8 храни, които не са толкова полезни, колкото си мислите

Знаете ли, че сушените плодове са с високо съдържание на мазнини, а опакованите салати пълни с консерванти? Вижте и други.
8 храни, които не са толкова полезни, колкото си мислите
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Решили сте да започнете здравословен начин на живот? За някои хора това може да дойде от желанието да се хранят с полезни храни, да имат по-добра фигура или да се борят с някои болести. Ако правите план, имайте предвид, че причината е едно от най-важните неща.

Важно е да знаете, че има някои храни, които смятате, че са полезни, но всъщност не са. Те дори могат да саботират вашите усилия.

Това се случва често поради грешна информация или маркетингови стратегии. Има някои храни, които са причината, поради която не виждаме резултатите, които искаме да получим.

Тези храни са много подвеждащи. Това е така, защото много са полезни или казват, че имат ниско съдържание на калории. Поради това ще ви представим списък с храни, които смятате, че са полезни, но всъщност не са.

1. Предварително опаковани салати

 Предварително опаковани салати не са полезни

Предварително опакованите салати са храни, които обикновено купуваме в супермаркетите. И смятаме, че са полезни.

Въпреки, че са приготвени със зеленчукова основа, понякога те са с ниско съдържание на хранителна стойност.

Също така е обичайно тези салати да се замразяват в продължение на няколко седмици. Това означава, че храната не е прясна. Това също е знак, че са използвани консерванти.

Ако това не е достатъчно, по-голяма част от тези салати се продават с дресинг с високо съдържание на сол, подсладители и консерванти.

Най-добрият вариант е да ги приготвите сами. Това не само ще спести пари, но и ще отслабнете.

2. Търговски смутита

Не всички смутита са еднакви. Понякога мислим, че те са здравословна храна. Когато нещо е означено като смути, това не означава непременно, че е полезно.

Търговските смутита обикновено съдържат:

Много е по-евтино и по-лесно да приготвите свои смутита сутрин. По този начин със сигурност ще използвате пресни плодове и зеленчуци, които са в сезон.

Също така ще имате контрол върху порциите през цялото време.

3. Микс сушени плодове

Микс сушени плодове обикновено имат много консерванти

Със сигурност сте купували сушени плодове и ядки повече от веднъж. Те се продават в супермаркети или малки магазинчета. И ние ги купуваме, защото мислим, че са полезни.

Ако купувате сушени плодови смеси в големи количества, трябва да знаете, че те обикновено имат:

  • Сулфити, които действат като консерванти
  • Съдържат високо съдържание на мазнини
  • Стари семена
  • Прекалено много сол

Ако взимате тези плодове като лека закуска между храненията, изберете сухи семена или пресни плодове и зеленчуци.

4. Гранола и енергийни барове

Много търговски гранола и енергийни барове са с високо съдържание на фруктозен царевичен сироп, рафинирана захар и са с наситени и транс мазнини в техните съставки.

Много по-полезно е да приготвите сами у дома гранола. Опитайте няколко рецепти, докато не откриете любимите си.

5. Продукти с ниско съдържание на мазнини

Храните без мазнини, не гарантират загуба на тегло, което може би търсите. В действителност полезните мазнини дават усещане за ситост.

Въпреки това, трябва да бъдете много внимателни с тези храни, за които казват, че са без мазнини. Те ще ви дадат празни калории.

Най-доброто, което можете да направите, е да приготвите храна за себе си или да ядете биологични храни поне на 80%.

6. Замразен йогурт

Замразеният йогурт е най-измамното нещо на века. Много хора смятат, че като го ядат, те избират по-полезен вариант. В действителност това не е вярно.

Към него се добавя голямо количество рафинирана захар. Замразеният йогурт също има добавени изкуствени аромати.

Ако наистина искате по-добър вариант замразен йогурт, може да го приготвите у дома с натурално кисело мляко. Подправете го със стевия и добавете плодове.

7. “Полезни” напитки

Диетичните напитки или нещо подобно трябва да бъдат премахнати от списъка с предполагаемите полезни храни. Това е така, защото тези химически състави не са по-добри от пиенето на чаша газирана напитка.

Те обикновено са пълни със синтетични химически подсладители, които са свързани с рак. Старайте се да ги избягвате.

Вместо това пийте кокосова вода. Или просто пригответе инфузия от плодове.

8. Пълнозърнест хляб

Това е още една от храните, която според вас е полезна, но не е така. Етикетът на тези хлябове обикновено казва, че те са много полезни и можете да ги ядете всеки ден.

Реалността обаче е, че яденето му е същото като яденето на бял хляб.

Много хлябове, които са обозначени с думите “мляко” или “пшеница”, обикновено се приготвят с рафинирани зърна.

Поради това не получавате толкова много хранителни ползи от пълнозърнестите храни.

Уверете се, че винаги сте прочели съставките. Или още по-добре пригответе го сами с брашно без глутен. Не е трудно и ще ви хареса.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rippe JM., Angelopoulos TJ., Sugars, obesity, and cardiovascular disease: results from recent randomized control trials. Eur J Nutr, 2016. 55: 45-53.
  • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.