Как да правим (и защо е нужно) ексфолиране на кожата

Смесете ½ чаша кокосово масло с ½ чаша кафява захар и масажирайте цялото тяло
Как да правим (и защо е нужно) ексфолиране на кожата

Последна актуализация: 18 януари, 2019

Ексфолирането представлява отстраняване на мъртвите клетки на кожата. Кожата естествено регенерира клетките веднъж месечно. Въпреки това с течение на времето този процес се забавя, което позволява на мъртвите клетки да останат на повърхността и да блокират растежа на нови. Затова по-долу представяме някои методи и натурални рецепти за ексфолиране на кожата.

Сега, след като знаете защо трябва да се прави ексфолиране на кожата (поне веднъж седмично), бихме искали да ви разкрием някои рецепти за хидратиране и подновяване на кожата, които са евтини, лесни и ефикасни.

Морков

маска с моркови за ексфолиране на лицето

Пасирайте морков и смесете сока му с овлажняващ крем, след което го нанесете върху ръцете, краката и лицето. Можете да направите това по време на къпане. Изплакнете се обилно с вода.

Лимон за лактите

Това е едно от местата на тялото, за което се прилагат най-малко грижи. Въпреки това трябва да обръщате толкова внимание на лактите, колкото и на другите части от тялото. Нарежете 1 лимон наполовина и го втрийте в кожата. Оставете го за няколко минути и почистете лимона с бебешко олио.

Аспирин

Разтворете таблетка аспирин в чаша с вода. Накиснете памучен тампон в тази течност и намажете кожата на лицето. Така ще я стегнете.

Захар

Сложете няколко супени лъжици захар в съд, добавете малко крем за ръце и го масажирайте върху ръцете, дланите и краката.

Пчелен мед

мед за ексфолиране на кожата

Смесете 1 супена лъжица мед с 2 смлени бадема и добавете ½ супена лъжица лимонов сок. Използвайте тази маска върху лицето веднъж седмично и изплакнете кожата с топла вода.

Папая

Използвайте парче папая без семената, направете пюре и го нанесете върху лицето. Този плод съдържа папаин – ензим, който разтваря мазнините и премахва мъртвите кожни клетки.

Гроздово масло против целулит

Смесете 2 супени лъжици гроздово масло, 7 грама царевично брашно и 4 капки лимонов сок, докато получите хомогенна паста. Нанесете я върху бедрата и мускулите с кръгови движения. Това ще помогне да намалите целулита.

Препоръчваме ви да прочетете и: 8-те най-добри масла за борба с целулита

Овес

Смесете 3 супени лъжици смлени овесени ядки с 1/4 супена лъжица мляко. Сложете няколко памучни тампона в него и ги извадете. Памукът ще направи тази течност по-гъста. Използвайте сместа като маска за лице.

Глина

Смесете зелена, червена или бяла глина с малко минерална вода, докато получите гладка паста. Нанесете маската върху тялото в банята, оставете я за 10 минути и я отмийте обилно с топла вода.

Зехтин за ексфолиране на кожата

маска със зехтин за ексфолиране на кожата

Смесете 2 супени лъжици зехтин с 1 лъжица сол. Солта ще почисти тялото, докато зехтинът ще му придаде гладкост.

Мед, лимон и захар

Смесете тези 2 съставки на равни части, разбъркайте, докато получите гладка паста и я нанесете върху цялото тяло с кръгови движения.

Кафе

Кафето също се използва за ексфолиране на кожата. Смесете малко кафе с хидратиращи кремове, нанесете сместа върху цялото тяло, масажирайте кожата, след което се измийте обилно с вода.

Сода за хляб

Тази рецепта е повече от проста. Смесете малко сода за хляб с вода, за да приготвите гъста паста и да я нанесете върху цялото тяло.

Банан

маска с банани за ексфолиране на кожата

Тази рецепта е страхотна за мазна кожа! Смесете 1 узрял банан, 3 супени лъжици захар и 1/4 екстракт от ванилия. Нанесете сместа върху цялото тяло и масажирайте кожата. Важно е да правите това с кръгови движения и отдолу нагоре. Изплакнете се с топла вода.

Кокос и кафява захар

Тази рецепта е чудесна за “глезене” на кожата на тялото, защото, освен че я хидратира, тя я и успокоява поради своята текстура и аромат. Смесете ½ чаша кокосово масло с ½ чаша кафява захар и масажирайте цялото тяло с тази смес. Изплакнете се с топла вода.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.