Може ли коронавируса да се предава по полов път?

Коронавирусът SARS-CoV-2 се предава основно чрез капчици със заразен секрет. Не е открит в течностите обменяни по полов път. Сексуалният контакт е свързан с интимност и близост, които представляват риск. Днес ще ви кажем какви предпазни мерки трябва да вземете.
Може ли коронавируса да се предава по полов път?

Последна актуализация: 15 май, 2020

Поради разпространението на пандемията по цял свят, в момента всеки говори за коронавируса. Има много информация по темата, повечето от която не е научна. Едно от нещата, които ни вълнуват е може ли коронавируса да се предава по полов път?

Този вирус е нов и все още не знаем много за него. Днес многобройни проучвания и изследвания са в ход, за да ни помогнат да научим повече за този нов непознат враг.

Вече знаем как се предава вируса. Затова ще използваме тази статия, за да ви разкажем повече по темата и да обсъдим рисковете и това дали се предава по полов път.

Какво представлява коронавирусът?

Коронавирусите са семейство вируси. През декември 2019 година в Китай се появи нов щам коронавирус – SARS-COV-2.

Първо трябва да кажем, че голяма част от заразените не проявяват симптоми, особено децата и по-младите хора. Той може да се прояви и със симптоми наподобяващи тези при грип и настинка. Този вид коронавирус може да причини дихателна недостатъчност и смърт.

Хората изложени на най-голям риск при заразяване са възрастните хора и тези със слаба имунна система. Но както вече споменахме, има много болни без симптоми, затова рискът от предаването на инфекцията, без човек да знае това, е значителен.

коронавирус

Щамът SARS-CoV-2 циркулира сред много хора непроявяващи симптоми, които могат да го предадат.

Прочетете и: Коронавирус: как да почистите вашия мобилен телефон

Как се предава вируса?

Учените откриха, че коронавирусът се разпространява чрез капчици със секрети от заразени хора. Те изхвърлят тези капчици, когато кашлят, кихат и дори когато говорят.

След това вирусът се предава от човек на човек. За да избегнем заразяване, трябва да спазваме дистанция от 2 метра, тъй като тези капчици не могат да преминават по-големи разстояния и не могат да оцелеят дълго във въздуха.

Можете да се заразите и с коронавирус като докоснете заразени предмети. Затова трябва често да мием ръцете си.

Препоръчваме ви да прочетете и: Може ли храната да се зарази с коронавирус?

Може ли коронавируса да се предава по полов път?

Няма доказателства за присъствието на коронавируса в течностите на половата система. Затова не можем да се заразим по време на самия полов акт. Но сексът е нещо интимно, свързано с близост, която включва и редица други действия.

Целувките например. Повечето хора се целуват по време на секс. Вирусът се разпространява чрез капчиците със заразен секрет, затова целуването крие огромен риск.

Интимният контакт с определен човек крие риск, тъй като не знаете дали той самият не е инфектиран. В повечето страни доскоро и все още имаше наложена карантина. Правителствата съветваха хората да не правят посещения и да ограничат сексуалните си контакти с хора, с които не съжителстват.

Разбира се ситуацията е различна за хората, които са заедно по време на изолацията. Няма препоръки или ограничения на сексуалния живот по време на карантината за тези, които живеят заедно. Ако нямате симптоми или не сте били изложени на риск от заразяване, няма причина да се страхувате.

Може ли да се заразите с коронавирус по полов път?

Ако една двойка живее съвместно, няма причина да ограничи сексуалните си контакти, освен ако не се появят съмнителни симптоми.

Какво трябва да запомните за секса и коронавируса

Няма открито присъствие на коронавирус в течностите на половата система. Но самият сексуален акт е свързан с интимност и близост и това увеличава риска от пренасяне на заразата. Ако живеете съвместно с партньора си, прекарвате заедно изолацията и не сте изложени на риск, няма причина да се въздържате.

Трябва да споменем и че редица сексуални действия не са свързани с контакт или проникване и че има различни начини да се насладите на интимността.

Някои хора поддържат сексуалната си активност чрез видео разговори, сексуално съдържание или мастурбация. Важното е да се опитате да се предпазите максимално от заразяване, за да не изложите здравето  – вашето и на хората около вас – на риск.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • ¿Hay que dejar de tener sexo por el coronavirus? (n.d.). Retrieved March 26, 2020, from https://theobjective.com/further/hay-que-dejar-de-tener-sexo-por-el-coronavirus/
  • Hussein, Julia. “COVID-19: What implications for sexual and reproductive health and rights globally?.” (2020): 1-4.
  • Tian, Huaiyu, et al. “Early evaluation of transmission control measures in response to the 2019 novel coronavirus outbreak in China.” medRxiv (2020).
  • Li, Long‐quan, et al. “2019 novel coronavirus patients’ clinical characteristics, discharge rate and fatality rate of meta‐analysis.” Journal of Medical Virology (2020).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.