Какво е заплашващ аборт и защо се случва?

Един заплашващ аборт е поредица от симптоми, които предупреждават, че бременността е изложена на риск. Ще обясним от какво се състои.
Какво е заплашващ аборт и защо се случва?
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2023

Заплашващ аборт, както подсказва името, е предупреждение, че може да настъпи спонтанен аборт по време на бременността. Спонтанният аборт се определя като прекъсване и преждевременно прекъсване на бременността.

Заплащващият аборт или спонтанен аборт обикновено се случва преди 20 гестационна седмица. Въпреки че в някои случаи може просто да остане инцидент и бременността да продължи при нормални условия, в много други случаи тя завършва като спонтанен аборт.

Ето защо е важно да разпознаете признаците и симптомите на този проблем. Така че в тази статия ще намерите всичко, което трябва да знаете за заплахата от спонтанен аборт.

Какво представлява един заплашващ аборт?

Заплашващият аборт е предупреждение. Както се обяснява в статия в Assisted Reproduction, тази заплаха предполага, че спонтанният аборт може да е неизбежен.

Спонтанният аборт възниква неволно. Тоест без никаква намеса, която да го провокира. За съжаление, това е доста често срещано явление.

Смята се, че се среща при 15% от всички бременности, според епидемиологичните данни .

Въпреки че в много случаи точната причина не е установена, известно е, че някои фактори увеличават риска от спонтанен аборт. Например възрастта. Колкото по-възрастна става една жена, толкова по-голяма е вероятността от спонтанен аборт.

Въпреки това, заплахата от спонтанен аборт не трябва непременно да завърши със спонтанен аборт като такъв. Това обаче е ситуация, на която трябва да се обърне спешно внимание, за да се опитаме да избегнем подобен резултат.

Какви са свързаните симптоми?

Болката в корема може да е симптом за заплашващ аборт.
Болка в корема, таза или долната част на гърба, заедно с вагинално кървене, са основните симптоми на заплашващ аборт.

Заплахата от спонтанен аборт се проявява с различни симптоми, които е важно да се идентифицират. Не винаги завършва със спонтанен аборт.

Както е обяснено в статия от Stat Pearls, най-честият симптом е вагиналното кървене. Може да бъде повече или по-малко тежко кървене, със или без съсиреци. Появява се преди 20 гестационна седмица.

В много случаи кървенето идва от хематоми вътре в матката. Тези хематоми могат да доведат до отделяне на плацентата от стените на матката. Според проучване от 2014 г. рискът е известен при бременности под 20 седмици, но след това хематомите не изглежда да влияят на резултатите от раждането.

Друг много често срещан признак е болката. Обикновено се появява в долната част на корема и наподобява менструални болки. Много жени също изпитват болка в долната част на гърба, която е придружена от иглички.

При заплаха от спонтанен аборт шийката на матката остава затворена и плодът е все още жив в матката. Тъй като се появява през първия триместър на бременността, типичните симптоми на бременността могат да бъдат смекчени или да изчезнат.

Заплахата от спонтанен аборт може да доведе до сериозни усложнения в допълнение към спонтанния аборт като такъв. Може да възникне анемия, ако кървенето е било обилно. Освен това се увеличава риска от инфекция при майката.

Причини за заплашващ аборт

Заплашващият аборт, както и спонтанният аборт, може да е породен от множество причини. Това е многофакторен проблем, който се влияе от различни аспекти.

Самият спонтанен аборт може да бъде причинен от фактори от майката, както и от промени в плацентата или плода.

Според Ръководството за MSD причините при майката включват аномалии на матката или шийката на матката. Например, една от най-важните е цервикалната недостатъчност. Това е състояние, когато шийката на матката не успява да остане затворена и се разширява в ранните етапи на бременността.

Може също да се дължи на полипи, белези или миоми в маточната кухина. Майките, страдащи от хронични патологии, като захарен диабет, артериална хипертония или заболявания на щитовидната жлеза, са по-застрашени от спонтанен аборт.

По същия начин, антифосфолипидният синдром се счита за друга от най-честите причини за спонтанен аборт. Особено при повтарящи се спонтанни аборти след 10-та седмица от бременността.

