Сбогом на подкожните косми

Добра идея е да се намери алтернативен метод за епилация, когато подкожните косми започват да се превръщат в проблем.
Сбогом на подкожните косми

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Много от нас биха дали всичко, за да спрат подкожните косми и да имат красива и гладка кожа.

За премахването на нежеланото окосмяване трябва да се използва правилната техника на епилация. Проблемът с по-голяма част от техниките за епилация е, че могат да раздразнят кожата. В някои случаи те предизвикат неприятни подкожни косъмчета, които са грозни и дори болезнени.

За да може косменият фоликул да достигне до повърхността, той трябва да премине през финия слой на кожата, който го покрива. Това обаче невинаги се случва – или защото космите са прекалено фини, или защото кожата е прекалено дебела.

Когато косъмът не може да достигне до повърхността, той продължава да расте под кожата в посока, обратна на естествения растеж. Тогава се появяват подкожните косми.

Премахването на подкожните косми не е лесна задача и неправилната манипулация може да бъде болезнена. Затова ще споделим с вас някои от най-добрите трикове, така че да кажете “Сбогом” на този неприятен проблем.

Избор на правилната техника за обезкосмяване

Кола маската и други техники за епилация, които включват издърпване на космите, се свързват с различни дерматологични проблеми, включително подкожни косъмчета.

Макар да е вярно, че те са бързи и ефективни техники за премахване на нежеланото окосмяване, добра идея е да се намери алтернативен метод, когато подкожните косми започват да се превръщат в проблем.

Ако имате склонност да страдате от тях, изберете методи на епилация като бръснене или депилиращи кремове. Те са по-малко агресивни за кожата и намаляват риска от развитие на подкожните косми.

Използването на овлажняващ крем намалява риска от образуване на подкожните косми

Редовно ексфолиране на кожата

Един от ключовете за избягване и борба с подкожните косми е редовно ексфолиране на кожата. Целта на това е да се премахнат мъртвите клетки, които се натрупват и блокират фоликулите.

Можете да използвате търговски ексфолиращ продукт с натурални съставки или ръкавица от конски косми.

В идеалния случай трябва да повтаряте тази процедура 2 или 3 пъти на седмица, за да предотвратите появата на подкожните косми.

Дневен овлажнител

Чрез овлажняване на кожата всеки ден ще я предпазите от изсушаване и ще предотвратите чести кожни проблеми.

Ако кожата е суха и твърда, сте по-склонни да страдате от подкожни косми. В този случай те няма да са в състояние да пробият твърдия й слой до повърхността.

Пиенето на достатъчно количество вода е много важно при подкожните косми

Топла вода

Този трик е страхотен, преди да отстраните космите. Топлата вода овлажнява кожата и отваря порите за по-ефикасно премахване на нежеланото окосмяване.

Ако косъмчетата са вече враснали, може да приложите компреси с гореща вода за омекотяване на кожата. По този начин ще помогнете на космите да достигнат повърхността.

Пържен лук срещу подкожни косми

Ако вече имате подкожни косми и се притеснявате, че ще се образуват подутини, изпържете малко лук и нанесете върху засегнатата област.

Това, което ще постигнете с това лечение, е да накарате подутината да се спука и да освободи подкожните косми.

Лукът има лечебни свойства при подкожните косми

Избягвайте употребата на пинсети

Когато космите не могат да достигнат до повърхността, много е изкушаващо да се опитате да ги извадите. Това може да бъде опасно, защото когато не се прави правилно, може да доведе до инфекции или други проблеми, които по-късно ще оставят белези.

Ако по някаква причина сте използвали пинсети и се притеснявате от инфекция, изпробвайте гликолова киселина за дезинфекция и лечение на порите. Ако се заразят, консултирайте се с дерматолог възможно най-скоро.

Медикаментите против акне са подходящи и при подкожните косми

Като цяло подкожните косми са подобни на акне, особено когато са пълни с гной. Друг метод да ги обработите е чрез прилагане на лекарства против акне – като бензоил пероксид или салицилова киселина.

Тези видове лекарства, придружени с добра ексфолиация, могат да бъдат достатъчни, за да се елиминира проблемът, тъй като намаляват възпалението, което дава на космите повече място, за да достигнат до повърхността без проблеми.  • Anand P, Sarin N, Misri R, Khurana VK. Eruptive Vellus Hair Cyst: An Uncommon and Underdiagnosed Entity. Int J Trichology. 2018;10(1):31–33. doi:10.4103/ijt.ijt_61_17
  • Grajqevci-Kotori M, Kocinaj A. Exfoliative Skin-peeling, Benefits from This Procedure and Our Experience. Med Arch. 2015;69(6):414–416. doi:10.5455/medarh.2015.69.414-416
  • Kraft J, Freiman A. Management of acne. CMAJ. 2011;183(7):E430–E435. doi:10.1503/cmaj.090374

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.