Рискове през първия триместър: Защо много жени чакат 3 месеца, за да обявят бременността си?

Преди да съобщите новината за бременността си е важно да имате предвид възможните рискове на първия триместър. Ето какво трябва да знаете.
Рискове през първия триместър: Защо много жени чакат 3 месеца, за да обявят бременността си?

Последна актуализация: 24 май, 2024

Ранната бременност е вълнуващо време, но може да бъде и време, изпълнено с несигурност и тревоги. Може би се чудите защо много жени чакат три месеца, за да обявят бременността си. Отговорът се крие в рисковете, свързани с първия триместър.

През този период женското тяло претърпява редица хормонални промени, които могат да окажат значително влияние върху здравето както на майката, така и на плода. В тази статия ще ви предоставим информация за рисковете от първия триместър на бременността и ще ви предложим съвети как да ги предотвратите.

Бебето е на път! Разберете всичко за първия триместър

Според Johns Hopkins Medicine, когато ембрионът се имплантира в стената на матката, възникват следните процеси на образуване на тъкан:

 • Амниотичният мехур обгражда плода, за да го предпази от нараняване и да регулира температурата му. Съдържа амниотичната течност.
 • Плацента: Това е плосък орган с форма на пай. Той е прикрепен към стената на матката чрез власинки – кръвоносните съдове на плода се свързват с него, за да обменят хранителни вещества.
 • Пъпната връв свързва плода с плацентата. Съдържа две артерии и вена, които пренасят кислород и хранителни вещества.

Въпреки че много външни промени не са видими, плодът преживява период на бърз растеж и развитие. През първия триместър се формират всичките му органи и системи, затова е важно да се грижите за здравето си и да избягвате алкохола, наркотиците и някои лекарства.

Смятаме, че може да ви хареса да прочетете и тази статия: Флебит по време на бременност: Симптоми и лечение

Чести симптоми на първия триместър

Първият триместър има физически и емоционални промени. Докато тялото на майката се адаптира към растящия живот в нея, нормално е да изпитате редица очевидни признаци.

Въпреки че има данни за жени, преживели бременност без симптоми, повечето чувстват следното:

 • Гадене и повръщане
 • Нежни и подути гърди
 • Умора, сънливост и липса на енергия
 • Промени в настроението
 • По-често уриниране
 • Отвращение към определени храни и миризми

Защо да чакате 3 месеца, за да обявите бременност?

Дори ако всичко върви добре през първите няколко седмици, растящият плод все още е много уязвим. Всяко усложнение може да повлияе на нормалното развитие на бебето.

През първия триместър на бременността има един риск, който е често срещан: спонтанен аборт. Според International Journal of Maternal Fetal Health 15% от бременностите стигат до тази ситуация и 1% от жените ще имат повтарящи се аборти. Данните се потвърждават от проучване, публикувано в Multimed, което съобщава, че 1 от всеки 5 признати бременности завършва със спонтанен аборт.

Няколко фактора могат да допринесат за спонтанен аборт:

 • Маточни
 • Генетични
 • Инфекциозни
 • Ендокринни
 • Екологични
 • Имунни

Както се предполага от изследване на Peruvian Journal of Gynecology and Obstetrics предполага, че числови или структурни дефекти на хромозомите са включени в повече от 50% от спонтанните аборти. Следователно хромозомният фактор би бил основният идентифициран произход. Това са генетични изменения, които не се предават по наследство, но възникват, когато клетките на плода се размножават.

Въпреки това, има случаи, когато конкретна причина не може да бъде определена.

Рискът от спонтанен аборт е значително намален след 12 гестационна седмица. И затова много жени чакат до третия месец, за да обявят бременността си.

Извънматочна бременност

Извънматочната бременност е друг потенциален риск от първия триместър, който може да бъде животозастрашаващ за майката. Това се случва, когато оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката, обикновено в една от фалопиевите тръби.

Тъй като расте през първите няколко седмици, може да причини кървене и силна коремна болка. Ако не се лекува навреме, причинява значително вътрешно кървене.

Въпреки че разпространението му е около 1% до 2% от всички бременности и това изглежда малко, трябва да се има предвид. Трябва да се потърси незабавна медицинска помощ, ако се появи някой от неговите симптоми.

Харесва ли ви тази статия? Може също да искате да прочетете: Възможни психологически и емоционални промени по време на бременност

Рисковите фактори, свързани с първия триместър

Сред другите рискови фактори, които трябва да имате предвид през първия триместър, събрахме следното:

 • Hyperemesis gravidarum: Повечето майки изпитват сутрешно гадене през първия триместър. Въпреки това, в случай на съобщаване на други свързани симптоми, като неконтролирано повръщане, тежка дехидратация и загуба на повече от 5% от телесното тегло, трябва да бъде уведомен здравен специалист, според Revista Nutrición Hospitalaria.
 • Вагинално кървене се появява при 20% до 40% от бременните жени през първия триместър, според публикация на Australian Family Physician. Наличието му изисква медицинска помощ.
 • Силна коремна болка: В случай, че стане непоносима и интензивна или продължи много часове, трябва да се потърси специалист, за да се установи причината.

Рисковете за бременните жени през първия триместър също зависят от всички основни здравословни проблеми, които може да имат. Например високо кръвно налягане, бъбречно заболяване, анемия и тиреотоксикоза.

Възрастта също влияе върху възможността от усложнения. След 35-годишна възраст рискът от неизносване на бременността до термина се увеличава.

Въз основа на горните причини е обичайно жените да чакат 3 месеца, за да обявят бременността. В този момент рисковете ще са намалели значително и те могат да бъдат по-уверени, че бременността им е на път.

Възможно ли е да се предотвратят рисковете през първите 12 седмици?

Въпреки че не е възможно напълно да елиминирате рисковете от първия триместър на бременността, има някои мерки, които можете да предприемете, за да ги намалите, като например следните:

 • Избягвайте интензивна физическа активност: Въпреки че няма убедителни доказателства, според научните изследвания е за предпочитане да изберете по-нежни упражнения.
 • Контролирайте стреса: За да постигнете това, се препоръчват медитация, йога или упражнения за внимание. Адекватната почивка през нощта също е от ключово значение.
 • Хранете се здравословно: Храненето е важно по време на бременност. Консултирайте се с диетолог, за да създадете план, съобразен с вашите нужди.
 • Вземете предписаната фолиева киселина: Вашият лекар ще предпише тази добавка, която предотвратява малформации в нервната система на бебето.

Всяка жена е различна и има право да реши кога да сподели новината за бременността си. Въпреки това, познаването на тези рискове е стъпка към възприемането на здравословни навици за намаляване на случаите на спонтанен аборт. Наблюдението от доверен акушер е още един инструмент, за да сте сигурни кога е най-подходящият момент да съобщите, че ще ставате родител.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.