10 плодове и зеленчуци против задържане на течности

За да се справите със задържането на течности е важно да консумирате плодове с високо съдържание на вода, стимулиращи образуването на урина и изхвърлянето на отпадните вещества.
10 плодове и зеленчуци против задържане на течности
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Ако искате да се справите с проблема задържане на течности, начинът ви на хранене е изключително важен. Преди да решите да използвате медикаменти за целта, потърсете помощ от природата. Научете какви натурални средства против задържане на течности може да използвате.

Някои плодове и зеленчуци съдържат голямо количество вода, което помага при задържане на течности чрез изхвърлянето им  с урината. Научете повече от тази статия!

Как действат диуретичните храни?

Веществата, които притежават способността да повишават образуването на урина и по този начин да спомагат изхвърлянето на част от задържаната вода в организма, се наричат диуретици.

Те се препоръчват при хора страдащи от задържане на течности или едема.

Добрата новина е, че освен че ни помагат да изхвърлим задържаните течности тези храни стимулират действието на бъбреците. Тези органи филтрират кръвта и детоксикират организма.

Задържаните течности вредят на организма, тъй като повишават кръвното налягане и засягат здравето на сърцето ни. Можем да се възползваме от диуретичното действие на много плодове и зеленчуци против задържане на течности, без да е необходимо да приемате лекарства.

Плодове и зеленчуци против задържане на течности

Най-добрият диуретик без съмнение е водата. Сигурни сме, че сте чели и чували много пъти за значението на изпиването на поне 2 литра вода дневно.

Освен това за целта можем да приемаме и натурални напитки и подходящи храни. Как? Чрез натурални продукти като плодовете и зеленчуците.

Ако страдате от задържане на течности не се колебайте да включите тези храни в менюто си:

1.Ананас
ананас при задържане на течности

Този вкусен жълт плод съдържа много хранителни вещества, които не само спомагат изхвърлянето на задържаните течности, но и подобряват функционирането на черния дроб, сърцето и белите дробове.

 • Ананасът осигурява витамини (A, B6, B9, C и K) и минерали (натрий, калий, желязо, калций и магнезий).
 • Освен че е диуретик ананасът има и разхлабващо действие помагащо при запек. Без съмнение той пречиства и детоксикира организма.

Хапвайте по един резен ананас дневно – на закуска, предиобяд или като десерт.

2.Домати

 • Този плод, който ежедневно консумираме е много полезен против задържане на течности и ни осигурява голямо количество калий. Той спомага неутрализирането на действието на натрия (една от причините за едема).
 • Доматите съдържат и голямо количество витамин C улесняващ функционирането на бъбреците за повишаване на диурезата (образуването на урина). Освен това съдържат малко калории.

Трябва да ги консумирате сурови, за да се възползвате от всичките им качества.

3.Диня
динята помага при задържане на течности

 • Тя съдържа голямо количество вода.
 • Бедна е на калории, което я прави изключително подходяща при диети за отслабване. Тя притежава детоксикиращо действие и спомага отделянето на задържаните течности.
 • Динята съдържа много витамин A и калий.

Няма нищо по-освежаващо от резен диня през горещите летни дни.

4.Спанак

Той не само ни дава силата на Попай моряка. Този зеленолистен зеленчук е богат на магнезий, витамин B и притежава диуретично действие.

Същевременно спанакът ни осигурява необходимите ни фибри за стимулиране на чревния тракт и справяне със запека.

Яжте го суров под формата на салати, за да се възползвате от многобройните му качества.

5.Пъпеш
пъпешът помага при задържане на течности

Този плод също съдържа голямо количество вода и силно ви го препоръчваме против задържане на течности.

 • Той стимулира образуването и отделянето на урината, като по този начин пречиства организма от отпадните вещества и токсините.
 • Пъпешът почти не съдържа калории, а е много засищащ.
 • Освен това ви осигурява калий контролиращ баланса на течности в организма.

6.Артишок

Този зеленчук притежава пречистващо и диуретично действие, от което не трябва да се лишавате.

Артишокът може да бъде консумиран по различен начин, а най-хубавото е, че осигурява на организма калий, необходим за изхвърлянето на задържаните течности.

7.Ябълки
ябълки против задържане на течности

Отхапвайки сочна червена или зелена ябълка си даваме сметка за количеството течности, които съдържа този плод. Затова ябълките са толкова освежаващи през лятото.

Освен това притежават мощно пречистващо действие. Те съдържат фибри, подобряващи действието на чревния тракт и необходимите хранителни вещества за отделянето на задържаните течности чрез урината.

8.Авокадо

Богат на значително количество есенциални мастни киселини този плод замества майонезата и другите подобни продукти в менюто ни.

Освен това ни осигурява витамин С, магнезий и калий. Препоръчваме ви да включите авокадото в менюто си, ако страдате от задържани течности.

9.Грейпфрут
грейпфрут против задържане на течности

Всички цитрусови плодове съдържат голямо количество вода и са полезни на хората страдащи от едема. Освен това ни осигуряват витамин С, който често се оказва причината за задържане на течности.

Освен грейпфрут ви препоръчваме да ядете и портокали и мандарини по всяко време на деня. Най-добре е да правите това на закуска, за да осигурите на организма си всички тези полезни хранителни вещества.

10.Круши

Този плод притежава редица качества (като противовъзпалително, подобряващо храносмилането и диуретично действие).

 • Крушите спомагат пречистването на кръвта и ни осигуряват разтворими фибри, регулиращо действието на червата и понижаващи холестерола.
 • Освен това тези плодове съдържат много вода и витамин С.

Други плодове и зеленчуци, които ни помагат да се справим със задържаните течности са папаята, аспержите, бананите, магданозът, червеното грозде и целината.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.