Плодовете, които намаляват подуването

Хапвайте по 5 всеки ден и ги редувайте, всички са полезни
Плодовете, които намаляват подуването

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Има храни, които увеличават запека, възпалението и газовете. Има обаче и други като плодовете, които намаляват подуването и ни помагат да се борим с тези проблеми.

В тази статия ще споделим най-добрите от тях за борба с подуването.

Добавете ги към вашата диета още днес!

Плодовете: съюзници срещу подуването

Плодовете намаляват подуването и помагат за отслабването

Обилните ястия, прекомерните въглехидрати, мазнини и леки закуски в различни часове на деня са само някои от нещата, които причиняват подуване.

Лошите хранителни навици идват наред с много усложнения. Те засягат както физическото състояние, така и здравето.

Освен подуване, газове или запек, те ще ви накарат да се чувствате “тежки“. Това е съпроводено с липсата на мотивация да правите каквото и да е. Това е и депресиращо, когато се опитвате да се облечете пред огледало.

Поради това винаги е важно да поддържате здравословна диета. Преди всичко тя трябва да бъде пълна с фибри, които да помагат на тялото да се отърве от отпадъците и мазнините.

Първото нещо, което трябва да промените, е неправилния избор на хранителни вещества.

След това трябва да прибавите още пресни и натурални храни.

Плодовете например имат отлични храносмилателни свойства, ниско съдържание на мазнини и са чудесни за хидратация. В същото време те осигуряват голямо количество фибри, които помагат на тялото да се отърве от токсините.

Магическият брой е 5 плода на ден. Например, добре е да консумирате ядете един за закуска, един преди обяд, един след обяд, един за следобедна закуска и един след вечеря.

Редуването на плодовете, които харесвате най-много, е чудесна идея. Също така е добра идея да избирате сезонни и местни плодове. Плодовете, които купувате, трябва да бъдат органични, ако е възможно, за да се радвате на по-добри хранителни свойства.

Кои са най-добрите плодове за борба с подуване на корема?

Кои плодове намаляват подуването

Всички плодове са полезни за борбата с този проблем!

Определено има някои видове, които са по-ефикасни от другите. Ако се борите с подуване, запек и газове, препоръчваме следните видове:

Цитрусов плод

Портокалите и грейпфрутите представляват 90% вода. Поради това те са идеални, ако искате да се отървете от течностите, които тялото задържа. Задържането на течности е естествена защита на тялото, за да предотвратите дехидратацията.

Цитрусовата храна изхвърля натрия, който приемаме, докато се храним.

Лимонът е диуретик и естествено слабително, ако го смесвате с хладка вода и го пиете за закуска. Също така, може да го добавите към храната като домашен дресинг. Това е много по-здравословно от майонезата и подобни подправки.

Диня, праскови и пъпеш

Дини и пъпеши намаляват подуването

Динята е друг плод, пълен с вода. Тя помага да се отървете от задържането на вода в корема.

В тази група от естествени диуретици също откриваме праскови и пъпеши. Всички те помагат да се отървем от задържането на вода и натрий. В резултат на това те намаляват подуването и възпалението.

Авокадо

Много често подуването на корема се дължи на невъзможността да се смилат добре определени храни. Това обаче може да се дължи на непоносимост към определени видове.

Ако по някаква причина стомашните ензими не могат да вършат добре работата си, мазнините и въглехидратите отнемат повече време. Това предизвиква възпаление и отделяне на газове.

Авокадото съдържа ензим, наречен липаза. Този ензим има способността да разгражда мазнините. Също така, авокадото ни дава много калий, който помага да се отървем от водата в стомаха.

Ананас

Ананасът се състои от 85% вода. Също така съдържа храносмилателен ензим, наречен бромелаин. Този пептид разгражда протеините, налични в стомаха.

Векове наред този плод се използва в Латинска Америка за лечение на нарушено храносмилане. И тъй като той е засищащ, ви помага да не ядете в неподходящо за деня време.

Ябълките намаляват подуването

Богати както на вода, така и на пектин, ябълките дават на тялото няколко предимства. Тези ползи включват премахване на задържана вода, намаляване на подуването и засищане.

Нещо повече, ябълките могат да “стопят” мазнините, да увеличат производството на урина и да детоксикират тялото.

Ябълките също съдържат много фибри и аминокиселини. Те засищат и подобряват храносмилането.

Ако това не е достатъчно, това е плод, който предотвратява кариесите и избелва зъбите. Той дори предотвратява сърдечните заболявания! Това е така, защото почиства мазнините (холестерола) от кръвта.

Препоръчваме да ядете ябълките с обелката (след доброто им измиване), за да се възползвате напълно от тези предимства.

Нар

Нар и други плодове, които намаляват подуването

Както сокът, така и семената на този плод, намаляват подуването и подпомагат отслабването.

Яденето на нар всеки ден за един месец ще помогне да загубите мазнини в стомаха. Това важи особено за жените с наднормено тегло, които преминават през менопауза.

Ягодите намаляват подуването

Това е вкусен плод, който съчетава перфектното количество сладост и киселинност. Голям източник на фибри и вода, ягодите са идеални за контролиране на теглото и храносмилането.

Броят на калориите, които съдържат, е почти нула (за да ги задържим по този начин трябва да ги ядем без захар!). В допълнение те също така действат като мощен диуретик и почистват тялото.

Киви

И накрая, този плод осигурява голямо количество витамин С. Това ще помогне да се отървете от до една трета от мазнините, съдържащи се в тялото.

Също така този плод стимулира вещество, наречено карнитин. Той превръща мазните в енергия, като ги изгаря.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Seo AY, Kim N, Oh DH. Abdominal bloating: pathophysiology and treatment. J Neurogastroenterol Motil. 2013;19(4):433–453. doi:10.5056/jnm.2013.19.4.433
  • Foley A, Burgell R, Barrett JS, Gibson PR. Management Strategies for Abdominal Bloating and Distension. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2014;10(9):561–571.
  • Lacy BE, Gabbard SL, Crowell MD. Pathophysiology, evaluation, and treatment of bloating: hope, hype, or hot air?. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2011;7(11):729–739.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.