Флебит по време на бременност: Симптоми и лечение

Какво знаете за въпросния флебит по време на бременност? Прочетете следващите редове.
Флебит по време на бременност: Симптоми и лечение
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 17 юни, 2023

Въпросният флебит по време на бременност е често срещан проблем. В много случаи има промени във вените на жените, когато те са на възраст между 20 и 25 години, но не са бременни. Но тъй като те не винаги са видими, понякога се откриват по време на бременност.

Въпросът е, че това състояние може да има сериозни последствия. Флебитът по време на бременност трябва да се лекува навреме, за да се предотвратят усложнения като тромбоза или дори белодробна емболия.

Какво е флебит?

Флебитът е възпаление на вените. Или по-точно на стените на вената.

Понякога това е свързано с образуването на съсирек в същата област. В такива случаи говорим за тромбофлебит.

Най-често този проблем възниква в краката, тъй като кръвообращението е от краката към сърцето. Продължителното обездвижване също е отключващ фактор.

Основните рискови фактори за развитие на това заболяване са бременността, напредналата възраст, употребата на контрацептиви и наднорменото тегло. Най-големият риск е да се образува тромб и да доведе до белодробна емболия.

Флебит по време на бременност

Флебитът по време на бременност е често срещан, поради факта, че самата бременност предизвиква по-голяма коагулация на кръвта. Освен това тялото на бременната жена произвежда повече тромбоцити. Това води до по-голям риск от образуване на кръвни съсиреци.

От друга страна, уголемяването на матката е фактор, който притиска венозното връщане и затруднява нормалната циркулация. Рискът от флебит по време на бременност е по-висок при майки, които имат нужда от почивка.

Разстройството може да бъде 2 вида:

 • Повърхностно: Ако се намира точно под кожата. Рядко е опасно.
 • Дълбоко: Ако се появи в по-дълбоки вени с по-голям диаметър. Това се счита за спешен медицински случай поради свързаната с това опасност. Известно е още като дълбока венозна тромбоза.
кръвен съсирек.
Съсиреците, които преминават през кръвта, се наричат емболи. Когато засегнат жизненоважни органи, те се нуждаят от спешна медицинска помощ.

Симптоми

Симптомите на флебит по време на бременност варират в зависимост от това дали състоянието е повърхностно или дълбоко. В случай на повърхностен флебит, основните признаци са следните:

 • Увеличаване на обема на вените, установено чрез палпация
 • Зачервяване на кожата (еритема)
 • Болка и топлина в областта
 • Треска

Ако флебитът по време на бременност е дълбок, симптомите са както следва:

 • Бледа или цианотична (синкава) кожа в засегнатата област
 • Подуване на крака (оток)
 • Тахикардия
 • Пулсираща болка
 • Треска

Много пъти флебитът по време на бременност не създава симптоми. По същия начин интензивността на тези симптоми не винаги позволява да се предвиди изходът от ситуацията.

Лечение на флебит по време на бременност

Основната цел на лечението на флебит по време на бременност е да се разтвори образувалият се съсирек и да се предотврати образуването на нов. Обикновено се инжектира хепарин с ниско молекулно тегло (LMWH). Други лекарства, като варфарин, трябва да се избягват при бременни жени.

Ако флебитът е повърхностен, обикновено се предписва ежедневна инжекция LMWH в продължение на 6 седмици. Ако е дълбок, лечението се удължава до 12 седмици или повече.

Нестероидните противовъзпалителни лекарства, като аспирин, са противопоказани. Те създават риск от кръвоизлив или малформации на плода.

Препоръчват се няколко последващи доплер ултразвука. Те почти винаги се извършват на всеки 15 дни, за да се наблюдава развитието. Освен това лекарят предписва компресионни чорапи тип 3.

Ако след прилагането на тези мерки се появят нови съсиреци, тогава ще е необходима операция. Това се състои в поставяне на филтър в долната празна вена, отвъд бъбречните съдове. Тази мярка предотвратява достигането на съсиреци до жизненоважни органи.

Доплерово изследване
Доплеровият ултразвук позволява цветна визуализация на кръвния поток в различни области на тялото.

Съвети и препоръки, които да следвате

Има някои прости мерки, които помагат за предотвратяване на флебит по време на бременност. Първият е да останете активни по време на бременност.

Ежедневна 20-минутна разходка или плуване е достатъчна.

Други подходящи мерки са следните:

 • Не носете равни обувки или обувки на висок ток. Препоръчително е обувките да са с ток от 4 сантиметра, за да се насърчи кръвообращението в прасеца.
 • Спете на лявата страна. Това помага за декомпресия на долната куха вена, което засяга всички вени в таза и краката.
 • Носете компресионни чорапи по време на дълги пътувания. Също така ставайте на всеки 2 часа, за да активирате циркулацията.

Флебитът по време на бременност не трябва да се приема лековато при раждане. Всъщност повечето тромби се развиват по време на следродовия период и рискът е най-висок в 6-та седмица.

Цезаровото сечение увеличава опасността.

Ако бременна жена почувства болка в крака, подобна на схващане, и тя не изчезва, особено ако има зачервяване, подуване или топлина, трябва незабавно да отиде на лекар. Флебитът по време на бременност е сериозно състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ortiz, P., Javier, J. J., & Carvalho, R. (2013). Patología del sistema venoso superficial. Tromboflebitis, cuando anticoagular. Revisión del tema. Revisión de protocolos de tratamientos. Biomedicina, 8(3), 16-23.
 • Gil, D. (2007). Embolia pulmonar. Rev. Méd. Clín. Condes, 103-109.
 • Minetti, A., Haberstich, R., Feugeas, O., & Langer, B. (2007). Accidentes tromboembólicos venosos y embarazo. EMC-Ginecología-Obstetricia, 43(4), 1-13.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.