражнения, преди или след тренировка:

  • Укрепете мускулите си: Силовата работа във фитнеса може да укрепи мускулите ви, да ви помогне да постигнете по-голяма устойчивост и следователно да допринесе за по-добра подкрепа на вашите усилия, когато карате велосипед. Укрепването на гърба, корема и раменете също ще ви помогне да защитите врата си.
  • Загрейте правилно: Отделянето на няколко минути за загряване ще ни позволи да подготвим мускулите преди активността, както и да придобием гъвкавост.
  • Разтягане: Винаги се препоръчва да разтягате мускулите, след като дейността приключи. Могат да се извършват много внимателни движения с главата, за да се облекчи напрежението или да се предотврати болката.
  • Масажи: Те помагат за отпускане на зоната, освен че са приятни. Физиотерапевтичните сесии могат да бъдат добър вариант за възстановяване.

Насладете се на пътя!

Възможно е да избегнем болката във врата, ако имаме предвид някои фактори. Размерът на велосипеда трябва да бъде съобразен с дължината на краката ви, седалката и кормилото трябва да са на достатъчно разстояние и не забравяйте да внимавате за стойката си, за да избегнете напрежение в мускулатурата.

Упражненията за загряване и разтягане допринасят за избягване на дискомфорта и по-добро възстановяване след въртене на педалите. Също така е добра идея да тренирате за укрепване на цервикалната мускулатура.

Можете дори да правите някои внимателни движения с раменете и врата, докато въртите педалите в по-спокойните етапи на вашето каране. Вземете тези предпазни мерки и се наслаждавайте на карането!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.