3 домашни ексфолианта против черни точки

Всеки в определен етап в живота си се сблъсква с неприятните черни точки. Затова не трябва да се тревожите. Всичко, което трябва да направите е да се справите с тях.
3 домашни ексфолианта против черни точки
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Черните точки не са опасни. Те се появяват, когато мазнините се натрупат в порите и малко по малко се втвърдяват. Частта изложена на контакт с въздуха се окислява и придобива черен цвят. И никак не изглежда приятно. За щастие има различни домашни ексфолианти против черни точки.

Научете повече по темата от следващите редове!

Кога се появяват черните точки и защо?

Всеки в определен етап в живота си се сблъсква с неприятните черни точки. Затова не трябва да се тревожите. Всичко, което трябва да направите е да се справите с тях.

Проблемът се състои във факта, че много хора имат разширени пори. Освен това мнозина се оплакват от мазна кожа. А това усложнява състоянието на кожата с черни точки.

С напредването на възрастта кожата ви става все по-предразположена към различни заболявания. Освен това, ако нямате стриктен режим за почистването й ще се сдобиете и с черни точки, което ще влоши ситуацията.

Хормоните ви си правят лоши шеги с вас и стимулират клетките ви. Точно там се появяват и проблемите.

Домашни ексфолианти против черни точки

Днес искаме да ви разкажем за три страхотни, домашни ексфолианта. Със сигурност имате всички необходими ви съставки в дома си. Затова няма да ви се наложи да харчите пари.

Дълбоко почистващ домашен ексфолиант

Ако никога не сте почиствали кожата си трябва да започнете с ексфолирането й. Това е една от най-дълбоко почистващите терапии. Помага много, ако искате да се справите с досадните черни точки.

Няма нужда да ексфолирате кожата си повече от веднъж седмично. Защото в противен случай можете да увредите кожата си.

Съставки

 • 1 супена лъжица сода за хляб
 • Сока на един лимон

Начин на приготвяне

 • Разбъркайте съставките докато получите хомогенна смес.
 • Измийте лицето си с топла вода и нанесете сместа с кръгообразни движения.
 • Движете пръстите си във всички посоки в зоните с най-много черни точки

Същевременно не забравяйте следните съвети:

 • Не натискайте силно кожата на лицето си.
 • Можете да замените содата за хляб със захар. Но с нея сместа става по-гъста и може да нараните кожата си. Не трябва да използвате тази терапия, ако получения ексфолиант не е достатъчно нежен и хомогенен.
 • Трябва да ексфолирате всяка част от лицето си в продължение на 4 минути. Така ще почистите замърсяванията по кожата си и ще отстраните мъртвите клетки от лицето си.

Хартиени кърпички и белтъци против черни точки
Белтък против черни точки

За тази терапия ще ви бъдат необходими хартиени кърпички и едно яйце. От яйцето ще използвате само белтъка.

 • Първо измийте лицето си с топла вода. Топлата вода ще отвори порите ви. Така ще улесните почистването на черните точки. Важно е лицето ви да бъде добре почистено от омазняването, така че белтъкът да може плътно да покрие черните точки.
 • Нанесете белтъка върху цялото си лице с кръгообразни движения. Или само върху местата, които искате да почистите от черните точки.
 • След това поставете една хартиена кърпичка върху лицето си. След това намажете кърпичката с белтък.
 • Изчакайте докато белтъкът изсъхне напълно. След това отстранете хартиената кърпичка от лицето си.
 • Като с магия ще видите как много от черните точки са останали по кърпичката.

Домат и кисело мляко против черни точки
Ексфолиант с домат против черни точки

Заложихме на доматите заради антисептичното им действие. Можете да ги нарежете, да ги пасирате или да изцедите сока им.

Киселото мляко ще овлажни кожата ви и ще почисти омазняването й.

 • Смесете двете съставки. След това нанесете сместа върху лицето си.
 • Отделете няколко минути и масажирайте лицето си. Целта на масажа е следната: от една страна по този начин почиствате черните точки. А от друга – подхранвате кожата си.

Отделете около 30 минути от времето си и масажирайте лицето си с тези две съставки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Maria Josiene Farias Cruz, Discente do Curso de Farmácia, (FAMETRO)., Suzana Barbosa Bezerra, Docente do Curso de Farmácia, & (FAMETRO). (2017). Obtenção do óleo essencial de Ocimum gratissimum L para desenvolvimento de cosmético de limpeza facial. Revista Diálogos Acadêmicos.
 • Priscila, D., & Mejia, M. (2010). Peelings químicos no rejuvenescimento facial. Pós-Graduação Em Fisioterapia Dermato-Funcional – Faculdade Cambury Resumo. https://doi.org/10.1385/159259185X

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.