Сбогом на подкожните косми

Добра идея е да се намери алтернативен метод за епилация, когато подкожните косми започват да се превръщат в проблем.
Сбогом на подкожните косми
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 28 април, 2023

Много от нас биха дали всичко, за да спрат подкожните косми и да имат красива и гладка кожа.

За премахването на нежеланото окосмяване трябва да се използва правилната техника на епилация. Проблемът с по-голяма част от техниките за епилация е, че могат да раздразнят кожата. В някои случаи те предизвикат неприятни подкожни косъмчета, които са грозни и дори болезнени.

За да може косменият фоликул да достигне до повърхността, той трябва да премине през финия слой на кожата, който го покрива. Това обаче невинаги се случва – или защото космите са прекалено фини, или защото кожата е прекалено дебела.

Когато косъмът не може да достигне до повърхността, той продължава да расте под кожата в посока, обратна на естествения растеж. Тогава се появяват подкожните косми.

Премахването на подкожните косми не е лесна задача и неправилната манипулация може да бъде болезнена. Затова ще споделим с вас някои от най-добрите трикове, така че да кажете “Сбогом” на този неприятен проблем.

Избор на правилната техника за обезкосмяване

Кола маската и други техники за епилация, които включват издърпване на космите, се свързват с различни дерматологични проблеми, включително подкожни косъмчета.

Макар да е вярно, че те са бързи и ефективни техники за премахване на нежеланото окосмяване, добра идея е да се намери алтернативен метод, когато подкожните косми започват да се превръщат в проблем.

Ако имате склонност да страдате от тях, изберете методи на епилация като бръснене или депилиращи кремове. Те са по-малко агресивни за кожата и намаляват риска от развитие на подкожните косми.

Използването на овлажняващ крем намалява риска от образуване на подкожните косми

Редовно ексфолиране на кожата

Един от ключовете за избягване и борба с подкожните косми е редовно ексфолиране на кожата. Целта на това е да се премахнат мъртвите клетки, които се натрупват и блокират фоликулите.

Можете да използвате търговски ексфолиращ продукт с натурални съставки или ръкавица от конски косми.

В идеалния случай трябва да повтаряте тази процедура 2 или 3 пъти на седмица, за да предотвратите появата на подкожните косми.

Дневен овлажнител

Чрез овлажняване на кожата всеки ден ще я предпазите от изсушаване и ще предотвратите чести кожни проблеми.

Ако кожата е суха и твърда, сте по-склонни да страдате от подкожни косми. В този случай те няма да са в състояние да пробият твърдия й слой до повърхността.

Пиенето на достатъчно количество вода е много важно при подкожните косми

Топла вода

Този трик е страхотен, преди да отстраните космите. Топлата вода овлажнява кожата и отваря порите за по-ефикасно премахване на нежеланото окосмяване.

Ако косъмчетата са вече враснали, може да приложите компреси с гореща вода за омекотяване на кожата. По този начин ще помогнете на космите да достигнат повърхността.

Пържен лук срещу подкожни косми

Ако вече имате подкожни косми и се притеснявате, че ще се образуват подутини, изпържете малко лук и нанесете върху засегнатата област.

Това, което ще постигнете с това лечение, е да накарате подутината да се спука и да освободи подкожните косми.

Лукът има лечебни свойства при подкожните косми

Избягвайте употребата на пинсети

Когато космите не могат да достигнат до повърхността, много е изкушаващо да се опитате да ги извадите. Това може да бъде опасно, защото когато не се прави правилно, може да доведе до инфекции или други проблеми, които по-късно ще оставят белези.

Ако по някаква причина сте използвали пинсети и се притеснявате от инфекция, изпробвайте гликолова киселина за дезинфекция и лечение на порите. Ако се заразят, консултирайте се с дерматолог възможно най-скоро.

Медикаментите против акне са подходящи и при подкожните косми

Като цяло подкожните косми са подобни на акне, особено когато са пълни с гной. Друг метод да ги обработите е чрез прилагане на лекарства против акне – като бензоил пероксид или салицилова киселина.

Тези видове лекарства, придружени с добра ексфолиация, могат да бъдат достатъчни, за да се елиминира проблемът, тъй като намаляват възпалението, което дава на космите повече място, за да достигнат до повърхността без проблеми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Anand P, Sarin N, Misri R, Khurana VK. Eruptive Vellus Hair Cyst: An Uncommon and Underdiagnosed Entity. Int J Trichology. 2018;10(1):31–33. doi:10.4103/ijt.ijt_61_17
  • Grajqevci-Kotori M, Kocinaj A. Exfoliative Skin-peeling, Benefits from This Procedure and Our Experience. Med Arch. 2015;69(6):414–416. doi:10.5455/medarh.2015.69.414-416
  • Kraft J, Freiman A. Management of acne. CMAJ. 2011;183(7):E430–E435. doi:10.1503/cmaj.090374

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.