Възможни психологически и емоционални промени по време на бременност

Въпреки че не всички бременни жени изпитват едни и същи емоционални и психологически промени, някои се наблюдават в повечето случаи. Искате ли да научите кои са те?
Възможни психологически и емоционални промени по време на бременност
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 24 февруари, 2023

Очакването на бебе е прекрасно преживяване. Ще настъпят промени, които напълно ще преобразят начина ви на живот. Но преди да дойде терминът на бременността, важно е да сте наясно с възможните психологически и емоционални промени по време на бременност, през които преминават много майки.

Притесненията, страховете и тревогите могат леко да помрачат щастието.

По време на процеса е важно партньорът и семейството да подкрепят майката. За да може тя правилно да управлява емоционалните и психологически промени. Помощта на специалист по психично здраве може да бъде положителна.

Виновникът е хормонален дисбаланс

Кралският колеж на акушерките обяснява, че високите нива на естроген и прогестерон предизвикват хормонален дисбаланс. Това може да промени настроението и да накара майката да се почувства ядосана или тъжна без видима причина.

Въпреки че е дискомфортно, честата проява на признаците през третия триместър е нормална. Емоционалните и психологически промени се дължат на поредица от трансформации в тялото, които са неизбежни. Но също така е вярно, че други фактори също ще повлияят на благосъстоянието на майката.

Психологически и емоционални промени по време на бременност

Въпреки че всяка жена може да има различни симптоми, обичайно е да изпитате някои от емоционалните и психологически промени, които сега ще обсъдим. Подредили сме ги по тримесечия, тъй като хормоналният дисбаланс не е същият в началото на бременността и близо до термина.

Емоционални промени по време на бременност.
Притеснението е логично при една бременна жена, но ако се превърне в хроничен стрес, това се отразява на развитието на плода.

Психологически и емоционални промени по време на бременност: Първи триместър: страховете

Първият триместър е решаващ момент. Американският колеж по акушерство и гинекология заявява, че ранната загуба на бременност е често срещана и се регистрира при 10% от потвърдените бременности. Тази възможност може да предизвика много страхове у майката.

През този триместър се извършват важни тестове, за да се установи дали бебето има някакво генетично заболяване или промени, които биха могли да доведат до някакъв синдром. Това е още една причина за безпокойство.

Второ тримесечие: промени в тялото

През втория триместър коремът започва да се вижда и тялото се променя. Хълбоците се разширяват, наддаването на тегло е нормално и умората се увеличава.

Въпреки че този триместър е доста стабилен, тъй като гаденето вече е изчезнало, е възможно да изпитвате известна любов-омраза към собственото си тяло.

Майката може да не се чувства комфортно в новата си форма на тялото и да се чувства неудобно да прави секс или да се тревожи за появата на стрии. Всичко това ще се отрази на настроението й.

Бременна жена.
Разбирането на очакваните промени в тялото е един от начините за намаляване на тревожността с течение на месеците.

Психологически и емоционални промени по време на бременност: Трети триместър: преобладава амбивалентността

Третият триместър е свързан с най-големите емоционални промени от цялата бременност. Майката изпитва амбивалентност, при която радостта от идването на раждането се смесва със страха от него (особено при раждащите за първи път). Умората, задържането на течности и безсънието също могат значително да повлияят на настроението.

В допълнение, безпокойството може да бъде предизвикано от безпокойство за всичко. Което ще е необходимо, когато тя е в болницата или когато водите й ще изтекат. Нормално е да имате страхове в този момент и те могат да бъдат смесени с вълнение. Молбата за помощ никога няма да навреди.

Не пропускайте и: 6 пози за забременяване

Психологическа терапия по време на бременност

Може да е важно да посетите психолог по време на бременност. За да можете да се насладите на това преживяване колкото е възможно повече. Без психологическите и емоционални промени по време на бременността да завладеят майката. В допълнение към всички решения, които вземате, едно от тях може да бъде посещение на психолог.

Въпреки това, няма нищо лошо в избора на терапевт, който е специализиран в психологическите и емоционални промени по време на бременност. Трябва да сте подготвени за трансформациите, които ще настъпят, за да направят връзката ви силна и солидна.

От началото до края бременността може да бъде вълшебна. Някои жени преминават през нея по-леко (с много малко симптоми) от други. Чувствата да видите бебето си да се появява на бял свят, да държи ръката ви и да се притиска към вас за защита, са необясними. Това е преживяване, което кара всички тези страхове и притеснения да изчезнат.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gavilán-Rodríguez, L., & García-Gavilán, E. A. (2019). Embarazo, parto y puerperio sin la matrona de atención primaria. Relato biográfico de una madre. Archivos de la Memoria.
  • Morales, D. M., Bullones, M. A., Monge, F. J. C., Abellán, I. C., Moure, M. A. M., & Puente, C. P. (2008). Influencia de los factores psicológicos en el embarazo, parto y puerperio. Un estudio longitudinal. NURE investigación: Revista Científica de enfermería, (37), 5.
  • Ramírez, D. L. C., Acosta, M. E. H., Figueroa, R. I. A., Estrada, I. H., & Pérez, J. A. F. (2019). Prevalencia de obesidad y ganancia de peso en mujeres embarazadas. Atención Familiar26(2), 43-47.
  • López, M. E. G., & Calva, E. A. (2007). Alteraciones psicológicas en la mujer con embarazo de alto riesgo. Psicología y Salud17(1), 53-61.
  • Ruiz Chamorro, T. (2017). Impacto psicológico en la mujer durante el embarazo, parto y puerperio. Una revisión de la literatura (Bachelor’s thesis).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.