Синдромът на раздразнените черва и ролята му във вашата диета

Синдромът на раздразнените черва е към момента едно от най-честите стомашно-чревни заболявания при хората. Важно е да обръщате внимание на вашата диета, за да можете да държите нещата под контрол.
Синдромът на раздразнените черва и ролята му във вашата диета
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Синдромът на раздразнените черва е сериозно заболяване. Ако страдате от него, може да се чувствате несигурни по отношение на вашия дневен режим. Но контролирането на вашата диета е чудесен начин за предотвратяване на спазмите, дискомфорта и болката.

Ето защо, ще ви дадем няколко съвета за подобряване на вашата диета, ако имате синдром на раздразнените черва.

Синдромът на раздразнените черва: какво представлява?

Синдромът на раздразнените черва (IBS) е хронично заболяване на стомашно-чревния тракт. Неговите основни симптоми са болка в корема, подут корем и странни прояви на червата (запек или разстройство).

Този синдром е най-често диагностицираното стомашно-чревно заболяване и втората сериозна причина за отсъствие от работа. Статистиките го поставят зад обикновената настинка. Между 10-20% от населението изпитва симптом на раздразнени черва в определен период от живота. Но само 15% от засегнатите се консултират с лекар.

Синдромът на раздразнените черва: диета за контролиране на симптомите

Синдромът на раздразнените черва: жена пие смути

Можете да контролирате синдрома на раздразнените черва успешно, като направите промени във вашия начин на хранене.

Диетата за хора, болни от синдром на раздразненото черво, трябва да се състави според случая. Обаче, тук има някои цялостни насоки:

 • Ограничете консумацията на неразградими фибри, за да не се създават неудобства в чревния тракт. Често срещани източници на неразградими фибри са бобовите растения, пълнозърнести продукти, зелен боб, картофи, карфиол и ядки.
 • Увеличете консумацията на разтворими фибри във вашата диета. Консумирайте много зеленчуци, които помагат на здравето на храносмилателната система. Като добавка, овесени ядки и овесена каша, бобови растения като грах, боб, леща, ечемик, плодове и зеленчуци като портокали, ябълки и моркови са чудесни източници на разтворими фибри.
 • Ограничете консумацията на мазни храни.
 • Намалете приема на фруктоза и избирайте плодове с по-малко захар и повече пектин, като например цели ябълки. Също така, намалете консумацията на плодови сокове.
 • Намалете консумацията на изкуствени подсладители, лютиви храни, газирани напитки, кафе и чай.
 • Опитайте се да пиете около два литра (8 чаши) вода на ден. Правилното хидратиране е важно по време на разстройство. Също така, пийте чай от липа, известен още като чай от липов цвят, и отвара от върбинка. Те нямат разхлабващ ефект. Освен това, пиенето на течности в големи количества също ще ви помогне при запек.

Синдромът на раздразнените черва и диетата ФОДМАП

Диетата ФОДМАП е създадена от учени от университета Монаш в Австралия. ФОДМАП е акроним, получен от „Ферментирали Олиго-, Ди-, Монозахариди и Полиоли“. Всички те са късоверижни въглехидрати.

Освен това, диетата ФОДМАП  съдържа малко или никаква фруктоза, лактоза, фруктани, галактани и полиоли, които обикновено се съдържат в тези храни:

 • Плодове като ябълки и круши.
 • Зеленчуци като лук, аспержи и чесън.
 • Бобови растения като грах, соя и леща.
 • Зърнени храни като жито и неговите производни, като например ръж и ечемик.
 • Ядки.
 • Млечни продукти, като например мляко, сирене, сладолед и йогурт. Можете да се подложите на тест за поносимост към тях.
 • Изкуствени подсладители, обикновено обработени продукти, съдържащи сорбитол (Е420), манитол (Е421), изомалц (Е953), малитол (Е965), ксилитол (Е967) и т.н.

Връзката между синдрома на раздразнените черва и диетата ФОДМАП

Снимка на диаграма на различни храни

Акронимът ФОДМАП се отнася за храни, които трябва да избягвате или да ограничите, ако страдате от синдрома на раздразненото черво.

Олигозахариди, дизахариди, ферментирали монозахариди и полиоли не могат да бъдат изцяло абсорбирани от тънките черва при някои хора. Следователно, тези непогълнати молекули стигат до дебелото черво, където хранят колониите бактерии, които често го обитават.

После, бактериите ферментират и това може да доведе до симптоми като болка или крампи, запек, диария, променящи запека и разстройството, промени в движението на червата, газове и подуване, непоносимост към храната, умора и трудност при заспиване, тревожност и депресия.

Ето защо диетата с ниско съдържание на ФОДМАП може да помогне за намаляването на симптомите на раздразненото черво, както и други възпаления на чревния тракт като например язвен колит и дори болестта на Крон.

Какво показват научните изследвания?

След първото проучване от 2005 година, има няколко други изследвания, проведени с цел преценка на възможния ефект от диетата ФОДМАП върху синдрома на раздразнените черва.

Както обикновено, някои проучвания потвърждават положителните ефекти от тази диета върху хора, страдащи от синдрома на раздразнените черва и показват доказателства за употребата на диетата ФОДМАП като лечение. Но има други проучвания и медицински специалисти, които не са съгласни с ползата от тази диета за лечение на това заболяване.

Има недоверие около тази диета поради факта, че има малко доказателства в подкрепа. Също така, проучванията по тази тема засега не са много.

Въпреки това, можете да се консултирате с вашия личен лекар или диетолог относно съставяне и контрол на диета, която отговаря на вашите нужди.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • El-Salhy M., Ystad SO., Mazzawi T., Gundersen D., Dietary fiber in irritable bowel syndrome. Int J Mol Med, 2017. 40 (3): 607-613.
 • Altobelli E., Del Negro V., Angeletti PM., Latella G., Low FODMAP diet improves irritable bowel syndrome symptoms: a meta analysis. Nutrients, 2017.
 • Hill P., Muir JG., Gibson PR., Controversies and recent developments of the low FODMAP diet. Gastroenterol Hepatol, 2017.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.