Внимание! 10 козметични продукти, които никога не трябва да споделяте

Не ползвайте бръсначката на половинката и не взимайте червилото или очната линия на най-добрата си приятелка.
Внимание! 10 козметични продукти, които никога не трябва да споделяте

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Може би сте у дома и се приготвяте да отидете на парти с най-добрата приятелка. Докато си слага грима, тя моли за някой от вашите козметични продукти. Без да се колебаете  отговаряте “Разбира се! Вземи, каквото ти е нужно.”

Внимавайте! Има няколко козметични продукта, които никога не трябва да споделяте.

Кои продукти за красота трябва да ползвате сами?

Няма значение дали е сестра, братовчедка или приятелка: не споделяйте хигиенни и козметични продукти! Ако се чувствате  егоистпросто обяснете мотивите си. Истинската приятелка ще разбере и ще оцени, защото  внимавайки за себе си, се грижите и за нея.

При никакви обстоятелства не трябва да споделяте:

Спирала за очи

Очите са една от най-деликатните части на лицето. Безброй бактерии могат да попаднат в очите и да причинят инфекции. Една от най-разпространените е конюнктивит ( розово око), но съществуват и други, много по-сериозни проблеми.

Миглите действат като бариера, предпазваща от проникването на вредните организми. Ако споделяте спирала, се излагате потенциално на болестта.

Четки и гъби

Не споделяйти козметични четки и гъби

Нека поговорим за микробите и бактериите, които просто чакат да проникнат под кожата. През повечето време те са невидими, тъй като са малки и микроскопични.

Когато няколко души използват една и съща четка или гъбичка за грим върху лицето или врата, всичко може да се прехвърля от кожата на един човек към другия. Това увеличава риска от появата на пъпки, черни точки, дразнене, инфекции, алергични реакции и други.

Няма значение колко чисто приятелката ви поддържа лицето си – ако сте податливи на пъпки или черни точки, не си струва риска да споделяте козметични продукти.

Ако нямате две чисти четки, може да използвате течен почистващ спрей, който се продава в повечето козметични или парфюмерийни магазини. Някои жени  дезинфектират тези продукти със спирт, който изсъхва бързо.

Четки за зъби

Струва си да споменем това в днешната статия, защото понякога хората не осъзнават колко рисковано може да бъде споделянето на четката за зъби. Ако вече не сте отвратени от мисълта да направите това с приятелка или с половинката, след като прочетете това – се обзалагаме, че ще помислите два пъти, преди да повторите.

Безброй бактерии се натрупват в устата, след като сте се нахранили. Постоянният контакт с най-различни неща (нокти, писалка, хартия) докосват устните, езика, венците и други. Болести, като грип и устен херпес, могат да се разпространят чрез споделяне на една и съща четка за зъби. Добра идея е винаги да имате резервна в банята за вечерите, когато някой остане да спи у дома и забрави да донесе своята.

Винаги носете четка за зъби в чантата, когато пътувате.

Бръсначки

Може би сте в къщата на приятел, когато се сещате, че сте забравили да избръснете подмишниците. Започвате да тършувате в банята и откривате неговата самобръсначка… Страхотно! Но не я използвайте!

Всеки път, когато използвате бръснач, това може да предизвика малки порязвания по кожата, дори кървене. Всички бактерии остават в остриетата на самобръсначката, дори и да я изплакнете внимателно.

Никога не се знае, дали човекът, който използва същия прибор, не страда от заболяване ( хепатит или ХИВ). Така че – бъдете внимателни! Същото се отнася и за използването на пинсети и електрически самобръсначки. Това са неща, които никога не трябва да бъдат споделяни или давани назаем.

Продукти за устни

Никога не споделяйте козметични продукти за устни

Отивате да се почерпите по едно питие с колежките от работа. Докато оправяте грима си в банята, идва приятелка и иска да пробва червилото за устни, защото подхожда на облеклото ѝ. Или може би имате нов нюанс на червило и сестра ви иска да го пробва..

Точно както с четката за зъби, никога не споделяте неща, които са били в контакт с устните или устата. Стойте далеч и от тестерите за червило и гланц в магазините!

Ако нямате друг избор, освен да споделите продукт за устни, напръскайте го със спирт или дезинфекционен разтвор най-напред. тТова е нещо друго, което трябва винаги да носите със себе си в случай на спешност.

Кремове и лосиони в кутии или буркани

Замисляли ли сте се, че като поставите пръсти в крема за лице или в нощния лосион, позволявате на бактериите по ръцете да стигнат до деликатната кожа на лицето? Да не говорим за опасните организми, на които бихте могли да се изложите… А представете си какво се случва, когато споделяте тези продукти с други хора.

Винаги измивайте ръцете преди прилагане на козметични продукти!

Това е задължително за всички, ако решите да ги споделите с тях.

Очна линия

Предпазната мярка за нея е подобна на тази за спиралата. Когато заемате молив за очна линия на приятелка, прехвърляте бактериите или вирусите от очите към нейните, и обратно.

Един от най-сериозните проблеми, който може да последва, е тежка инфекция на очите – кератит.

Дезодорант

Не споделяйте стик дезодоранти

Прочетете и това: Как да приготвите дезодорант против миризмата на подмишниците

„Имате право” да споделяте само аерозол или спрей дезодоранти. Запазете другите форми за себе си. Подмишниците са част от тялото, където  се натрупват бактерии от потта ( защото сте ги избръснали или защото обикновено са покрити с дрехи).

Дезодорантите, под формата на гел или стик, влизат в пряк контакт с кожата, като натрупват милиони микроби. Преди да ги използвате, винаги измивайте добре зоната. Не си и помисляйте за споделянето им! Дори и в изключителни случаи!

Нокторезачка

Много често цялото семейство има една нокторезачка у дома – за всички членове на семейството. Това е огромна грешка! Ако не я почиствате старателно всеки път, не я споделяйте.

Когато изрязвате ноктите, обикновено нокторезачката докосва долната страна на ноктите. Тя достига  бактериите, замърсяванията и нечистотията и те се пренасят към останалите членове на семейството. Избягвайте споделяне на нокторезачки и ножици, за да предотвратите бактериални и гъбични инфекции.

Ако казаното дотук не е достатъчно, напомняме: понякога ноктите може да са се враснали и когато ги отрежете, това причинява кървене. Не забравяйте това, което написахме по-горе за самобръсначките.

Пила за нокти

Не споделяйте инструментите си за педикюр и маникюр

Това е друг продукт, който не може да споделяте. Всички видове бактерии, които причиняват болестта, се натрупват под възглавничките на ноктите.  Измиете ръцете добре преди всяка употреба, и разбира се, пазете пилата само за себе си.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.