Други причини за заплаха от спонтанен аборт са следните:

  • Хромозомни аномалии на плода. Приблизително 80% от спонтанните аборти през първите седмици се дължат на анеуплоидия.
  • Нарушения на плацентата, като неадекватна имплантация.
  • Анатомични малформации на плода.

Рискови групи и рискови фактори

Един от факторите, повишаващ риска от настъпване на заплашващ аборт, вече бе споменат по-горе: напредналата възраст на майката, тъй като след определена възраст рискът от аборт значително се увеличава.

В допълнение, всяка травма, възникваща в или близо до утробата, също може да играе роля. Същото важи и за инфекции, стрес или дори някои медицински лечения, които се предписват на бременната жена.

Как се диагностицира заплашващ аборт?

Ехографски преглед за установяване на бременност
С помощта на ултразвук е възможно да се определи дали ембрионът или плодът са все още живи след заплахата от спонтанен аборт.

Заплахата от спонтанен аборт обикновено е доста очевидна, тъй като един от основните симптоми е вагиналното кървене. Въпреки това е важно да се извършат серия от допълнителни тестове, за да се провери състоянието на плода и състоянието на бременността.

Първото нещо е ултразвук. Може да се направи абдоминално или трансвагинално.

Това изследване се използва, за да се провери дали бебето е все още стабилно, тъй като може да се определи сърдечният ритъм и неговата позиция. По същия начин обикновено се извършва обстоен преглед на майката и вагинален преглед.

От друга страна, в повечето случаи е необходим кръвен тест. Този тест измерва нивата на хормона човешки хорионгонадотропин. Това е вещество, което се увеличава в началото на бременността и индиректно сигнализира, ако остане повишено в кръвта, че бременността продължава.

Изследванията могат също да проверят за анемия или активна инфекция. Може да бъде допълнен от тест за благосъстоянието на плода при по-напреднала бременност.

Има ли лечение?

Заплахата от аборт е сложна ситуация. Няма специфично лечение като такова.

В случаите, когато не настъпи спонтанен аборт, обикновено се препоръчват редица действия, за да се предотврати повторната му поява. Основната идея е поддържане на здравословен начин на живот, с разнообразно и пълноценно хранене. Препоръчително е да не се консумират колбаси и непреработени месни храни, тъй като те увеличават вероятността от някои инфекции (като листериоза).

По същия начин майката трябва да се опита да си почине и да няма сексуални отношения. В допълнение, вещества като алкохол и тютюн трябва да бъдат напълно спрени, ако преди това не са били премахнати от ежедневието. Същото важи и за лекарствата; не трябва да се приема нищо, което не е предписано от лекар.

Както обяснява прегледът на Cochrane, в някои случаи се прилага прогестерон по време на заплашващ аборт. Това е противоречиво лечение, тъй като неговата ефикасност все още не е напълно доказана.

Въпреки това, може да бъде полезно при жени, които имат повтарящи се аборти в медицинската си история.

Съвети за здравословна бременност

За да се опитате да предотвратите заплашващ аборт или спонтанен аборт, трябва да се насърчават оптимални условия за бременност. Повечето случаи на спонтанен аборт обаче не могат да бъдат предотвратени.

Това, което можете да направите, е да действате спрямо променливи рискови фактори. Например, можете да избягвате консумацията на алкохол, кофеинови напитки и тютюн.

Освен това, преди да забременеете, в идеалния случай заболяванията ви трябва да бъдат добре контролирани. В случай на жени, живеещи с диабет, високо кръвно налягане или затлъстяване, е важно да се обърне внимание на тези състояния преди бременността.

Пренаталната консултация е много важна. Ще бъдат проведени поредица от изследвания и ще бъдат дадени съвети как да посрещнем бременността.

Въпреки че много случаи на заплашващ аборт или спонтанен аборт завършват със загуба на плода, това не винаги е така. Това обаче е предупредителен знак. Ето защо е важно да отидете на лекар възможно най-скоро и да следвате всичките му препоръки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.