9 билки и подправки, пречистващи кръвта

Пречистете кръвта си, като включите в диетата си детоксикиращи храни. Билките и подправките са бърз, лесен и ефективен вариант.
9 билки и подправки, пречистващи кръвта
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Днес ще ви запознам с 9 средства, пречистващи кръвта, които ще ви бъдат от полза.

Някога замисляли ли сте се колко е важно кръвта ви да е чиста?

Тя отговаря за преноса на елементи към клетките за извършване на следните задачи:

  • Респираторни: Пренася кислород и отделя въглеродния диоксид през белите дробове.
  • Имунни: Защитава тялото чрез белите кръвни телца и антителата в плазмата.
  • Отделителни: Събира отпадъчните и остатъчните вещества и ги премахва.
  • Пренос: Пренася протеини, мазнини, въглехидрати, хормони и т.н.
  • Регулаторни: Поддържа баланса на водата и йоните в тялото и регулира телесната температура.

Кръвта извършва всякакъв вид важни дейности и е необходимо да бъде поддържана чиста.

Натрупването на токсини може да се появи заради:

  • Недостатъчна физическа активност
  • Диета, богата на животински протеини
  • Липса на здравословна храна в менюто

Ако не отделяте време за пречистване на кръвта си, лошите ви навици могат да доведат до сериозни проблеми, дори и до инфаркт или рак.

По-долу ще си поговорим за билките и подправките, пречистващи кръвта ви по естествен и здравословен начин.

Натурални средства, пречистващи кръвта

1. Чесън

Чесън

Първата пречистваща подправка, която ще ви предложим, е чесънът. Той спомага за предотвратяването на хипертонията и лошото кръвообращение, тъй като намалява нивата на лошия холестерол (LDL) в кръвта.

Чесънът предпазва артериите, особено аортата, коронарните артерии и церебралните артерии, като позволява на кръвта да преминава необезпокоявана в органите.

Той е богат и на серни съединения (алицин). Те са необходими за премахването на токсините от кръвта, като същевременно подпомагат елиминирането на вредни микроорганизми от червата.

Може да увеличите консумацията си на чесън като изяждате по две скилидки чесън сутрин или просто като го включите в диетата си.

2. Глухарче

Глухарчето съдържа голямо количество антиоксиданти и множество хранителни вещества, които пречистват храносмилателния тракт от токсини.

То спомага също и за лечението на чернодробни заболявания и за премахването на токсините от кръвта.

Глухарчето расте свободно край полетата и градините и притежава отличителни жълти цветове и назъбени листа.

Най-лесният начин за консумирането му е под формата на чай чрез варене на листата и изпиването на течността от тях като при всеки друг чай.

Можете също да пиете този чай като заместител на кофеина. Наслаждавайте се на максимум 3 чаши дневно.

3. Куркума

Това растение произхожда от Индия и е добре познато и често употребявано от векове. Макар че обикновено се използва заради вкусовите си качества, куркумата притежава също и множество лечебни свойства, за които си заслужава да разберете.

Едно от главните й качества е силата й да се бори с рака. Също така тя спомага да се възстановят уврежданията на ДНК и да се облекчат хроничните възпаления.

Освен това куркумата е противовъзпалително средство допринася за превенцията на сърдечни заболявания и кръвни съсиреци.

Също така тя пречи на плаката да се натрупва в артериите и намалява лошия холестерол (LDL).

4. Босилек

Босилекът притежава пречистващи кръвта свойства.

Босилекът съдейства на черния дроб и бъбреците да премахнат натрупаните в тялото токсини. Това предпазва от храносмилателни проблеми и инфекции.

Освен това той действа като диуретик за елиминирането на всички токсини, които може да се крият в кръвта.

5. Кориандър

Кориандърът има пречистващи кръвта свойства. Тя помага конкретно за премахването на живака и други вредни минерали от кръвта.

Наличието на прекомерно количество живак в кръвта е много по-често срещан проблем, отколкото предполагате. Все пак той може да се срещне навсякъде, от зъбните пломби до някои определени видове риба, ако се прекали с тях.

6. Магарешки бодил

Семената на магарешкия бодил са известни в медицинските среди с флавоноидите в тях. Те спомагат да се възстановят увредените клетки и да се предпазят новите клетки.

Те също така стимулират производството на ензими, които са жизненоважни за процесите на превръщане на токсините в разтворими вещества, с цел елиминирането им от тялото.

7. Коприва

Коприва

Листата от коприва са полезни за пречистването на кръвта поради активните вещества в тях, като например хистамин и мравчена киселина.

Копривата е и хемостатик, което означава, че тя притежава способността да спира кръвоизливи и маточни кръвотечения.

Освен това тя спомага за контролирането на хемофилията, дисменореята, хемоптизиса и други смущения, свързани с менопаузата.

Ако искате да се справите с тези проблеми, консумирайте по една супена лъжица пресен сок от коприва. Ако ви тече кръв от носа, потопете в сока парченце памук или кърпичка и сложете в носа.

8. Нийм

Антиоксидантите в нийм (Azadirachta indica) премахват токсините, свободните радикали и бактериите от черния дроб и кръвта.

Пийте чай от нийм веднъж дневно. Ако вкусът е твърде горчив за вас, можете да добавите мед.

9. Кукувича прежда

Кукувичата прежда е паразитно растение, което съдържа високи нива на флавоноиди. То притежава мощни детоксикиращи свойства и подпомага за премахването на излишните токсини от черния дроб.

Кукувичата прежда е много ефективна и има пречистващи кръвта способности, благодарение на микроорганизмите в нея. Освен това тя допринася за поддържането на здрава кожа.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.