Добра идея ли е да прочистите червата или да се погрижите за себе си?

Здравословната и разнообразна диета, с много плодове, зеленчуци, фибри и вода, е най-ефективният начин да помогнете на червата да останат здрави и чисти.
Добра идея ли е да прочистите червата или да се погрижите за себе си?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Дали е добра идея да прочистите червата си? Червата са органът, отговорен за извличането на хранителните вещества и водата, които се поглъщат с храната и по-късно се абсорбират от тялото. То е разделено на тънко черво, което е дълго пет до седем метра, и дебело черво, което е около един и половина метра.

Храната се абсорбира основно през стената на тънките черва. Дебелото черво, от друга страна, има функцията да реабсорбира погълнатата вода. Междувременно то също така оформя остатъците от храна, от които човекът не се нуждае. Така се образуват изпражненията, които в крайна сметка се изхвърлят през ануса.

Когато този процес не се развие правилно, някои от най-честите проблеми, от които човек може да страда, са запек, дразнене в червата или възпаление. Но добра идея ли е да прочистите червата си?

В днешната статия ще поговорим за този въпрос и някои естествени начини за предотвратяване на част от тези заболявания и за предотвратяване или борба с тях. По-специално, ще се задълбочим в концепцията за „хидротерапия на дебелото черво“, нова техника, която твърди, че ефективно почиства червата.

Във всеки случай винаги е препоръчително да се консултирате с лекар, ако страдате от някакви здравословни проблеми. Това е особено важно, ако болката стане остра или продължителна. Само лекар може да предпише подходящо лечение за конкретен проблем.

Трябва ли да прочистите червата си?

Добра идея ли е да прочиствате червата си?

Има слухове, които твърдят, че в дебелото черво могат да се натрупа шлака по време на процеса, при който погълнатата храна преминава през червата, за да достигне до ануса. Ако не се елиминират, мнозина вярват, че тези отпадъци могат да възпрепятстват транзита и да причинят натрупване на токсини, които дразнят, възпаляват и задръстват дебелото черво.

За да не се случи това, новата техника, наречена “колон хидротерапия” или “прочистване на дебелото черво”, стана доста популярна. Тези, които подкрепят нейната ефективност, твърдят, че може да се елиминират отпадъците, натрупани в дебелото черво, от токсини до бактерии и дори някои паразити. Следователно това е вид детоксикация. Някои също така твърдят, че запекът може да бъде избегнат по този начин. И че дори може да подобри състоянието на кожата.

Въпреки това, както обяснява д-р Родриго Валдерама, гастроентеролог в Clínica Alemana, като цяло извършването на прочистване на дебелото черво от време на време за „детоксикация“ не е практика, която е научно обоснована според медицинските критерии.

По думите му „идеята, че това натрупване е токсично за тялото, не е вярно. Има много митове около този въпрос. Истината е, че производството на изпражнения е нормален и много сложен физиологичен акт. В този процес водата и витамините, които са много важни за нашето здраве, се усвояват. Всъщност има дори много неврологични механизми, участващи в контрола на движенията на червата, които все още не разбираме напълно.”

В действителност прочистването на дебелото черво се използва като подготовка преди извършване на определени медицински процедури, като колоноскопия. Тази техника, предлагана за други цели като детоксикация, не е полезна и всъщност може да бъде вредна за тялото. Това е така, защото собствената храносмилателна система и червата на тялото вече отстраняват отпадъчния материал и бактериите от тялото, така че не е необходим външен агент.

Можем ли да помогнем за прочистването на тази област от тялото по естествен начин?

Почистете червата

Както вече видяхте, тялото е мъдро и вече има свои собствени механизми за защита и грижа. По този начин това, което можем да направим, е да помогнем на тялото да изпълнява функциите си правилно. Като се грижим за себе си и поддържаме здравословен начин на живот.

Важно е да имате разнообразна и пълноценна диета, за да може тялото да функционира правилно. Всяка храна има свои собствени качества. Комбинирането на всички е начинът, по който тялото получава всички хранителни вещества, от които се нуждае. По-специално, заслужава да се спомене значението на плодовете, зеленчуците и зърнените храни. Които всеки от нас трябва да консумира всеки ден.

  • Най-голямото количество витамини за получаване на енергия и за укрепване на имунната система може да се открие в плодовете. Освен това плодовете съдържат и антиоксиданти.
  • По същия начин зеленчуците съдържат минерали, които поддържат баланса на тялото. Освен това те съдържат и значително количество фибри. Зеленчуците са богати на калий и помагат за преодоляване на задържането на течности, което обикновено се наблюдава, когато консумираме много храни, богати на натрий.
  • От друга страна, зеленчуците и плодовете ни осигуряват фибри, помагат за укрепване на нивото на желязото в кръвта и насърчават перисталтиката на червата.

Смятаме, че може да ви хареса: 5 симптома за отслабена имунна система

Винаги пийте много вода, за да прочистите червата по естествен начин

И накрая, важно е да запомните, че водата е най-добрият съюзник за здравето на червата и на цялото тяло като цяло. С водата тялото се хидратира правилно, температурата му се регулира, а това също спомага за прочистването на тялото.

Както можете да видите, естественият процес на детоксикация на тялото не изисква никаква магическа техника или прием на добавки или странни храни. Просто трябва да внимавате в ежедневието си и да ядете само правилните храни в точните количества. И разбира се, трябва да пиете много вода! По този начин ще поддържате тялото си здраво, а червата си чисти.

Ако започнете да усещате странни симптоми или болка, важно е да отидете на лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Healthline.com Small intestine [Online] Available at: www.healthline.com/human-body-maps/small-intestine
  • Palacios Gil-Antuñano N, Montalvo Zenarruzabeitia Z, Ribas Camacho AM. Alimentación, nutrición e hidratación en el deporte. Servicio de Medicina, Endocrinología y Nutrición. Centro de Medicina del Deporte. Consejo Superior de Deportes.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.