Кортикостероидни лекарства: какви са те?

Има голямо разнообразие сред приложенията на различните кортикостероидни лекарства поради броя на физиологичните процеси, които могат да повлияят.
Кортикостероидни лекарства: какви са те?
Sergio Alonso Castrillejo

Прегледано и одобрено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Всички кортикостероидни лекарства са с мощно действие. Затова винаги трябва да ги приемате под лекарски контрол?  Не можете и не трябва да получавате този вид лекарства без рецепта.

Какви са те?

Тези лекарства включват различни хормони, които принадлежат към групата на стероидите, произведени от кората на надбъбречните жлези. Кортикостероидите участват в голямо разнообразие от физиологични механизми, включително следното:

 • Възпалителни процеси
 • Имунна система
 • Метаболизъм 

Съществуват изкуствено синтезирани кортикостероидни лекарства за определени терапевтични цели, като лечение на болестта на Крон, а също и за болки в ставите.

Кортикостероидни лекарства

Видове и показания

лекар и пациент

Кортикостероидите са лекарства, които се предписват от лекар, така че в никакъв случай не трябва да ги използвате за самолечение.

Фирмите произвеждат тези лекарства изкуствено. Следователно те се предлагат в много различни форми, в зависимост от употребата им.

Ето няколко от различните видове:

 • Вдишване на кортикостероидни лекарства. Тази форма се използва при астма или при хора с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Също така инхалаторите често присъстват като спешни мерки в някои случаи на остър бронхит. Те са с дългосрочно действие и изискват медицинско наблюдение и проследяване.
 • Оралните кортикостероиди се предлагат като таблетки. Основното приложение за този тип е лечението на възпалителни заболявания като болест на Крон и улцерозен колит.
 • Локални кортикостероидни лекарства. Те се използват в случаи на екзема, атопичен дерматит и псориазис. Те също се прилагат за намаляване на възпаленията.
 • Инжекционни кортикостероиди. Този вид, който се прилага интравенозно, е предназначен за определени системни заболявания от автоимунен тип. По същия начин, прилаганите интрамускулно, са основно за лечение на болки в ставите.

Механизъм на действие и фармакологични действия

Кортикостероидните лекарства трябва да влязат в цитоплазмата, където ще се свържат с рецепторите. След като образуват хормонорецепторния комплекс, те влизат в ядрото на клетката и взаимодействат с ДНК. Резултатът от това взаимодействие е синтезът на специфичния протеин, който ще изпълни желаната функция.

Може да се интересувате от: Опасен ли е коронавирусът за децата?

Кортикостероидни лекарства: странични ефекти

Тъй като тези лекарства действат при голям брой физиологични процеси, страничните ефекти на тези лекарства също варират.

Като цяло техните странични ефекти са подобни на употребата им. Следователно, основният спусък на техните реакции е неправилният прием и рязкото спиране на лечението.

Възможни странични ефекти

Рисковете от приема на някои видове кортикостероидни лекарства

Ето няколко от най-честите странични ефекти:

 • Обикновено тези лекарства влияят на имунната система. Следователно, вашата чувствителност към инфекции се увеличава, тъй като тези лекарства имат имуносупресивен агент.
 • В допълнение, те също имат неблагоприятно въздействие върху скелетните мускули и могат да предизвикат миопатия, остеопороза и костна некроза.
 • Те могат да предизвикат и стомашно-чревни проблеми, като панкреатит и пептична язва. Тези две нежелани реакции са най-типичните.
 • Могат и да доведат до появата на хипертония, поради задържане на течности, като неблагоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система.
 • Освен това, появата на акне, хирзутизъм, стрии и екхимоза са едни от най-честите нежелани реакции на кортикостероидите.
 • Също така, промените в настроението като чувство на еуфория, безсъние, депресия и психоза са други невропсихиатрични нежелани реакции. Тези симптоми могат да се появят и при лечение с кортикостероидни лекарства. Те обаче са по-малко вероятни. Следователно, те са и по-редки.
 • Офталмологични проблеми като катаракта и глаукома също могат да се появят.
 • Освен това съществува повишен риск от ендокринологични и метаболитни проблеми. Сред последните има и глюкозна непоносимост, диабет, наддаване на тегло и хиперлипидемия.
 • И накрая, има повишен риск от потискане на растежа поради тясната им връзка с хормона на растежа. Това включва потискане на оста на хипоталамо-хипофизата-надбъбречната жлеза, наред с другите ефекти.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Warrington, T. P., & Bostwick, J. M. (2006). Psychiatric adverse effects of corticosteroids. Mayo Clinic Proceedings. https://doi.org/10.4065/81.10.1361
 • Grau, P. S. (2006). Corticoides tópicos. Actualización. Medicina Cutanea Ibero-Latino-Americana.
 • Jares, E., & Pignataro, O. (2002). Mecanismos moleculares de acción de los corticoides. Archivos de Alergia e Inmunología Clínica.
 • Lipworth, B. J. (1999). Systemic Adverse Effects of Inhaled Corticosteroid Therapy. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinte.159.9.941
 • Frew, J. W., & Murrell, D. F. (2012). Corticosteroid Use in Autoimmune Blistering Diseases. Immunology and Allergy Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.iac.2012.04.008

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.