Как безопасно да предизвикате повръщане

Понякога може да се наложи предизвикване на повръщане. Научете кога и как да го направите, за да избегнете усложнения.
Как безопасно да предизвикате повръщане
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 04 юли, 2023

Повръщането или емезисът е рефлексен феномен, при който тялото рязко и бурно изхвърля стомашното съдържание през устата. Понякога може да е необходимо да се предизвика повръщане, за да се облекчи дискомфортът или да се елиминира вредно вещество. В тази статия ще ви кажем как да повръщате лесно и безопасно.

Предизвикването на повръщане трябва да се извършва само при спешни случаи и никога не трябва да бъде редовна практика. Такива спешни случаи могат да бъдат в случай на поглъщане на токсична храна или проява на интензивен, неравномерен коремен дискомфорт. По същия начин е необходимо да отидете възможно най-скоро в медицински център за професионална оценка.

От друга страна, не е препоръчително да следвате стъпките за безопасно повръщане в случай на поглъщане на кисели, дразнещи или отровни течности. Тази ситуация може да влоши ситуацията, тъй като веществото ще се върне обратно през гърлото и устата.

Ако имате някакви притеснения, трябва да се консултирате с лекар или да посетите спешно отделение.

7 стъпки за лесно и безопасно повръщане

Да се накарате да повръщате може да бъде неприятно. Въпреки това е възможно да повръщате безопасно чрез стимулиране на рефлекса за повръщане.

Проучванията твърдят, че това е защитна реакция, която се задейства, когато дразнещ или външен стимул докосне основата на езика.

1. Намерете уединено място и си измийте ръцете

Когато се сблъскате с нуждата от повръщане, първото нещо, което трябва да направите, е да намерите лично пространство, без шум и странични наблюдатели. Повечето хора избират да отидат до тоалетната или да изберат гористи райони, ако са на открито. Въпреки това е препоръчително да предупредите някого да внимава.

След това трябва да измиете ръцете си, за да предотвратите замърсяване на гърлото с вредни микроорганизми. За да направите това, просто разтрийте пръстите и дланите си обилно с вода и антисептичен сапун.

Как да предизвикаме повръщане?
Повечето хора избират банята като място за спокойно повръщане.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: 11 естествени средства за лечение на световъртеж и гадене

2. Пригответе мястото за повръщане

Повръщането пред тоалетната обикновено е най-безопасният и лесен начин. В тази връзка трябва да се наведете пред тоалетната, като избягвате да натискате корема си. Ако сте на открито, торбичка или контейнер за еднократна употреба може да свърши работа.

Препоръчително е да премахнете всички аксесоари от ръцете си, които могат да се замърсят. Освен това хората с дълга коса трябва да я вържат с ластик, за да не я изцапат. Ако сте с приятел или член на семейството, можете да ги помолите да ви хванат косата.

3. Предизвикайте повръщане

Гаденето и повръщането са предупредителни знаци, които показват позивите на повръщане. Ако забележите тези симптоми, не трябва да се опитвате да ги задържате. Можете също така да помогнете на тялото си, като поставите пръст или лопатка в устата си и леко натиснете гърба на езика си.

Друга област, която може да бъде стимулирана за безопасно повръщане, е увулата. Това е малкото звънче, което виси от мекото небце в устата.

Обикновено човекът ще почувства запушване и внезапни контракции в стомаха и гърлото. След стимулиране 2 до 3 пъти ще настъпи изхвърляне на стомашно съдържимо.

4. Пийте много вода

Препоръчително е да пиете течност след повръщане, за да премахнете стомашния сок, който може да се залепи в устата и гърлото. Можете да изпиете 1 чаша вода малко по малко или да смучете кубче лед. Това действие ви позволява да възстановите част от течността, изгубена при повръщане, предотвратявайки усложнения от дехидратация.

5. Седнете или легнете и се отпуснете

В повечето случаи хората чувстват мускулна слабост, умора и отпадналост след повръщане. Така че е изключително важно да дадете на тялото няколко минути да се възстанови.

В този смисъл можете да си починете седнали 20 до 30 минути или легнали с възглавница на гърба, докато почувствате леко подобрение. През първия час не е препоръчително да лежите по корем или настрани.

6. Измийте зъбите си след 30 минути

Зъбите и венците обикновено са чувствителни след контакт с киселината на стомашното съдържание. В този смисъл е добре да изчакате 20 до 30 минути, преди да измиете зъбите си. За да премахнете неприятния вкус в устата, можете да правите гаргара с малки глътки вода.

7. Избягвайте хранене няколко часа

Подобно на останалата част от тялото ви, стомахът изисква време, за да се възстанови след повръщане. Ето защо жизненоважна стъпка към безопасното повръщане е да избягвате да ядете 1 до 2 часа след инцидента. Когато подновявате храненето, опитайте се да не ядете големи количества храна или ястия, богати на мазнини или захар.

Възможни усложнения при предизвикване на повръщане

Рисковете от предизвикване на повръщане са свързани с преминаването на стомашни сокове в дихателните пътища, загуба на течности и увреждане на стените на храносмилателния тракт. Аспирацията на повръщане може да доведе до асфиксия, когато се появи в достатъчно количество, както и до инфекция на респираторното дърво.

Проучванията твърдят, че аспирационната пневмония е резултат от преминаването на стомашно съдържимо в белите дробове, придружено от дразнене, възпаление и риск от бактериален растеж. От друга страна, непрекъснатото предизвикване на повръщане често води до дехидратация и загуба на основни електролити. Това усложнение е по-често при деца и възрастни хора.

Освен това, в случай на упорито повръщане, стомашното съдържимо може да причини лезии и изгаряния в хранопровода, гърлото и устата. Честа находка при това усложнение е повръщане на кръв или хематемеза.

Гадене в автомобил
По-сложно е повръщането на улицата или на открито.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Ахалазия на хранопровода: симптоми и лечение

Най-честите причини за повръщане

Неволното повръщане е често срещан симптом при много заболявания на храносмилателния тракт. Освен това може да бъде и резултат от системни състояния. Някои често срещани причини са следните:

 • Хепатит
 • Бременност
 • Апендицит
 • Пептична язва
 • Химиотерапия
 • Гастроентерит
 • Чревна непроходимост
 • Хранително отравяне
 • Морска болест
 • Хидроцефалия и менингит
 • Медикаменти като НСПВС и опиоидни аналгетици

В тези случаи характеристиките и цветът на повръщаното обикновено улесняват медицинската диагноза. Лечението на основната причина обикновено облекчава симптома. В някои случаи е необходимо прилагането на антиеметични лекарства като метоклопрамид или домперидон.

Никога не трябва да предизвиквате повръщане, освен ако не е абсолютно необходимо

Повръщането може лесно и безопасно да се предизвика, като следвате горните стъпки. Въпреки това, предизвикването на повръщане никога не трябва да се превръща в рутинен навик за облекчаване на преяждането. В случай, че имате нужда от повръщане поради тази причина, важно е да се консултирате с психолог.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.