4 причини защо танцуването е толкова важно за здравето

Освен ползите за физическото ни състояние, танцуването се грижи за паметта ни и стимулира връзките между хормоните в организма.
4 причини защо танцуването е толкова важно за здравето

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Танцуването е едно от нещата, които ни вдъхват живот. Кой не е изпитвал невероятното оживление и задоволство след танцуване на дансинга или в някой клуб? А можете да танцувате и у дома си и дори в банята!

Няма значение дали танцувате сами и с някой друг. Танцуването е синоним на забавление и хармония между телата ни и местата, на които избираме да танцуваме.

Танцуването представя красотата на човешкото тяло по един невероятен начин. Не е необходимо да бъдете професионалист, за да танцувате.

Едно от най-важните неща на тази дейност е, че всеки човек може да я практикува. Няма значение в коя част на света живеете, винаги ще можете да танцувате, по един начин или друг.

Танцуването се счита за културна и социална активност упражнявана от хората още от древността. Тогава хората използвали танца за пресъздаване на ритуалите си.

С течение на годините ролята на танците се е променила, за да стане това, което е в момента. Знаем, че танците са разделени на различни видове и произлизат от разнообразните кътчета на света.

Благодарение на глобализацията и бързия обмен на информация всеки може да практикува тези танци, които му харесват най-много.

Защо танцуването е толкова важно за здравето?

Стига толкова история. Забавната част на танцуването е практикуването му от самите вас. Не е чудно защо танцуваме, освен че се забавляваме.

Днес ще ви дадем няколко причини за това защо танцуването е толкова важно за здравето ни. Внимание!

1.Танцуването укрепва сърцето ви

Една от най-препоръчваните физически дейности от лекарите е танцуването. Физическата активност е важна за цялостното състояние на тялото, защото повишава сърдечния ритъм.

 • И тук се намесват танците. Те се препоръчват заради безбройните си ползи за здравето на сърдечно-съдовата система.
 • Редовното им практикуване предотвратява появата на коронарна болест на сърцето и други подобни заболявания. Освен това танците укрепват артериите и вените ви.
 • И не на последно място танцуването изпълва организма с кислород, което подобрява състоянието му.

2.Подобрява паметта
Танцуването помага за засилване на паметта

С течение на времето се появяват и проблемите с паметта в резултат на усвоените ни вредни навици.

Затова трябва ежедневно да извършвате дейности, които да премахнат вредното им въздействие. Един от начините за това е като танцувате.

 • Танцуването на само стимулира изпълването с кислород на организма, то е и много забавно. То е отличен начин за грижа за здравето на мозъка.

Затова танцуването е толкова важно за здравето – то подобрява паметта ви и се грижи за когнитивните ви способности.

3.Бори се срещу стреса

Неведнъж в тази статия споменахме радостта и забавлението, което изпитваме докато танцуваме.

За да отхвърлим всичките ви съмнения, спрете за миг и се вгледайте в лицата на онези хора, които танцуват редовно.

Музиката звучаща по време на всеки един танц е това, което ни приканва да се движим в синхрон с нея. Ритъмът завладява тялото ви и започвате да се движите енергично. Разбира се това зависи от вида музика, който харесвате, тъй като всеки си има своите предпочитания.

Всяко едно движение стимулира дейността на хормоните, най-вече на ендорфините и серотонина, които ни правят по-щастливи.

А това ни помага да се справим с тревожността, трудностите, прекаленото мислене, а в резултата на това – да победим стреса.

4.Подобрява физическите ви умения
Танцуването подобрява физическите ви умения

Физическите умения са нещо много важно в човешкото развитие – от раждането ни до смъртта. Проблемът се състои в това, че много хора губят част от тези си способности с течение на времето.

Затова е важно да се грижим за тях и да ги запазим максимално дълго време в оптимално състояние.

Какво представляват тези умения?

Физическите умения са разделени в две големи групи:

Условни физически умения:

 • Сила
 • Скорост
 • Устойчивост
 • Гъвкавост

Координирани физически умения:

 • Ритъм
 • Адаптация
 • Баланс
 • Ориентация
 • Синхрон
 • Време за реакция
 • Разграничаване

Редовното танцуване спомага подобряването на всички тези умения, най-вече на баланса, координацията, ориентацията и гъвкавостта. Разбира се всичко това зависи от вида танци, които играете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Keogh, J. W. L., Kilding, A., Pidgeon, P., Ashley, L., & Gillis, D. (2009). Physical benefits of dancing for healthy older adults: A review. Journal of Aging and Physical Activity. Human Kinetics Publishers Inc. https://doi.org/10.1123/japa.17.4.479
 • Quiroga Murcia, C., Kreutz, G., Clift, S., & Bongard, S. (2010). Shall we dance? An exploration of the perceived benefits of dancing on well-being. Arts & Health, 2(2), 149–163. https://doi.org/10.1080/17533010903488582
 • Merom, D., Grunseit, A., Eramudugolla, R., Jefferis, B., Mcneill, J., & Anstey, K. J. (2016). Cognitive benefits of social dancing and walking in old age: The dancing mind randomized controlled trial. Frontiers in Aging Neuroscience, 8(FEB). https://doi.org/10.3389/fnagi.2016.00026
 • Marich, J., & Howell, T. (2015). Dancing mindfulness: A phenomenological investigation of the emerging practice. Explore, 11(5), 346–356. https://doi.org/10.1016/j.explore.2015.07.001
 • Keogh, Justin & Kilding, Andrew & Pidgeon, Philippa & Ashley, Linda & Gillis, Dawn. (2009). Physical Benefits of Dancing for Healthy Older Adults: A Review. Journal of aging and physical activity. 17. 479-500. 10.1123/japa.17.4.479.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.