Вредно ли е бръсненето или отстраняване на окосмяването по половите органи?

Натуралният вид предпазва от нахлуването на бактерии и намалява риска от заразяване с херпес и човешки папилома вирус.
Вредно ли е бръсненето или отстраняване на окосмяването по половите органи?

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Да премахнете или не окосмяването… това е въпросът! Съществуват много дебати по тази тема и много жени не знаят какво да правят.

Оставяте ли космите да пораснат или ги обръсвате напълно? Жените от първата група казват, че окосмяването ги предпазва от болести, а втората група посочва, че го правят поради естетически причини.

Лошо ли да се обръсне или премахне окосмяването по половите органи? Ние ще ви разкажем в тази статия!

Целта на окосмяването по половите органи

Тялото не е оставило нищо случайно по време на създаването си, но много жени (и все по-голям брой мъже) решават да се обръснат. За да решите дали да го направите, трябва да сте информирани за това.

Не е добре да основавате това решение с пристрастие към модата.

Окосмяването по половите органи има няколко различни роли

Така че не забравяйте, че окосмяването по половите органи има няколко различни роли, включително:

  • Създаване на бариера за предотвратяване на разпространението на бактерии или вируси, които причиняват инфекции на болести.
  • Поддържането на приятна и подходяща температура за женските гениталии, за да функционират правилно.
  • Запазването на личните миризми (създадени от феромони), които предават сексуални сигнали за стимулиране на либидото на партньора.
  • Предотвратяване на дразнене в областта на гениталиите по време на секс, тъй като триенето може да предизвика зачервяване и дискомфорт.

Трябва ли да отстраните окосмяването по половите органи

Ако все още не сте убедени дали искате да премахнете окосмяването по половите органи или не, обърнете внимание на тези причини, които ще ви убедят защо е по-добре да оставите космите така, както са (или просто ги подрежете малко).

Кожата страда

Кожата страда при премахване окосмяването по половите органи

Отстраняването на космите по половите органи дразни и възпалява космените фоликули, като оставя отворени рани (които не се виждат с невъоръжено око). Постоянното бръснене също причинява болезнени подкожни косъмчета или дразнения, ако се използва кола маска или дори просто порязвания, ако се използва бръснач.

Ускорява разпространението на бактериите

Кола маската е един от най-опасните методи за отстраняване на космите в зоната на половите органи. Тя предизвиква зачервяване и отслабва порите.

Когато това се комбинира с влагата и температурата в тази зона, това се превръща в чудесна среда за култивиране на бактериите и стрептококи от група A. И ако не разполагате с никакви косми, няма нищо, което да предотврати навлизането им в тялото!

По-голям риск от заразяване с херпес

Няколко проучвания показват, че напълно обръснатите жени са по-склонни към заразяване с генитален херпес. Когато се обръснат и причинят рани по кожата, те излагат тялото на вируса, който причинява тази полово предавана болест.

Повече случаи на ЧПВ

Човешкият папилома вирус се разпространява бързо при отстраняване на окосмяването.

Човешкият папилома вирус се разпространява бързо. Лекарите потвърждават, че това заболяване в повечето случаи се предава без дори индивида да знае (защото няма никакви автоматични симптоми), или поради липсата на информация. Възрастните, които се бръснат значително увеличават възможността за инфекция.

Модата е просто мода

На много жени им харесва да се отърват от космите по половите органи. Но не е нужно да правите това, само защото е модерно или защото мислите, че само защото другите го правят, вие също трябва.

Ако не се чувствате комфортно, или ако ви боли прекалено много, най-добре е да оставите нещата както са.

Обърнете внимание на кожните заболявания

Псориазисът или екземата може да се влошат от бръснене. Ако страдате от тези състояния на кожата, най-добре е да отидете на лекар, за да се запознаете с препоръчителните начини за премахване на космите.

Ако не го направите, може да влошите положението и да изпитате много дискомфорт и болка.

Бръсненето не е по-хигиенично

Премахването на окосмяването не е по-хигиенично.

Това е един от най-разпространените митове, и все повече и повече жени го правят, които искат да обръснат напълно космите по половите органи. Лошата миризма няма нищо общо с дължината на космите, а по-скоро с личната хигиена.

Това не е афродизиак!

Вярно е, че много от жените се чувстват по-уверени, когато са обръснати и по този начин се радват на по-добър секс. Но интимното удовлетворение надхвърля размера на космите, които имате.

Това също така зависи от двойката. Много мъже харесват, когато жените се бръснат изцяло, но има и други, които предпочитат натуралното непокътнато окосмяване.

Съвети за обръснати гениталии

Ако нищо, което сте прочели дотук не ви е убедило да спрете с премахването на окосмяването от половите органи, това е, защото се чувствате по-комфортно без косми … няма проблем! Но ако това е така, препоръчваме няколко добри навици, за да се уверите, че това решение предизвиква възможно най-малко последствия.

Бръснете малко по малко

На много жени им харесва да се отърват от окосмяването по половите органи

Ако никога не сте обръсвали срамните части преди, най-добре е да започнете малко по малко. По този начин ще изпитате по-малко болка или странични ефекти. Започнете, като подстрижете космите с ножица, а след това се обръснете или направите кола маска.

Помислете за това как се чувствате

Може да сте решили да се обръснете напълно, защото вашият партньор го иска, отивате на почивка, или искате да опитате нещо ново. Сравнете начина, по който се чувствате с това как сте се чувствали, когато сте имали косми.

Обърнете внимание на дразненето

Няма значение кой метод сте избрали за премахване на космите от половите органи. Не пренебрегвайте ефекта, който оказва върху кожата. Ако кожата се зачерви, усещате парене или дискомфорт, използвайте добър овлажнител.

Проверете дали имате подкожни косъмчета.

Памучно бельо

Изхвърлете бельото, съдържащо ликра. Също така не трябва да използвате тесни дрехи (включително панталони). Носете поли или разхлабени рокли и внимавайте, когато носите бикини.

Не излагайте на слънце тази област

Предотвратете дразненето и зачервяването с крем с висок SPF

Може да сте напълно обръснати, защото имате тесен бански костюм, или лятото е вече в разгара си. Не е добра идея да правите слънчеви бани през първите няколко дни след бръснене или кола маска.

Предотвратете дразненето и зачервяването с крем с висок SPF.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.