8 необичайни приложения на бебешката пудра

Има изследвания, които сочат, че е вредна за детската кожа, но можете да й намерите друго предназначение
8 необичайни приложения на бебешката пудра

Последна актуализация: 11 декември, 2018

Бебешката пудра е популярен продукт от десетилетия насам, тъй като се характеризира с приятен аромат и способността да предпазва от кожни обриви.

Неотдавна е установено, че този продукт не е напълно безопасен за здравето на малките деца, защото може да провокира проблеми с дишането и дори да изсуши деликатната им кожа.

Бебешката пудра все още се предлага по магазините в повечето страни по света, въпреки че Американската педиатрична академия не препоръчва употребата й. Добрата новина е, че съществуват доста приложения на пудрата, които можете да използвате в дома си и да облекчите ежедневните си отговорности.

Ако имате дете, което вече е пораснало и ви е останала бебешка пудра, или пък сте закупили такава от магазина и не искате да я използвате по предназначение – препоръчваме да я изразходите за алтернативни цели. Любопитни ли сте да научите кои са те?

Списък от необичайни приложения на бебешката пудра

  1. Елиминирайте петната от мазнина

Приложения на бебешката пудра

Когато дрехите или килимите, пердетата и тапицерията на мебелите са с мазни петна по тях, това със сигурност навежда на мисълта, че трудно ще ги възстановите. Опитвали сте много пъти, дори и с доста агресивни химикали. Положителният резултат обаче не е гарантиран.

За да избегнете целия този хаос, следващият път, когато решите да перете оцапаните с мазни петна тъкани, заложете на бебешката пудра. Напръскайте обилно и оставете да действа няколко минути, преди да я почистите.

  1. Чисто нови обувки? Няма проблем!

Когато сложите чисто нов чифт обувки, напълно обичайно е при всяка крачка те да издават характерен звук. Това се дължи на триенето на материята. Именно на така се обяснява „музикалният съпровод“.

За да избегнете това явление, необходимо е да използвате малко бебешка пудра. Поръсете обувките отвътре с нея. Повтаряйте процедурата толкова пъти, колкото е необходимо.

  1. Спасете кухненските ръкавици

Почистване на съдовете

Кухненските ръкавици лесно се увреждат от плесен, а това провокира гумата да се разпада.

За да ги поддържате в добро състояние и да ги предпазите от размножаването на вредни микроорганизми, необходимо е да сложите малко бебешка пудра в тях всеки път, когато приключите с използването им. Необходимо е съвсем малко количество, за да абсорбира остатъчната влага.

  1. Направете по-тих дървения под

Споменахме вече, че този продукт е способен да елиминира неприятните звуци от чисто новите обувки. Но… знаехте ли, че той може да направи по-тихи дървените подове?

Ако характерният звук ви дразни ден след ден, поръсете с малко талк върху скърцащия под. Използвайте метла, за да се уверите, че пудрата навлиза между цепнатините. Именно там трябва да въздействате.

  1. Прогонете мравките

Благодарение на летливите съставки в съдържанието на този продукт, мравките са неспособни да прекосят бариерата, която стои между тях и дома. Това превръща бебешката пудра в идеално средство за прогонване на насекомите. Добрата новина е, че тя е по-безопасна от редица отрови, които се продават в магазините със същото предназначение.

Напръскайте с пудра около прозорците и всяка пукнатина, която мравките използват, за да проникнат в дома. След това можете да направите „ограда“ на своята градина.

  1. Пригответе шампоан срещу мазна коса

Шампоан

Освен че можете да се справите ефикасно с мазните петна по тъканите, бебешката пудра е идеална за абсорбиране на излишните мазнини, които секретира тялото.

Ако скалпът е мазен, можете да го подсушите, като използвате пудра 15 минути преди да влезете под душа.

Приятната миризма е отличен начин да се погрижите и за козината на домашните любимци, без да се налага често да ги къпете.

  1. Използвайте като афтършейв

Бебешката пудра е достъпен като цена продукт, който ще откриете в почти всички магазини. Той е способен на чудеса, когато става дума за успокояване на прясно обръсната кожа. Пудрата оказва охлаждащ ефект, който премахва всяко раздразнение, провокирано от острия бръснач.

Ако имате чувствителна кожа, можете да използвате бебешката пудра, за да се предпазите от алергични реакции.

  1. Подобрете миризмата от котешката тоалетна

Котешка тоалетна

Факт е, че котешката тоалетна е създадена така, че да абсорбира отпадните вещества и миризми. След няколко дни обаче тя започва да освобождава неприятна миризма.

За да избегнете това, опитайте с 4 супени лъжици бебешка пудра. Добавете ги към тоалетната на котката и ще видите как ще бъдат неутрализирани миризмите.

Накрая ще кажем, че бебешката пудра не е особено полезна за бебета, но пък можете да й намерите многобройни практични приложения у дома.

Ако ви е останала някоя опаковка на лавицата, не се колебайте да я използвате по някой от гореописаните начини.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.