Съвети за бръснене на бикини линията

Когато бръснете бикини зоната, трябва да внимавате да не предизвикате възпаления и порязвания.
Съвети за бръснене на бикини линията

Последна актуализация: 30 декември, 2018

Как да бръснете бикини линията? Нормално е повечето жени да се тревожат за външния вид на интимната си област. Не само заради носенето на бикини, но и за да се чувстват по-добре.

Може да не искате да го правите сами. Има някои процедури, като кола маска, които може да са опасни. Ако не се прави внимателно, кола маската може да причини сериозни щети там долу.

Дори и да отидете при професионалист, грешки се случват често. Все пак сме просто хора. Затова искаме да ви дадем някои съвети за правилното премахване на космите от бикини зоната.

Обръснете срамната област

Как да бръснете бикини линията

Има нещо, което трябва да направите, преди да започнете. Решете как искате да изглежда срамната ви област. Трябва да изберете нещо, което ще ви накара да се чувствате удобно, женствени и привлекателни. 

Решението е особено важно, ако имате дълги косми. Може първо да подстрижете космите с ножици, преди да се измиете.

Ако искате да се измиете, направете го, преди да се обръснете. Това предпазва кожата от раздразване.

Ексфолирайте

Нормално е хората да казват, че трябва да нанасяте гел, преди да се обръснете и след това да ексфолирате. Това обаче не е най-добрият начин да се обръснете. По-добре е да екфолирате и преди, и след това. 

Ако го направите, ще подравните всички косми, а самобръсначката ви ще е много по-ефективна. Ексфолирането ви отървава и от мъртвата кожа, която може да  попречи на процеса.

Като направите това, може да предотвратите появата на врастнали косми. Ако сте имали такива, знаете, че те може да са болезнени, така че това е важно.

Намокрете самобръсначката, с която ще бръснете

Хубаво е да имате няколко самобръсначки и да ги сменяте, когато се изтъпят, защото с тъпата самобръсначка трябва да се повтори няколко пъти, за да се свърши работа.

  • Изплаквайте самобръсначката всеки път, преди да я използвате и винаги нанасяйте крем за бръснене. Добрият крем едновременно омекотява и смазва областта, която трябва да се обръсне.
  • Трябва да изберете хидратиращ крем за бръснене. Когато се бръснете, правете го с големи, бавни движения . Трябва да се бръсне по посоката на растежа на космите.
  • Сложете ръка на корема, над срамната област. Опънете кожата нагоре. Така космите ви ще са готови за премахване по-лесно и бързо.
  • Не натискайте самобръсначката. Оставете остриетата да свършат цялата работа. Плакнете самобръсначката между всяко минаване. Така се избягва дразненето на кожата.

Бръснете между мускулите

Бръснене на бикини линията

Когато бръснете бикини линията, си изберете от коя страна искате да започнете.

По-добре е да започнете със страната, противоположна на доминиращата ви ръка.  Наведете се напред и повдигнете крака от тази страна, която искате да обръснете. Това ви позволява да виждате по-ясно какво правите.

Опрете повдигнатия си крак в стената на душа или нещо друго, ако е необходимо. Като бръснете така, може да предотвратите появата на врастнали косми. Изплакнете зоната и нанесете гела за бръснене. Внимавайте нищо да не докосва срамните устни.

Бръснете гладко с движения навън. Спирайте след всяко движение, докато стигнете до края на срамните устни.

Трябва да изплакнете крака и и да държите кожата опъната. Това предотвратява нежеланите порязвания.  

Грижа след бръснене на бикини линията

Отърваването от космите в бикини линията не спира с бръсненето. Трябва да ексфолирате втори път. Това премахва мъртвата кожа, появила се заради самобръсначката и се подравняват фоликулите. 

Това предотвратява появата на врастнали косми. Можете да използвате ексфолиант със захар или бикарбонат. Почистете бикини линията с мека кърпа. Не търкайте силно, защото това може да раздразни деликатната кожа.

Ако сте пропуснали косъмчета, издърпайте ги с пинсета. Имайте предвид, че можете да се бръснете с часове и пак да пропуснете някои косми. Използвайте хидратиращ лосион, който е без парфюм.

Използвайте и бебешка пудра или бебешко олио, за да намалите дразненето в областта на бикините. Само намокрете зоната, за да позволите на кожата да диша.

Нанасяйте продукти само от външната страна.

Правете го на място с добро осветление

Осветление при бръснене на бикини линията

Добрата светлина е единствения начин да се предотвратят сериозните порязвания. Като цяло, най-доброто място за бръснене е ваната. Но може да потърсите други места, ако ви трябва повече светлина.   

Не забравяйте да следвате тези съвети внимателно, така че бръсненето да се случи възможно най-бързо, а вие да получите желаните резултати.

Може да ви заинтересува ...
Премахнете космите с този натурален крем за бръснене
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Премахнете космите с този натурален крем за бръснене

Отстраняването на нежеланото окосмяване на тялото и търсенето на подходящия крем за бръснене е една от най-често срещаните практики за самоподдържа...  • Toerien, M., Wilkinson, S., & Choi, P. Y. L. (2005). Body hair removal: The “mundane” production of normative femininity. Sex Roles. https://doi.org/10.1007/s11199-005-2682-5
  • Butler, S. M., Smith, N. K., Collazo, E., Caltabiano, L., & Herbenick, D. (2015). Pubic Hair Preferences, Reasons for Removal, and Associated Genital Symptoms: Comparisons Between Men and Women. Journal of Sexual Medicine. https://doi.org/10.1111/jsm.12763
  • Bercaw-Pratt, J. L., Santos, X. M., Sanchez, J., Ayensu-Coker, L., Nebgen, D. R., & Dietrich, J. E. (2012). The Incidence, Attitudes and Practices of the Removal of Pubic Hair as a Body Modification. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology. https://doi.org/10.1016/j.jpag.2011.06.015