За лесно отслабване: ускорете метаболизма

Важно е не само да сте физически активни, за да ускорите метаболизма си, но и да имате пълноценен сън - около 8 часа, за да поддържате добър биологичен ритъм.
За лесно отслабване: ускорете метаболизма
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 24 април, 2019

В тази статия ще обясним защо ускоряването на метаболизма може да ви помогне да отслабнете лесно, както и как да постигнете това с прости, естествени средства. Следвайте нашите съвети за лесно отслабване.

Вероятно многократно сте чували за метаболизма. Но може би не знаете точно какво е. Метаболизмът е съвкупност от физически и химически процеси в нашето тяло, които са свързани с използването на енергия и други функции като храносмилането, дишането, температурата и кръвообращението.

Как да ускорим метаболизма

Нашият основен метаболизъм регулира изгарянето на калориите в нашето тяло. Следователно, ако не  работи правилно, това може да доведе до бързо напълняване или отслабване, без значение колко ядем.

Това обяснява факта защо някои хора напълняват, въпреки че ядат малко, докато други хора ядат много, но винаги са слаби.

Добрите новини са, че има някои натурални лечебни средства и съвети, които може да ни помогнат да балансираме метаболизма, без да се променят функциите на организма, което ще повлияе благоприятно върху теглото, телесната температура, храносмилането и т.н.

Също така, ще предотвратим някои метаболитни заболявания като заболявания на щитовидната жлеза и диабет.

1. За лесно отслабване: пийте вода

За лесно отслабване: руса млада жена е седнала на маса и пие вода

Този прост съвет, който всички лекари препоръчват, а ние не винаги следваме, е отличен ускорител на метаболизма.

 • Пиенето на вода, на малки глътки, от сутрин на гладно до вечер, преди лягане, ще ви помогне да поддържате стабилен метаболизъм на вашето тяло.
 • Пиенето на вода също помага за изчистване на токсините от тялото и предотвратява натрупването на мазнини.

Ако ви е трудно да пиете вода, можете да добавите малко лимонов сок и няколко капки стевия, и да пиете тази напитка гореща или студена, в зависимост от това, как я предпочитате. Сложете бутилката близо до вас и по този начин няма да забравите.

2. За лесно отслабване: избягвайте заседналия начин на живот

Най-големият враг на нашия метаболизъм е заседналия начин на живот, който държи тялото ни в непрекъснато пасивно състояние. Работата в офиса и часовете, които прекарваме пред телевизора или компютъра, влошават ситуацията.

 • Поставете си за цел и ставайте от стола на всеки 30 – 40 минути за няколко минути, за да направите някои стречинг упражнения или за да изпълните поръчка.
 • Въпреки, че може да изглежда незначително, това ще има положителен ефект върху вашия метаболизъм и върху вашето здраве, като цяло.
 • Също, не трябва да забравяте да правите упражнения със средно до високо натоварване, два или три пъти седмично.

3. За лесно отслабване: наспете се добре

За лесно отслабване: жена спи

През деня трябва да сте активни и в движение. През нощта идва времето да си починете. Нуждаете се от достатъчно сън за пълноценна почивка.

Нашето тяло следва някои биоритми, които се определят от слънчевата светлина. И така, нашият ритъм трябва да се забави при залез слънце и после да се активира отново призори.

 • Ако страдате от безсъние или се събуждате уморени сутрин, трябва да правите релаксиращи упражнения  или медитация. Правете тези упражнения, поне един час преди лягане.
 • Опитайте се да се дистанцирате от всички видове електронни устройства. Те оказват влияние на нервната система и възпрепятстват пълноценния сън през нощта.

4. Яжте няколко пъти на ден

Много диетолози препоръчват да се консумират малки количества храна, няколко пъти на ден. Въпреки, че това не е задължително за всички, хората, които страдат от бавен метаболизъм, могат да следват този съвет.

 • Яжте по пет пъти на ден, здравословни и засищащи храни, но без да преяждате.
 • Тези храни, заедно с водата, която трябва да пиете на празен стомах, ще поддържат метаболизма ви постоянен през деня.

5. Добавете подправки към храната

Подправките са отлични активатори на естествения метаболизъм, а също имат и много други свойства. Препоръчваме всеки ден да добавяте към храната си следните подправки:

 • Лют червен пипер: един от най-добрите средства за стимулиране на метаболизма, той стимулира производството на стомашни сокове и помага за генерирането на топлина и изгаряне на повече калории.
 • Трябва да започнете да ядете лют червен пипер малко по малко, така че да не се дразни храносмилателния тракт. Започнете с много малко количество и постепенно го увеличавайте.
 • Джинджифил: ускорява метаболизма, диуретик и е полезен за храносмилането. Джинджифилът е идеална подправка за месо, риба и десерти, както и за шейкове и лимонада.
 • Канела: най-здравословният вариант е цейлонската канела. Тя е стимулант и афродизиак, полезна е  за храносмилането и може дори да подобри кръвообращението.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Wewege M., Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.
 • Xie Z., Chen F., Li WA., Geng X., et al., A review of sleep disorders and melatonin. Neurol Res, 2017. 39 (6): 559-565.
 • Maharlouei N., Tabrizi R., Lankarani KB., Rezaianzadeh A., et al., The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles overweight and obese subjects: a systematic review and meta analysis of randomized controlled trial. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019. 59 (11): 1753-1766.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.