Съвети как да приемате по-малко въглехидрати

Проблемът с въглехидратите е, че обикновено прекаляваме с вредните и не консумираме здравословните такива. Ако заложите на плодовете и зеленчуците вместо въглехидратите в сладкишите ще се погрижите за здравето си със сигурност.
Съвети как да приемате по-малко въглехидрати

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Как да консумирате по-малко въглехидрати?

Въглехидратите се съдържат в много от храните, които консумирате ежедневно. И са възможната причина, поради която не можете да отслабнете.

Въпреки че ви осигуряват хранителни вещества и енергия, необходими ви за ежедневните ви дейности, не е добре да прекалявате с приема им.

В тази статия ще ви дадем няколко съвета как да приемате по-малко въглехидрати.

Дали въглехидратите са вредни за здравето ви?

Яжте по-малко въглехидрати
Този въпрос е често задаван, особено от тези, които искат да отслабнат.

През последните години диетите с ниско съдържание на въглехидрати станаха много известни. Както можете да предположите от името им те залагат на минимален прием на въглехидрати. Същината на този вид диети е следната: “въглехидратите са причината да напълнявате”.

Но въпреки това не можете напълно да ги извадите от менюто си. Защото играят важна роля в организма ви.

Те са основният източник на глюкоза в кръвта. Това означава, че осигуряват “гориво” на клетките ви. Те са източник на енергия за мозъка ви, която му е необходима, за да функционира нормално.

Видове въглехидрати

Има два вида въглехидрати.

  1. Първите са простите въглехидрати, наричани захари.
  2. Вторите са сложните въглехидрати. Те обхващат нишестето и фибрите.

Но тази класификация бе променена. Хората промениха начина, по който обработват храните. Така бе създаден нови вид въглехидрати: прости захари.

Какво представляват те? Те се съдържат в повечето готови продукти, които можете да откриете в магазините: сладкиши, макаронени изделия, торти, зърнени закуски и т.н.

Проблемът с тези храни е, че се усвояват много бързо, тъй като не съдържат фибри. Освен това влияят върху нивото на кръвната ви захар. Дори се натрупват под формата на мазнини в тялото ви (особено в областта на корема).

Проблемът с въглехидратите е, че хората консумират нездравословните такива (захарите) като се отказват от натуралните. Тези, които се съдържат в плодовете, пълнозърнените култури и зеленчуците.

Ако промените начина си на хранене ще отслабнете и ще се предпазите от много болести.

Съвети как да приемате по-малко въглехидрати

Важно е да се информирате кои въглехидрати са “вредни” и след това да решите как да ги премахнете от менюто си.

За да ви помогнем сме ви подготвили няколко съвета по темата.

1. Откажете се от подсладените напитки

За да приемате по-малко въглехидрати, избягвайте подсладените напитки
Вярвате или не, но спортните напитки въобще не са здравословни. Причината за това е, че съдържат големи количества царевичен сироп. Освен това съдържат и много захар.

Това води до напълняване и инсулинова резистентност. Дори диетичните напитки съдържат вредни съставки.

Вместо тези напитки изберете натурален сок или билков чай.

2. Добавете повече плодове и зеленчуци към менюто си

Често хората ядат сладкиши, хляб и чипс, просто по навик, а не защото наистина са гладни.

Този проблем може да бъде решен. Можете да спрете да си купувате някои “изкушаващи” храни. И да държите купа с плодове на видно място.

Преди да посегнете към пълната с въглехидрати храна, помислете и изберете някой зеленчук. Например стръкче целина  или един суров морков ще ви свършат работа. Като ги сдъвчете ще се успокоите и ще притъпите глада си.

3. Намалете количество хляб, което консумирате

Свикнали сме да ядем хляб дори, ако основното ни ястие е паста, месо или сос.

Но в хляба се съдържат много прости въглехидрати. Затова той е една от основните причини за напълняване.

Важно е да избирате пълнозърнен хляб, ръжен например. Въпреки че съдържа и въглехидрати, този вид хляб ви осигурява и значително количество фибри.

Освен останалите си полезни качества, те ускоряват движението в червата.

4. Купувайте хранителни продукти след като сте се нахранили

Как да ядете по-малко въглехидрати
Добра идея да се погрижите за фигурата и финансите си е като пазарувате след като се нахраните.

Когато сте гладни мозъкът ви не взема правилните решения. Всичко, което виждате ви изкушава .

Затова ви препоръчваме да не ходите на ресторант на празен стомах.

Запомнете, че гладът ще ви подтикне да изберете пълни с мазнини и захари храни, които не са здравословни. Затова първо хапнете и след това излезте да пазарувате.

5. Избирайте закуски с по-малко въглехидрати

В средата на предиобеда, следобеда или преди вечеря можете да хапнете лека закуска. По този начин ще намалите апетита си по време на основните хранения за деня. Освен това тези закуски се приготвят бързо и лесно.

Но все пак трябва да внимавате с тях. Защото тези закуски могат да съдържат всякакви съставки.

Вместо пържени картофки, бисквити или колбаси ви съветваме да похапнете малко ядки. Например бадеми, фъстъци, лешници или орехи.

Вярно е, че съдържат много калории, затова не трябва да прекалявате с консумацията им. Добрата новина е, че ядките ви засищат и намаляват глада ви.

6. Не се подлъгвайте по “лайт” храните

Те стават все по-популярни. Голяма част от продуктите на пазара са в опаковки или кутии с надписи “ниско съдържание на калории”.

Проблемът е, че тези храни невинаги са здравословни. Може да съдържат малко въглехидрати, но също така и по-малко протеини, сол, както и вредни консерванти.

7. Добавете повече протеини към закуската си

Всяка сутрин се зареждате с енергия, за да започнете деня си.

За да си осигурите повече енергия ви препоръчваме да добавите едно сварено яйце, което ще ви заситиА и ще осигурите на организма си повече протеини.

Ще забележите разликата през деня!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.