7 храни,вредни след изтичане на срока им на годност

Знаете ли, че някои храни са особено опасни, ако се консумират след срока им на годност? Открийте в тази статия кои са те!
7 храни,вредни след изтичане на срока им на годност
Eliana Delgado Villanueva

Прегледано и одобрено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

В опитите си да намалят разхищаването на храна много експерти съветват да се използват някои продукти, които независимо от изтичащия си срок на годност, са все още годни за консумация.

Това обаче не е приложимо за всички хранителни групи. Всъщност някои храни могат да бъдат вредни, когато се консумират след изтичане на срока им на годност.

Проблемът е, че тези продукти се развалят по-лесно. Поради тази причина те са склонни да се заразяват с различен тип бактерии и токсини, засягащи здравето ни.

Затова е важно да започнете да четете етикетите преди да употребявате определени продукти. Необходимо е също да знаете кои видове храна не бива да се консумират, когато срокът им на годност е изтекъл.

В тази статия искаме да споделим в детайли 7-те основни типа храна, които не трябва да ядете след изтичането на срока им, за да сте предпазливи следващия път, когато ги приготвяте.

Открийте по-долу кои са те!

1. Не консумирайте меки сирена след изтичане срока на годност

Меки сирена след срока на годност

За разлика от твърдите сирена, които могат да се запазят годни за дълго време дори и след изтичане на срока им, структурата на меките сирена ги прави опасни, когато достигнат датата на преминаване на трайността си.

Тази разновидност сирена е предразположена към развитието на вредни бактерии като Листерия моноцитогенис, която може да доведе до храносмилателни проблеми и нежелани реакции на имунната система.

2. Кайма

Трябва да имате предвид стриктните стандарти за хигиена и безопасност, когато стане дума за консумацията на месо. Важно е обаче да вземете под внимание, че мляното месо е много по-податливо на заразяване с вредни бактерии, като например Ешерихия коли.

Това се дължи на факта, че каймата осигурява по-благоприятна среда за развитието на тези микроорганизми и по този начин улеснява тяхното разрастване.

След изтичане на срока на годност на месото съществува голяма вероятност то да бъде заразено с:

Тези бактерии освобождават опасни токсини в чревния тракт. С течение на времето това засяга функциите му в храносмилателния процес.

3. Пресни горски плодове

Горски плодове след срока на годност

Една от причините да се препоръчва замразяването на горски плодове преди да узреят е, че когато започнат да се развалят, на повърхността им се развива бактерия, наречена Циклоспора. Ако се заразите с този тип бактерия, ще изпитате дискомфортни симптоми като гадене, подуване на корема и спазми.

4. Колбаси и обработени меса – не ги докосвайте, ако са с изтекъл срок на годност

Колбасите съдържат химикали, които им придават свеж вид независимо дали са пресни или не.

Когато срокът им изтече обаче, структурата им започва да се разваля. Това увеличава вероятността да се заразят с бактерии като Листерия и Ешерихия коли.

Като основно правило ви препоръчваме да консумирате тези храни в рамките на първата седмица след отварянето им.

5. Сурови яйца

Сурови яйца след срока на годност

В продължение на много десетилетия се наблюдават милиони случаи на хранително отравяне и инфекции, дължащи се на неправилната консумация на сурови и негодни яйца.

Яйцата са вкусен и необходим продукт за всяка диета. От съществено значение е обаче да ги съхранявате правилно и да ги приготвяте по безопасен начин винаги преди изтичане на срока им на годност.

Също така трябва да бъдете внимателни с храните, съдържащи яйца:

Сред главните проблеми, породени от консумацията на яйца с изтекъл срок, са чревните инфекции, причинени от Салмонела.

6. Скариди

Скаридите променят структурата си след изтичане на срока на годност. С течение на времето те се превръщат в отправна точка за развитието на болестотворни бактерии и микроби.

Трябва да консумирате този богат на хранителни вещества продукт при първа възможност след закупуването му.

Също така трябва да приготвяте скаридите в хигиенична среда, далеч от други храни, които могат да причинят кръстосано замърсяване.

7. Пилето не се препоръчва за консумация, ако е с изтекъл срок на годност

Пилето е добър избор за вечеря

Пилето е сред крехките меса, които се препоръчват за осигуряването на аминокиселини и сложни въглехидрати на тялото. 

Когато е сурово обаче, трябва да го обработвате внимателно върху чиста повърхност, далеч от бактерии.

Неправилното му приготвяне или консумирането му след изтичане на срока на годност може да доведе до сериозни чревни инфекции, причинени от Ешерихия коли или Салмонела.

След като знаете кои са храните, които трябва да изхвърлите след изтичането на срока им, опитайте се да си купувате само толкова количество, колкото ви е необходимо, и консумирайте преди да премине трайността им.

Също така, опитайте се да ги обработвате и съхранявате по възможно най-добрия начин, за да предотвратите заразяването им с вредни патогени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN). ¿Sabes la diferencia entre la fecha de consumo preferente y la fecha de caducidad? Febrero 2022.
 • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN). Las fechas de consumo preferente y de caducidad en los envases de alimentos.
 • Centers for Disease Control and Prevention. Foods than can cause food poisoning. Febrero 2022.
 • European Food Safety Authority (EFSA). Scientific opinion on the public health risks of table eggs due to deterioration and development of pathogens. Julio 2014.
 • Food Standard Agency. Best before and use-by dates. Marzo 2021. United Kingdom Government.
 • García-Hernández, Ana Ma, et al. “Bacteriemias por Escherichia coli productor de betalactamasas de espectro extendido (BLEE): significación clínica y perspectivas actuales.” Revista española de quimioterapia 24.2 (2011).
 • Gravely M. Before you toss food, wait. Check it out! U. S. Department of Agriculture. Octubre 2022.
 • Mayo Clinic. Infección por listeria. Febrero 2022.
 • Parra, Miguel, Johny Durango, and Salim Máttar. “Microbiología, patogénesis, epidemiología, clínica y diagnóstico de las infecciones producidas por Salmonella.” Revista MVZ Córdoba7.2 (2002): 187-200.
 • Rivero, Mariana A., et al. “Escherichia coli enterohemorrágica y síndrome urémico hemolítico en Argentina.” Medicina (Buenos Aires) 64.4 (2004): 352-356.
 • U. S. Department of Agriculture. Before you toss food, wait. Check it out!

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.