5 причини за появата на вагинален сърбеж

Когато рН на интимните части е нарушено може да се появят инфекции. Регулирайте го с повече кисело мляко и обилни дози пробиотици
5 причини за появата на вагинален сърбеж

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Появата на вагинален сърбеж е една от най-честите причини за дискомфорт сред женското население, защото има много фактори, които могат да го причинят.

Това е много неприятно състояние за тези, които страдат от него. Най-често, защото се свързва с инфекция или гинекологично заболяване.

Въпреки че симптомите обикновено изчезват след няколко дни, много хора са склонни да се чувстват несигурни и загрижени, особено когато са съпроводени от дразнене или чувствителност.

Въпреки че може да е обичайно, трябва да обърнете внимание на вашите симптоми в тази интимна област и да се уверите, че лекувате проблема своевременно и по подходящ начин.

Преди да сте сигурни, че имате сериозен проблем, е важно да отидете на доверен гинеколог, за да определите истинската причина.

Тъй като знаем, че много хора не са запознати със състоянията, които биха могли да бъдат свързани с този симптом, искаме да споделим първите пет с вас днес.

Разберете кои са те!

1. Вагинален сърбеж поради гъбична инфекция

гъбичките причиняват вагинален сърбеж

Гъбичната инфекция е заболяване в тази интимна област. То се развива, когато съдържанието на рН или вагиналната флора се промени.

По принцип вашето рН е кисело и средно е по-малко от 4.7. Когато обаче това ниво на киселинност се дестабилизира, нивата на лактобацилите могат да спаднат и микроорганизмите ще започнат да се размножават.

Тази промяна може да бъде предизвикана от използването на някои продукти за женска хигиена, носенето на дрехи, които са прекалено тесни и дори хранителните недостатъци.

Гъбичките растат много лесно във влажна среда като вагиналната област и това може да доведе до лоши миризми и сърбеж.

За да се поддържа стабилно рН, е добра идея да консумирате обикновено кисело мляко и други източници на пробиотици.

2. Дразнене на вулвата

Вулвитът или възпалението на вулвата е състояние, което възниква, когато почиствате вагиналната област твърде често. Може да възникне и при използване на сапуни, които съдържат агресивни химични съединения.

Кожата в тази област е твърде чувствителна и е податлива към промени в нейното рН, когато се сблъсква с дразнители, открити в продуктите за женска хигиена.

Това е често срещан проблем и сред жените, които ходят на фитнес редовно и не сменят потните дрехи веднага след това.

За да намалите сърбежа и да облекчите дразненето, е добра идея да се къпете с топла вода и да използвате сапун, балансиращ киселинното рН.

Препоръчително е също да миете външната част на влагалището, като използвате разтвор на топла вода и ябълков оцет.

3. Агресивни методи за отстраняване на космите

отстраняването на косми също води до вагинален сърбеж

Има много методи за отстраняване на космите за всички части на тялото. Важно е да разберете, обаче,  кои са най-подходящите за тази зона.

Техниките за бръснене, използващи бръсначи могат да бъдат малко прекалено агресивни за деликатната кожа около вулвата.

Това, заедно с кремовете за депилация може да причини раздразнение, врастнали косми и продължително усещане за сърбеж.

Едно решение за този проблем е използването на кремове, предназначени за тази част.

4. Полово предавани болести

Въпреки че много хора се страхуват да бъдат диагностицирани с болест, предавана по полов път, важно е да знаете, че те могат да се проявят и чрез сърбеж.

Има някои случаи, при които този симптом е индикатор за полово предавани болести. Все пак никога не е лоша идея да направите преглед, когато се повтаря редовно.

Повечето заболявания в тази категория нямат симптоми в ранните им стадии и се проявяват с болка или неприятна миризма.

Сърбежът би трябвало да ви накара да сте нащрек, особено когато е придружен от малки червени пъпки, дразнене или гъсто вагинално течение, между другото.

5. Кожни проблеми

екземата може да доведе до непрекъснат кожен сърбеж

Кожните проблемни състояния като псориазис или екзема също могат да засегнат тази интимна област.

Въпреки че те обикновено причиняват проблеми в други части на тялото, определени обстоятелства могат да доведат до непрекъснат вагинален сърбеж.

Ако това е вашия случай, важно е да се консултирате с вашия гинеколог, за да получите специално лечение и балансирате рН на вагината.

Локалното прилагане на кортикостероиди с ниска устойчивост и леки овлажняващи средства може да помогнат при случаи на псориазис на вулвата.

Какво да направите, ако имате вагинален сърбеж?

В допълнение към лечението, препоръчано от гинеколог, опитайте се да подобрите хигиенните си навици и да носите дишащо бельо от памук.

Въпреки че тази интимна област запазва определена степен на влага, най-добре е да се избегне това в излишък. Така вредните бактерии няма да имат възможност да се размножават.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.