Има ли начин за правилно изхождане?

Знаете ли, че тоалетната е изобретена през 1591 и първоначално е била използвана само от кралските особи?
Има ли начин за правилно изхождане?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Исторически погледнато, човекът подобно на другите бозайници, кляка, за да си почива, да работи и при отделителните процеси на организма. Но как се появи тоалетната, за да отговаря на нашите нужди? И помага ли тя за правилно изхождане?

Тоалетната: “луксозно” място

появата на тоалетната чиния променя начина на изхождане

Навиците на банята се променят завинаги, откакто сър Джон Харингтън изобретява тоалетната през 1591 г. Първоначално тя се считала за “луксозно” място.

Не всеки е имал достъп до тоалетна, това е било привилегия само за кралските особи. Тя е била достъпна и за инвалидите, но само в редки случаи.

С развитието на водопроводните инсталации, тоалетната става масово производство, давайки на обикновените хора същите “привилегии”, които някога са били достъпни само за богатите.

Освен това, течащата вода променя първоначалните навици на клякане и в резултат на това, начина на изхождане също се промени.

Научни аргументи: клякането е по-добро за правилно изхождане

В книгата си “Гастроентерология” от 1964 г. д-р Хенри Л. Бокус заключава, че клякането с бедра, притиснати към корема, е необходимата поза за правилно изхождане.

По същия начин д-р Александър Кира твърди в своята книга “Банята” от 1966 г., че човешката природа изисква клякането, за да отговори на призивите на природата, защото намалява усилията, които са необходими. Това способства за правилно изхождане.

Освен това през 2003 г. д-р Дов Сикиров публикува проучване, в което се сравняват приложените сили на седене и клякане по време на изхождане. Резултатите показват, че усещането за изпразване на червата е задоволително за клекнала поза.

Позата на седене изисква прекомерно усилие при натиск и повече време в сравнение с клякането.

“Идеалната поза за правилно изхождане е клякане” – Хени Бок, доктор по медицина

Какво се случва, когато изпразваме червата?

изпразването на червата е по-лесно с определна поза на изхождане

Терминът “дефекация” може да се дефинира като процес, чрез който се елиминира крайния продукт от храносмилането.

По време на този процес, чревната нервна система и парасимпатиковата система позволяват няколко действия. Например, такива действия биха могли да контролират натрупването на фекален материал в дебелото черво или отпускането на външния сфинктер и пуборекталния мускула.

Последното позволява ректално изравняване, за да се създаде интраабдоминално налягане, като по този начин се изхвърлят отпадъците.

Клякане

Важно е да се отбележи, че за да отидете на тоалетна в клекнала поза, краката ви трябва да са под ъгъл от 35° спрямо тялото. По този начин вашите мускули притискат корема ви.

Това действие създава налягане във вътрешните кухини на дебелото черво, освобождавайки и подравнявайки аналния канал, което води до елиминиране. Това води до по-бързи, по-лесни и по-пълни изпразвания на червата.

Седнала поза

изхождане в седнала поза

Когато сте в седнала поза, това е противоположния случай на клек. В това положение краката са под ъгъл от 90°, а коремът се притиска към бедрата. Тази поза не води до правилното изравняване на ректума и ануса.

Освен това няма натиск от краката върху дебелото черво и корема. В резултат на това е необходимо усилие, за да се притисне надолу, за да се изпразнят червата.

Тази поза води до различни усложнения като запек, синдром на раздразнените черва, хернии и хемороиди. В сериозни случаи може да доведе до рак на дебелото черво или на червата.

Предимствата от приемането на клекнала поза при ходене на тоалетната

Тази поза:

 • Позволява по-бързо и по-лесно изхвърляне на изпражненията.
 • Предотвратява преминаването на материала между дебелото и тънкото черво. Това намалява възможностите за замърсяване на тънките черва.
 • Предотвратява напрежението в областта, което предотвратява херния, дивертикулоза и други проблеми.
 • Оформя част от неинвазивно лечение на хемороиди.
 • В случаите на бременни жени тази поза предотвратява натиска върху матката. Всъщност, тя помага при подготовката за естествено раждане.
 • Предотвратява натрупването на фекалии. Това състояние е един от основните фактори при апендицит и възпалително заболяване на червата.

Също така е важно да споменем, че позата под ъгъл от 90° в банята е свързана с шанса за поява на колоректален рак (CRC). Тази хипотеза обаче е доказала, че все още е неокончателно изследване на Саханд Сораби.

Как мога да приложа тази информация?

В света на дизайна на мебели за баня няма много инициативи, които да имат предвид клекналата поза. Въпреки това, можем да адаптираме тоалетната си с помощта на табуретка.

Не е необходимо да има определена височина, но трябва да е достатъчно висока, за да можем да заемем поза под ъгъл 35°.

Някои хора избират да стъпят върху тоалетната, за да заемат поза. Това обаче може да бъде опасно, тъй като тоалетната може да се счупи или човек да падне. Това определено не е препоръчително.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fraca Padilla, M., Muñoz-Navas, M., & Rey Díaz-Rubio, E. (2013). DIAGNÓSTICO Y TRATAMIENTO DEL ESTREÑIMIENTO DURANTE EL EMBARAZO. Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia.
 • Cerdán Miguel, J., Cerdán, C., & Jiménez, F. (2005). Anatomofisiología de la continencia y la defecación. Cirugia Espanola. https://doi.org/10.1016/S0009-739X(05)74637-6
 • García-Armengol, J., Moro, D., Ruiz, M. D., Alós, R., Solana, A., & Roig-Vila, J. V. (2005). Defecación obstructiva. Métodos diagnósticos y tratamiento. Cirugia Espanola. https://doi.org/10.1016/s0009-739x(05)74645-5
 • Sir John Harington. Encyclopædia Britannica.  https://www.britannica.com/biography/John-Harington.
 • Sikirov D. Comparison of straining during defecation in three positions: results and implications for human health. Dig Dis Sci. 2003;48(7):1201-1205. doi:10.1023/a:1024180319005.
 • Sakakibara R, Tsunoyama K, Hosoi H, et al. Influence of Body Position on Defecation in Humans. Low Urin Tract Symptoms. 2010;2(1):16-21. doi:10.1111/j.1757-5672.2009.00057.x.
 • Sugerman DT. Hemorroides. JAMA 2014; 312 (24): 2698. doi: 10.1001 / jama.2014.281.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.