7 храни,вредни след изтичане на срока им на годност

Знаете ли, че някои храни са особено опасни, ако се консумират след срока им на годност? Открийте в тази статия кои са те!
7 храни,вредни след изтичане на срока им на годност

Последна актуализация: 13 март, 2019

В опитите си да намалят разхищаването на храна много експерти съветват да се използват някои продукти, които независимо от изтичащия си срок на годност, са все още годни за консумация.

Това обаче не е приложимо за всички хранителни групи. Всъщност някои храни могат да бъдат вредни, когато се консумират след изтичане на срока им на годност.

Проблемът е, че тези продукти се развалят по-лесно. Поради тази причина те са склонни да се заразяват с различен тип бактерии и токсини, засягащи здравето ни.

Затова е важно да започнете да четете етикетите преди да употребявате определени продукти. Необходимо е също да знаете кои видове храна не бива да се консумират, когато срокът им на годност е изтекъл.

В тази статия искаме да споделим в детайли 7-те основни типа храна, които не трябва да ядете след изтичането на срока им, за да сте предпазливи следващия път, когато ги приготвяте.

Открийте по-долу кои са те!

1. Не консумирайте меки сирена след изтичане срока на годност

Меки сирена след срока на годност

За разлика от твърдите сирена, които могат да се запазят годни за дълго време дори и след изтичане на срока им, структурата на меките сирена ги прави опасни, когато достигнат датата на преминаване на трайността си.

Тази разновидност сирена е предразположена към развитието на вредни бактерии като Листерия моноцитогенис, която може да доведе до храносмилателни проблеми и нежелани реакции на имунната система.

2. Кайма

Трябва да имате предвид стриктните стандарти за хигиена и безопасност, когато стане дума за консумацията на месо. Важно е обаче да вземете под внимание, че мляното месо е много по-податливо на заразяване с вредни бактерии, като например Ешерихия коли.

Това се дължи на факта, че каймата осигурява по-благоприятна среда за развитието на тези микроорганизми и по този начин улеснява тяхното разрастване.

След изтичане на срока на годност на месото съществува голяма вероятност то да бъде заразено с:

  • Ешерихия коли
  • Салмонела
  • Листерия моноцитогенис
  • Стафилококи ауреус

Тези бактерии освобождават опасни токсини в чревния тракт. С течение на времето това засяга функциите му в храносмилателния процес.

3. Пресни горски плодове

Горски плодове след срока на годност

Една от причините да се препоръчва замразяването на горски плодове преди да узреят е, че когато започнат да се развалят, на повърхността им се развива бактерия, наречена Циклоспора. Ако се заразите с този тип бактерия, ще изпитате дискомфортни симптоми като гадене, подуване на корема и спазми.

4. Колбаси и обработени меса – не ги докосвайте, ако са с изтекъл срок на годност

Колбасите съдържат химикали, които им придават свеж вид независимо дали са пресни или не.

Когато срокът им изтече обаче, структурата им започва да се разваля. Това увеличава вероятността да се заразят с бактерии като Листерия и Ешерихия коли.

Като основно правило ви препоръчваме да консумирате тези храни в рамките на първата седмица след отварянето им.

5. Сурови яйца

Сурови яйца след срока на годност

В продължение на много десетилетия се наблюдават милиони случаи на хранително отравяне и инфекции, дължащи се на неправилната консумация на сурови и негодни яйца.

Яйцата са вкусен и необходим продукт за всяка диета. От съществено значение е обаче да ги съхранявате правилно и да ги приготвяте по безопасен начин винаги преди изтичане на срока им на годност.

Също така трябва да бъдете внимателни с храните, съдържащи яйца:

Сред главните проблеми, породени от консумацията на яйца с изтекъл срок, са чревните инфекции, причинени от Салмонела.

6. Скариди

Скаридите променят структурата си след изтичане на срока на годност. С течение на времето те се превръщат в отправна точка за развитието на болестотворни бактерии и микроби.

Трябва да консумирате този богат на хранителни вещества продукт при първа възможност след закупуването му.

Също така трябва да приготвяте скаридите в хигиенична среда, далеч от други храни, които могат да причинят кръстосано замърсяване.

7. Пилето не се препоръчва за консумация, ако е с изтекъл срок на годност

Пилето е добър избор за вечеря

Пилето е сред крехките меса, които се препоръчват за осигуряването на аминокиселини и сложни въглехидрати на тялото. 

Когато е сурово обаче, трябва да го обработвате внимателно върху чиста повърхност, далеч от бактерии.

Неправилното му приготвяне или консумирането му след изтичане на срока на годност може да доведе до сериозни чревни инфекции, причинени от Ешерихия коли или Салмонела.

След като знаете кои са храните, които трябва да изхвърлите след изтичането на срока им, опитайте се да си купувате само толкова количество, колкото ви е необходимо, и консумирайте преди да премине трайността им.

Също така, опитайте се да ги обработвате и съхранявате по възможно най-добрия начин, за да предотвратите заразяването им с вредни патогени.

Може да ви заинтересува ...
6 опасни навика толкова вредни колкото пушенето
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
6 опасни навика толкова вредни колкото пушенето

Всички знаем, че пушенето е навик със сериозни последици за здравето ни. Но има и други не по-малко опасни неща, които правим ежедневно.