Какво е йога? Всичко, което трябва да знаете за тази дисциплина

Йогата е базирана на концепциите за отпускане, медитация, дишане и физически пози за постигане на състояние на спокойствие и баланса на тялото и ума.
Какво е йога? Всичко, което трябва да знаете за тази дисциплина
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 25 май, 2023

Какво е йога? Йогата става все по-популярна сред хората, които търсят начин да се грижат за себе си, както отвътре, така и отвън. Йогата е традиционен метод за балансиране на тялото, ума и духа. Има обаче някои неща, които трябва да знаем, преди да започнем да практикуваме тази дисциплина.

Научете какво е йога, нейния произход и ползите, които може да ни донесе в тази статия. Освен това ще обясним защо йогата се е превърнала в начин на живот за много хора днес.

Какво е йога?

Думата йога идва от санскрит и значението й е съюз. Това е съюз, който се отнася до индивида и божествеността, без нужда от посредници. Древността на тази дисциплина не е известна със сигурност, но е много вероятно да е на повече от 5000 години.

Във всяка страна са се развили различни начин на практикуване и модалности. Разпространението й обаче беше прието от индуистките лидери само при едно условие: йога, извън Индия, не беше свързана с духовно или религиозно съдържание. По-скоро обикновено се основава на най-основните концепции за релаксация, дишане, медитация и физически пози.

Видове йога

С течение на времето йогата е извела и разширила различните начини за нейното разбиране и практикуване. Всеки от тях е фокусиран върху един от различните аспекти, които характеризират тази дисциплина и дори е комбиниран с други дейности.

В зависимост от модалността, можем да намерим по-активни или релаксиращи разновидности, някои, които изискват голяма гъвкавост или дори акробатика, или други, които се фокусират върху дишането, медитацията и състоянията преди сън. Важното е да сме наясно с целта, която искаме да постигнем, когато решаваме коя модалност ни интересува.

Ползите за здравето от йогата

Следните са основните ползи за здравето от йогата:

 • Подобрява нервните разстройства като стрес, тревожност или безсъние.
 • Йогата предотвратява напълняването и затлъстяването
 • Тонизира мускулатурата.
 • Подобрява здравето на ставите.
 • Предотвратява диабет и инсулинова резистентност.
 • Йогата намалява високото кръвно налягане.
 • Минимизира риска от коронарни и белодробни заболявания.
 • Подпомага добрата стойка и се бори с проблемите с гърба.
 • Йогата активира метаболизма.
 • Развива приятелство и социални взаимоотношения.

Кой може да я практикува

Тъй като ползите от йогата са толкова известни, силно се препоръчва да я практикувате на всяка възраст. Може би при децата обаче е за предпочитане да я представите като игра, в която те трябва да са тихи. И така, малко по малко, като пасивни зрители, те могат да наблюдават и да попиват спокойствието и тишината, които йога практиките предлагат.

Хората на средна възраст могат да я използват, за да забавят френетичното темпо на интензивния работен ден.

Също така е важно да споменем, че практикуването на йога в напреднала възраст може да помогне за решаване на физически проблеми. В допълнение, това е перфектна групова дейност за развитие на социално взаимодействие и предотвратяване на чувството за самота.

Какво е йога?
Медитация, йога, дълбоко дишане и внимание са техники, които помагат за отпускане на церебралната амигдала.

Какво е йога? Йогата е начин на живот

Произходът на йогата няма почти нищо общо с използването и адаптирането, което се прави днес с това изкуство. В действителност тя е създадена като духовна система за откриване на божествеността в себе си – тоест тя е много свещена. Въпреки това, днес се е опитала да запази известно чувство за интроспекция и вътрешно търсене.

Всъщност йогата може да се превърне в начин на живот и начин за разбиране на индивидуалността и нейната тясна връзка с Вселената. В този смисъл най-важното се познава чрез най-малкото. Цялото внимание трябва да бъде насочено към нас, за да открием истинската реалност на собственото си съществуване в тишината.

В този смисъл можем да разбираме йога и като търсене на щастие. Тази дисциплина ни приканва да се освободим от всичко ненужно, от натрупването на материални обекти до мисли или начини на действие, които не са здравословни.

Йогата предлага хармония и уважение на концепцията за индивида с всичко, което го заобикаля. Става дума за откриване и любов към собственото съзнание.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Tekur, P., Nagarathna, R., Chametcha, S., Hankey, A., & Nagendra, H. R. (2012). A comprehensive yoga programs improves pain, anxiety and depression in chronic low back pain patients more than exercise: An RCT. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2011.12.009
 • Rocha, K. K. F., Ribeiro, A. M., Rocha, K. C. F., Sousa, M. B. C., Albuquerque, F. S., Ribeiro, S., & Silva, R. H. (2012). Improvement in physiological and psychological parameters after 6months of yoga practice. Consciousness and Cognition. https://doi.org/10.1016/j.concog.2012.01.014
 • Garfinkel, M., & Schumacher, H. R. (2000). Yoga. Rheumatic Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0889-857X(05)70126-5

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.