Променете хранителните си навици и отслабнете с тези 5 съвета

Спазването на здравословна диета и включването на рутинни упражнения в ежедневието ви може да бъде един от най-добрите начини да отслабнете, без да страдате. Тук ще ви дадем няколко страхотни съвета.
Променете хранителните си навици и отслабнете с тези 5 съвета
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Ако човек отслабва по здравословен и ефективен начин, това е защото е подобрил навиците си на живот и е бил дисциплиниран и последователен в това. Искате ли и вие да го постигнете? В такъв случай четете нататък и променете хранителните си навици.

През повечето време хората се опитват да бъдат последователни и мотивирани да тренират през седмицата или да спазват определена диета, за да отслабнат. Но какво се случва, когато те не знаят как да поддържат тази рутина през уикендите или по време на празниците? Е, те не постигат целите си и изпитват така наречения „йо-йо ефект“.

За съжаление 2 дни свободно време могат да навредят на 5 дни тренировки и режим. Те дори могат да провалят седмици на добри навици. Може да се запитате: Какво мога да направя? Никога не се забавлявам през седмицата, трябва ли да се откажа и през уикендите?

Не се притеснявайте, ние ще ви дадем няколко съвета за навиците през уикенда, които ще ви помогнат да отслабнете.

Отслабнете, като промените хранителните си навици

Променете хранителните си навици
Ако промените хранителните си навици, това може да ви помогне да отслабнете.

През уикенда можете да се поглезите с някои лакомства, но това не означава, че не трябва да поддържате известна умереност. Освен това трябва да се опитате да продължите да се движите. Не е препоръчително да хапвате голяма порция десерт, ако няма да мръднете до понеделник.

Не е нужно да стигате до крайност и да правите цяла тренировка, за да „изгорите“ лакомството, на което сте се отдали. Всъщност можете да изберете развлекателни дейности, които не само ще ви помогнат да се движите и да изгаряте калории, но и да се забавлявате добре.

1. Танцувайте

Това е отлична дейност за отслабване. Ако някога сте танцували дълго време, знаете, че се чувствате доста изтощени. Въпреки това, за да се насладите на танците, не е нужно да пиете много алкохол (или кола) и да ядете нездравословна храна.

Ако целта ви е да отслабнете, алкохолът и нездравословната храна няма да са добри съюзници. Ако искате да се освежите по време на танца или партито, ви препоръчваме да пиете вода.

Танцът ви помага като цяло, физически, умствено и емоционално. Освен това допринася за загуба на тегло и подобряване на телесния състав. Това се отразява пряко на здравето чрез намаляване на риска от заболяване, според статия, публикувана в списанието Circulation Research .

Фактът, че сте в постоянно движение, не само благоприятства изгарянето на голям брой калории, но също така:

  • Подобрява здравето на сърцето.
  • Активира вашия метаболизъм.
  • Укрепва ставите и костите.
  • Гъвкавостта също се подобрява.

Освен това ще се смеете и ще се освободите от напрежението като цяло. Какво чакате? Отслабнете с танци!

Зумба

Знаем, че ще ви хареса да прочетете тази статия: 4 причини защо танцуването е толкова важно за здравето

2. Променете хранителните си навици по време на семейни излети

Излизането със семейството или приятелите с цел физическа активност е чудесен начин да отслабнете през уикенда. Планирането на разходки и преходи ще ви мотивира да продължите да го правите. Това ще накара тялото ви да гори калории и да бъде по-активно.

Семейните излети са еквивалентни на тренировка във фитнес залата през уикенда: ще правите кардио упражнения и ще общувате.

Ако обикновено тренирате през седмицата или работата ви включва много физическо натоварване, това ще ви помогне да поддържате тялото си активно. Освен това груповите дейности винаги са много добри социални стимуланти.

3. Отслабнете чрез пазаруване

Колкото и невероятно да изглежда, пазаруването ни помага да отслабнем. Дългите разходки и обличането и събличането на дрехите задвижват метаболизма ви: той изгаря калории и стимулира мускулите ви.

Въпреки че може да не изглежда така, това е дейност силно наподобяваща джогинг, бягане или танци. Всъщност прилича най-вече на последните, тъй като социалните умения играят важна роля. Фактът, че ще изглеждаме по-добре само като направим покупка, също ви дава положителен отговор по отношение на настроението.

Очевидно тази дейност няма същите ефекти като интензивните упражнения, но ще ви даде резултати. Всеки се е чувствал уморен в даден момент след пазаруване и това не е случайно.

4. Здравословно готвене

Не всеки уикенд можете да напуснете къщата поради здравословни проблеми или условията на околната среда. Това обаче не означава, че не можете да направите нещо, за да отслабнете, докато сте активни.

Проучването на определени храни, които са полезни за вашето здраве, е нещо много важно, когато става въпрос за прилагане на нови рецепти. Това също ще ви държи заети през уикенда и ще ви помогне в делничните дни.

Можете да смените рафинираните брашна с пълнозърнести, да изберете по-здравословни алтернативи на захарта като стевия или мед. Не забравяйте, че адекватният прием на фибри е от съществено значение за насърчаване на появата на ситост и по този начин за отслабване, според проучване, публикувано през 2017 г.

Смятаме, че бихте искали да прочетете: Изгорете 600 калории докато сте в къщи

5. Променете хранителните си навици и отслабнете в компанията на партньора си

Включването на вашето семейство или партньор във всичките ви дейности през уикенда значително подобрява желанието и шансовете ви да отслабнете. Можете да интегрирате партньора си във всички горепосочени навици. Танцувайте заедно, водете го да пазарува, гответе заедно и ходете на екскурзии.

Променете хранителните си навици заедно с партньора.

Променете хранителните си навици и се движете повече, за да отслабнете

Показахме ви, че има няколко алтернативи за забавление през уикенда, чрез които можете да отслабнете. Ако искате да се радвате на добри резултати, не можете винаги да правите едно и също нещо.

Като промените няколко прости навика в живота си, можете да се радвате на здраве и жизненост. Виждайки себе си по различен начин, ще се чувствате различно! Така че, движете се и отслабнете!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Elliott JA., Docherty NG., Eckhardt HG., Doyle SL., et al., Weight loss, satiety and the postpandrial gut hormone response after esophagectomy: a prospective study. Ann Surg, 2017. 266 (1): 82-90.
  • Ortega FB., Lavie CJ., Blair SN., Obesity and cardiovascular disease. Circ Res, 2016. 118 (11): 1752-70.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.