Разтягане или укрепване на мускулите: кое е по-доброто?

Има много обстоятелства, при които трябва да укрепите мускулите си вместо да ги разтягате. Трябва да прецените кое е по-доброто и по-полезното за вас. Прочетете следващите редове и научете повече за разтягането и укрепването на мускулите!
Разтягане или укрепване на мускулите: кое е по-доброто?
Michelle Torres

Написано и проверено от физиотерапевт Michelle Torres.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Упражненията за разтягане и укрепване на мускулите се използват широко за рехабилитация на различни заболявания. Но знаете ли кога трябва да разтягате и кога да укрепвате мускулите си? Кое е по-полезното за вас? Дали трябва да правите упражнения за разтягане или трябва да започнете да вдигате тежести?

Ще ви разкажем повече по темата в тази статия.

Разтягане на мускулите

Разтягането е широко използвана техника, която теоретично спомага намаляването на мускулната болка и повишава подвижността на ставите. Въпреки това беше доказано, че самото разтягане не дава този ефект в краткосрочен план, както и програмите с упражнения за разтягане, правени в продължение на до седем последователни месеца.

Смята се, че повишената подвижност наистина се дължи на увеличената способност на организма да издържа на разтягане. А не на факта, че мускулът се удължава. Но самото разтягане – статично или динамично – е полезно и дава резултати само при някои хора. Ако вие сте сред тях, трябва да имате предвид следното:

Кога трябва да разтягате мускулите си

 • Ако усещате напрежение или натиск в някоя става.
 • Ако прекарвате дълго време в една и съща поза (стоите прави или седнали в стол, например).

Кога трябва да избягвате разтягане на мускулите

Има определени обстоятелства, при които трябва да избягвате физическо натоварване.

 

Разтягането може да бъде полезно, когато прекарвате много време в една и съща поза. Но за съжаление няма доказателства, че помага и има ефект за облекчаване последиците от различни травми.

Преди да започнете с упражненията

Статичното разтягане преди започването на самото физическо натоварване позволява на мускулите да се отпуснат. Колкото и странно да ви звучи, този вид упражнения за разтягане могат да се отразят отрицателно на представянето ви и да ви предразположат към различни травми. Затова е най-добре да правите този тип упражнения в края и след тренировките си.

Ако е единственото нещо, с което се предпазвате от получаването на травми

За разтягането, прилагано самостоятелно, няма категорични доказателства, че е достатъчно ефикасно за намаляване вероятността от мускулно-скелетни травми. Но в съчетание с индивидуално разработена програма, разтягането на мускулите може да бъде полезно в някои случаи.

Ако е единственото нещо, с което лекувате мускулните си контрактури

Както и в предишната точка, разтягането като самостоятелна дейност не е доказало ефикасността си в лечението на хора с мускулни спазми или проблеми с подвижността.

При хората с неврологични проблеми, проучванията показват, че разтягането на мускулите не намалява болката и не подобрява значително качеството им на живот в краткосрочен план. Тези резултати се наблюдават и при проучвания на режими с упражнения за разтягане, правени в продължение на до седем последователни месеца.

Укрепване на мускулите

Укрепването на мускулите не е синоним на ходенето на фитнес. Ако вдигате тежести, но усещате болка в гърба при навеждане, правите нещо грешно. Укрепването на мускулите е процес, който трябва да подобрява здравето на тялото ви.

Запомнете, че въпреки че човешкото тяло е създадено да се движи, да бяга и да носи тежести, основно водим уседнал начин на живот (например вече не ловуваме, за да се изхранваме). Затова движението не е част от ежедневието ни и трябва да го включим в живота си съзнателно, независимо дали ще посещаваме фитнеса, ще поддържаме домакинството, ще правим леки упражнения през деня или ще се занимаваме с дейност, която най-добре се вписва в графика ни.

Кога да правим упражнения за укрепване на мускулите

Правим този тип упражнения със същата цел, с която разтягаме мускулите:

 • Ако усещаме напрежение или натиск върху някоя става.
 • Ако прекарваме дълго време в една и съща поза (стоим прави или седнали в стол, например).

Но трябва да укрепвате мускулите си и поради други причини:

 • Ако сте правили упражнения за разтягане, за да облекчите симптомите си или симптомите ви не се подобряват (или първо се подобрявате и след това се влошите).
 • Ако се чувствате уморени след качването на стълби.
 • При бременност или в периода след раждане.
 • Ако се възстановявате след травма.
 • Ако се в напреднала възраст.

Независимо от причината, трябва да се консултирате с личен треньор или здравет специалист с познание в тази област, особено, ако сте:

 • Начинаещ.
 • Непълнолетен.
 • Бременна сте (или се съмнявате, че сте бременна).
 • В напреднала възраст.

Кога трябва да избягвате упражнения за укрепване на мускулите

 

Разтягане или укрепване на мускулите?

 

Трябва да избягвате упражненията за укрепване на мускулите след получаване на травми или наранявания. Добре е да ги прекратите и ако сте претоварени физически.

Не трябва да тренирате със счупен крайник докато костта зараства след сериозно нараняване. След претърпяване на автомобилна катастрофа например, трябва да се уверите, че лекарят и физиотерапевтът ви позволяват да продължите с упражненията.

Трябва да избягвате укрепването на мускулите и ако имате симптоми на претоварване. А именно:

 • Не се справяте добре с тренировките, на работа или в ежедневнието.
 • Усещате силна умора.
 • Рязко променяте настроението си.
 • Трудно се концентрирате.
 • Страдате от безсъние или имате нарушения на съня.
 • Липсва ви апетит.
 • Оплаквате се от мускулна болка, която не се подобрява.
 • Наблюдавате резки промени в менструалния си цикъл.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 натурални мускулни релаксанта

Разтягане или укрепване на мускулите: кое е по-доброто?

Има много обстоятелства, при които трябва да укрепите мускулите си вместо да ги разтягате. Трябва да прецените кое е по-доброто и по-полезното за вас

Ако се тревожите с какво да започнете, различни проучвания показват, че без значение какво ще изберете – разтягане или укрепване на мускулите – изборът ви ще е по-добър от воденето на заседнал живот. Затова просто започнете с нещо!

И накрая запомнете, че освен решението какви упражнения да правите, кой фитнес да посещавате, какви дрехи за тренировки да си купите, най-важното е да:

 • Загреете правилно преди да започнете с упражненията за разтягане или укрепване на мускулите.
 • Се храните здравословно.
 • Почивате пълноценно.
 • Полагате грижи за съня си.
 • Пиете достатъчно вода.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.