Лук и бял оцет: най-доброто лекарство срещу мазоли по краката

Благодарение на съставките на тези два продукта, това домашно средство с лук и бял оцет е един от най-ефикасните начини за премахване на мазолите по краката и за предотвратяване появата на гъбички.
Лук и бял оцет: най-доброто лекарство срещу мазоли по краката

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че едно от най-добрите лечебни средства срещу мазоли по краката е това с лук и бял оцет?

Обикновено мазолите се появяват в резултат на претъркване, носене на неудобни обувки или поради дългото стоене на крака.

Някои мазоли са доста болезнени. За да избегнете появата им трябва да опитате да поддържате ходилата си чисти и да не ги претопляте. Например през лятото можете да носите еспадрили. И да ходите боси по пясъка – това също е много полезно.

Въпреки че някои мазоли са много упорити, има редица натурални средства спомагащи борбата с тях. За днешния домашен лек против мазоли са ви необходими само два продукта: лук и бял оцет.

Натурално средство с лук и бял оцет против мазоли по краката

Най-вероятно имате в кухнята си лук и оцет. Просто трябва да се уверите, че за приготвянето на това домашно средство ще използвате бял оцет за оптимален резултат. Освен това ще ви бъдат необходими допълнително някои дребни пособия.

Съставки

 • 1 лук
 • ½ чаша бял оцет (100 мл)
  Белият оцет е чудесно натурално средство против гъбички по краката.

Необходими пособия

 • Домакинско фолио
 • Памук
 • Пемза
 • Стари чорапи
  пемза

Както виждате необходимите съставки и пособия не са скъпи и трудни за набавяне. Ето кои стъпки трябва да спазвате, за да се справите с неприятните мазоли по краката:

Как да си приготвите натурално средство против мазоли с лук и бял оцет

За да си приготвите този домашен лек първо трябва да изсипете белия оцет в чист съд. След това обелете и измийте лука, за да отстраните вредните микроорганизми и бактерии. След това продължете със следните стъпки:

 • Нарежете лука на три парчета и ги пуснете в съда с бял оцет. Оставете лука да се накисне една цяла сутрин или следобед.
 • След това потопете малко памук в тази смес и го поставете върху мазолите.
 • Завийте краката си с домакинско фолио или найлонова торбичка. Обуйте си стари чорапи, за да придържат фолиото да не се размести.

Най-добре е да правите тази процедура вечер и цяла нощ да спите по този начин. Колкото по-дълго мазолите са в контакт с това лечебно средство, толкова по-добри резултати ще постигнете.

Пригответе си бързо и лесно домашно средство с лук и бял оцет против мазоли.
Какви са следващите стъпки

Когато станете на следващата сутрин измийте краката си със сапун и вода. След това с помощта на пемзата нежно изтъркайте мазолите. Веднага ще забележите, че ходилата ви стават по-меки.

Ако мазолите ви са прекалено дебели или твърди, вероятно ще ви бъде по-трудно да се справите с тях. Затова трябва да повтаряте процедурата, докато получите желания резултат.

За новообразуваните мазоли трябва да използвате това средство поне веднъж или два пъти месечно. Така ще бъдете сигурни, че няма да се втвърдят.

гладки и нежни ходила без мазоли

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да се предпазим от гъбички по краката

Домашно средство предпазващо от гъбички

Освен че предотвратява появата на нови мазоли и се бори със съществуващите, това домашно средство с лук и бял оцет ви предпазва и от гъбички по краката. Това е важно, ако често посещавате басейни или ходите на фитнес и забравяте да обувате джапанки, когато си къпете на тези места.

Вместо да търсите скъпите готови продукти на пазара, можете да използвате тези два продукта, които най-вероятно имате в дома си.

Най-важното е, че това средство против гъбички по краката се приготвя много лесно.

С какви средства се борите с мазолите? Съветваме ви да опитате това натурално средство, но трябва да бъдете постоянни, за да постигнете желания резултат.

Използвайте това натурално средство толкова често, колкото сметнете за необходимо в зависимост от състоянието на ходилата си, в продължение на поне месец. Скоро сами ще се убедите, че ходилата ви са по-меки и без следа от мазоли!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Stefania Jabłońska, Majewski Sławomir Choroby skóry i choroby przenoszone drogą płciową PZWL 2005, ​ISBN 83-200-3367-5​.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.