Вижте тези шест ползи от ежедневната разходка

Ежедневната разходка подобрява здравето ви и ви предпазва от психически и физиологични заболявания. Запознайте се с ползите от ежедневното ходене пеша!
Вижте тези шест ползи от ежедневната разходка

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Според проучване, проведено от изследователи от университета в Кеймбридж, Обединеното кралство, ежедневната разходка може да намали риска от преждевременна смърт при много хора. Освен това тази дейност има и други полезни за здравето свойства.

По-долу ще представим някои ползи, които да ви мотивират да ходите пеша ежедневно.

Ползи от ежедневната разходка

1. Ежедневната разходка помага при деменция

Леките аеробни упражнения при хора, страдащи от подобни разстройства, могат да облекчат симптомите на деменция.

По тази причина ежедневната разходка, в комбинация с извършване на упражнения най-малко три пъти седмично, може да подобри цялостното ви ментално състояние.

2. Разходката помага на сърцето

Ползи от ежедневната разходка за сърцето

Ако имате навика да излизате на разходка всеки ден, сърцето ви ще бъде най-облагодетелствано.

Ходенето помага на сърцето да изпомпва кръвта без усилие и по този начин подпомага цялата сърдечно-съдова система. Това на свой ред намалява риска от смърт, причинена от сърдечни проблеми.

3. Ежедневната разходка може да понижи риска от рак

Според проучване от 2018 година ходенето може да помогне значително при терапиите за лечение на рак, тъй като допринася за намаляване на умората, причинена от лечението.

В това проучване е установено, че при жените, страдащи от рак на гърдата, и при хората с рак на червата, ходенето 180 минути седмично може да допринесе за предотвратяване и борба с тези видове рак.

Ето защо, имате основателни причини да ходите поне по 25 минути на ден.

4. Ходенето подобрява настроението

Според някои експерименти, извършвани над хора, които имат навика да ходят и да тренират ежедневно, ежедневната разходка може да подобри настроението ви.

По тази причина, ако сте подложени на емоционален стрес, психическо изтощение или депресия, е препоръчително да излезете на разходка в парка или да се изкачите до планината сами или с компания.

5. Ежедневната разходка повишава нивата на витамин D в тялото

Витамин D позволява на костите да усвоят фосфора и калция, което от своя страна укрепва скелетната система. Доказано е, че продължителните разходки увеличават количеството на витамин D в тялото ви при ходене на слънце.

Когато кожата е изложена на слънчева светлина, организмът започва да произвежда витамин D, който е необходим за нормалното функциониране на костите. Ако излизате на разходка и използвате слънцезащитен крем, ще подпомогнете здравето си, тъй като има много малко храни, които съдържат витамин D.

Ето защо за възрастните е препоръчително да излизат ежедневно на разходка, защото това им помага да подсилят костите си.

6. Помага при еректилна дисфункция

Ползи от ежедневната разходка при еректилна дисфункция

Мъжете, които ходят пеша ежедневно, могат да подобрят значително сексуалния си живот. Някои проучвания показват, че ежедневната разходка намалява еректилната дисфункция при мъжете.

Освен това е ефикасна и при много жени, тъй като им позволява да водят напълно активен сексуален живот с по-високо ниво на удовлетвореност от интимността.

Насладете се на ползите от ежедневната разходка

Ходенето не само подсилва краката ви, но и помага на цялото ви тяло, включително и на ума ви. Тази дейност има способността да ви отпусне, да премахне стреса, да се пребори с депресията и да ви изпълни с енергия.

Освен това ходенето пеша предотвратява затлъстяването и ви позволява да поддържате идеално телесно тегло и да регулирате метаболизма си. Всичко това води до по-голяма продължителност на живота.

Имайте предвид обаче, че темпото на ходене също е важно. Трябва да поддържате добър ритъм, който изисква известно усилие (а това не включва ходенето на шопинг)!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.